Να τι διαβάζουν οι θεατρόφιλοι!

Ολοένα πληθαίνουν οι εκδόσεις θεατρικών έργων και μελετημάτων. Πώς πάνε όμως από κυκλοφορία; Μάθαμε τα ευπώλητα του βιβλιοπωλείου του Εθνικού θεάτρου από τη θεατρολόγο-υπεύθυνη των εκδόσεων Μαρία Καρανάνου.

Να τι διαβάζουν οι θεατρόφιλοι!

«Ευπώλητος» ο Δημητριάδης; «Εξαντλημένος» ο Σαίξπηρ και σε ζήτηση τα έργα νέων ελλήνων συγγραφέων; Ακριβώς. Είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη να μαθαίνεις ότι αρκετοί από τους θεατές του Εθνικού θεάτρου δεν αρκούνται στην παρακολούθηση μιας παράστασης αλλά πολύ συχνά φεύγουν έχοντας πάρει σαν ενθύμιο (ή μπορεί και για …homework) το θεατρικό έργο που είδαν. Αυτό συνέβη στο Εθνικό θέατρο κάνοντας ευπώλητες τις νέες μεταφράσεις και εκδόσεις της «Δωδέκατης νύχτας» του Σαίξπηρ (εκδ. Νεφέλη) , του «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο ‘Νηλ (εκδ. Σοκόλη) και του «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού (εκδ. Σοκόλη).

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι, όμως, κάτι άλλο: πολλοί είναι οι επισκέπτες του Εθνικού που επιλέγουν να αγοράσουν ένα θεατρικό έργο ή ένα δοκίμιο ενός Έλληνα δραματουργού και στοχαστή τόσο «δύσκολου» όσο ο Δημήτρης Δημητριάδης. Όχι μόνο αυτήν την εποχή που παιζόταν ο «Θερισμός» του αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν τα άπαντά του είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης –κυκλοφορούν, ως επί το πλείστον, από τις εκδόσεις «Νεφέλη» και «Σατυρικόν». Τώρα, εν όψει της «Οπερέτας» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν κυκλοφορεί ως βιβλίο, το κοινό αγοράζει τα υπόλοιπα–κατ’ ουσία άγνωστα και άπαιχτα- έργα του Πολωνού συγγραφέα που έχουν εκδοθεί. Στην έναρξη, πάλι, της σεζόν, όταν δηλαδή παιζόταν το «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη, σχεδόν εξαντλήθηκαν τα βιβλία που έχει γράψει ο βραβευμένος κινηματογραφιστής.

Να τι διαβάζουν οι θεατρόφιλοι! - εικόνα 1

Οι μελέτες και τα δοκίμια, ως είθισται, δεν έχουν την ίδια αγοραστική δύναμη με τα θεατρικά έργα. Υπάρχουν πάντα αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις, όπως τα πρόσφατα «Ο Ερρίκος Ίψεν στην ελληνική σκηνή» του Γιάννη Μόσχου (εκδ. Αμολγός) ή η μονογραφία του Νεκτάριου Κωνσταντινίδη για το «Καγκουρό» του Βασίλη Κατσικονούρη (εκδ. Εύμαρος). Οι ξένοι, πάντως, θεωρητικοί «κινούνται» με μεγαλύτερη άνεση^ ειδικά αν είναι, ταυτόχρονα, και διάσημοι σκηνοθέτες-παιδαγωγοί του θεάτρου. Ο Πίτερ Μπρουκ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και η επανακυκλοφορία του εμβληματικού «Άδειου Χώρου» του από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ εξαντλήθηκε. Οι Εουτζένιο Μπάρμπα («Η μυστική τέχνη του ηθοποιού») και Λόρνα Μάρσαλ («Το σώμα μιλά»), επίσης από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ, ακολουθούν, με τα δοκίμια του Ντέηβιντ Μάμετ («Θέατρο», εκδόσεις Πατάκη) να συγκαταλέγονται επίσης στα πιο δημοφιλή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Χορός επί τρία για αυτή την εβδομάδα

Μία μαμά με την κόρη της, ένα γυναικείο ensemble κι ένα χορευτικό σύνολο με έναν μη χορευτή ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες σε τρεις σκηνές της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

Φεστιβάλ Κολωνού: Ανοίγει η πλατφόρμα για το Open Call του φθινοπωρινού μας ραντεβού στην Αθήνα

Ξεκινά σε λίγες μέρες η περίοδος υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων θεάτρου, χορού και μουσικής για το φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο θέατρο Κολωνού.

Ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" περιοδεύει το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια

Το σκηνοθετικό δίδυμο συνεχίζει τη μελέτη του πάνω στον Γάλλο κωμωδιογράφο που φώτισε μοναδικά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου

Γοητευτικές ιδέες κρύβονται πίσω από το πρωτοπαρουσιαζόμενο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, όμως, κατά το ανέβασμά του αποδεικνύεται φτωχότερο των προσδοκιών που δημιουργεί. | Powered by Uber

Άτλας της δεκαετίας του 2000

Η εντεκαετία 2000-10 έρχεται στο προσκήνιο σε μια παράσταση που υιοθετεί τη φόρμα ενός τηλεοπτικού reality. Μια ωραία ιδέα και μερικές ωραίες σκηνές δεν καταφέρνουν να απογειώσουν, ωστόσο, μια δουλειά που έχει δραματουργικά όσο και σκηνικά ζητήματα. | Powered by Uber

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει τα 30 και ανακοινώνει το φετινό του πρόγραμμα

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έμαθε τις δράσεις του φεστιβάλ (για τις οποίες έχει ανοίξει προπώληση) και σας λέει ποιες ξεχώρισε.