Ποιά είναι αυτή η Γκορνίτσκα που «ανοίγει» το Φεστιβάλ Αθηνών;

Ο Χορός του αρχαίου δράματος σε μεταμοντέρνα πλαίσια είναι η μεγάλη της αγάπη, η κατακραυγή του εθνικισμού η ωραία της εμμονή. Τώρα ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών με έναν αλλιώτικο «Ύμνο στον έρωτα».

Ποιά είναι αυτή η Γκορνίτσκα που «ανοίγει» το Φεστιβάλ Αθηνών;

Φέρνει το Χορό του αρχαίου ελληνικού δράματος ξανά στο προσκήνιο, στηλιτεύει τις εθνικιστικές ιαχές των συμπατριωτών της, φτιάχνει τη δική της «Μάνα Κουράγιο» και ανοίγει με ένα μουσικοθεατρικό «Ύμνο στον έρωτα» το Φεστιβάλ Αθηνών.

Ποιά είναι αυτή η Γκορνίτσκα που «ανοίγει» το Φεστιβάλ Αθηνών; - εικόνα 1
photo credits: Magda Hueckel

«Το θέατρο χωρίς Χορό είναι νεκρό» έχει δηλώσει και, πιστή στα λεγόμενά της, τον επαν-εφηύρε με τη μορφή ενός μοναδικού πολυφωνικού και θεατρικού σχήματος, όπου οι γυναίκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τίτλος της ομάδας της; Ο Χορός των Γυναικών. Στόχος; Η κατάδειξη της γλώσσας ως εργαλείου εξουσίας, η επιστροφή στην τελετουργική ρίζα της συλλογικότητας και η ανάδειξη των σύγχρονων ουμανιστικών αιτημάτων μέσω ενός μουσικοθεατρικού κώδικα που παίζει έντεχνα με την τραγωδία και την κωμωδία, έχει διάχυτη ειρωνεία και αποσκοπεί στην αποδόμηση πάσης φύσεως στερεοτύπων.

Ποιά είναι αυτή η Γκορνίτσκα που «ανοίγει» το Φεστιβάλ Αθηνών; - εικόνα 2
photo credits: Oiko Petersen

Σκηνοθέτις και μουσικός, με πτυχίο τόσο στο τραγούδι όσο και την ...κωμωδία, η ρηξικέλευθη Πολωνή Μάρτα Γκορνίτσκα (Marta Gόrnicka) έχει συνεργαστεί εξίσου με τον Ρόμπερτ Ουίλσον όσο και με κοινότητες Ρομά της Σλοβακίας, έχει τραγουδήσει Αστόρ Πιατσόλα και αλλά και heavy-metal άσματα. Έχει αντλήσει έμπνευση εξίσου από τους αρχαίους μύθους όσο και από το βουητό του υπολογιστή, από την ποπ κουλτούρα αλλά και από τον Ρολάν Μπαρτ, από την Αγία Γραφή αλλά και τις εφημερίδες. Έχει επινοήσει τη δική της μέθοδο φωνητικής και ρυθμικής αγωγής κι έχει βαλθεί, εδώ και μια επταετία, να συνθλίψει κάθε κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό κλισέ της πολωνικής παράδοσης. Στα έργα της έχει ταυτίσει την Παρθένο Μαρία με την Αγαύη των «Βακχών» και τη Μάνα Κουράγιο του Μπρεχτ με τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ έχει ενώσει Ισραηλινές και Παλαιστίνιες μητέρες στην ίδια παράσταση. Η μεγάλη εμμονή της είναι πάντα η ανασύνθεση του Χορού του αρχαίου ελληνικού δράματος σε πιο μεταμοντέρνα, μετα-ουμανιστικά, μεταφεμινιστικά και hardcore πλαίσια. Την πρωτογνωρίσαμε το 2015 στο Φεστιβάλ Transitions της Στέγης με το θέαμα «Magnificat-Ένας σύγχρονος χορός γυναικών». Φέτος είναι μια από τους δημιουργούς που ανοίγουν, την 1η Ιουνίου, το Φεστιβάλ Αθηνών.

Ποιά είναι αυτή η Γκορνίτσκα που «ανοίγει» το Φεστιβάλ Αθηνών; - εικόνα 3
photo credits: Magda Hueckel

25 άντρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ηλικιωμένοι και άτομα με σύνδρομο Ντάουν αλλά και …μαριονέτες θα ανέβουν στη σκηνή για να μας τραγουδήσουν, ψιθυρίσουν αλλά και κραυγάσουν, ως χορωδοί-περφόρμερ, έναν αλλιώτικο «Ύμνο στον έρωτα» (1 & 2/6) όπως είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης της Γκορνίτσκα. «Μια παράσταση-πολεμική ιαχή και καμπανάκι για την Ευρώπη» έχει χαρακτηρισθεί το ιδιότυπο μουσικοθεατρικό δρώμενο που φέρνει στην Πειραιώς 260 η Πολωνή δημιουργός. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το τελευταίο μέρος του τρίπτυχού της με την επικεφαλίδα «Μάνα Κουράγιο», όπου στηλιτεύεται η υποκρισία της Πολωνίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ευρώπης στο ζήτημα των ανθρωπιστικών αξιών, με την αναδίπλωση σε εθνικιστικά και ρατσιστικά διακυβεύματα. Εθνικοί ύμνοι, εμβατήρια, παιάνες, πατριωτικά τραγούδια, ψαλμωδίες και λαϊκά άσματα μπλέκονται στο λιμπρέτο της αγριεμένης Πολωνής με αποσπάσματα από τα μανιφέστα και τους λόγους των φονταμενταλιστών, των τρομοκρατών και των «κανονικών» πολιτικών. Τί, λοιπόν, κι αν ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία τους Πολωνούς ότι «η ελευθερία είναι παρούσα»; Πολλές είναι οι φωνές που αμφισβητούν τον επονομαζόμενο αυτόν Τραμπ της Ευρώπης και διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια για τις συντηρητικές κι εθνικιστικές τακτικές του κυβερνώντος κόμματος PiS. Η Γκορνίτσκα μοιάζει να ενώνει τη φωνή της μαζί τους...

Προπώληση-περισσότερα στα http://tickets.greekfestival.gr/ και http://greekfestival.gr/gr/events/view/marta-gkournitska-2017

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" περιοδεύει το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια

Το σκηνοθετικό δίδυμο συνεχίζει τη μελέτη του πάνω στον Γάλλο κωμωδιογράφο που φώτισε μοναδικά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου

Γοητευτικές ιδέες κρύβονται πίσω από το πρωτοπαρουσιαζόμενο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, όμως, κατά το ανέβασμά του αποδεικνύεται φτωχότερο των προσδοκιών που δημιουργεί. | Powered by Uber

Άτλας της δεκαετίας του 2000

Η εντεκαετία 2000-10 έρχεται στο προσκήνιο σε μια παράσταση που υιοθετεί τη φόρμα ενός τηλεοπτικού reality. Μια ωραία ιδέα και μερικές ωραίες σκηνές δεν καταφέρνουν να απογειώσουν, ωστόσο, μια δουλειά που έχει δραματουργικά όσο και σκηνικά ζητήματα. | Powered by Uber

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει τα 30 και ανακοινώνει το φετινό του πρόγραμμα

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έμαθε τις δράσεις του φεστιβάλ (για τις οποίες έχει ανοίξει προπώληση) και σας λέει ποιες ξεχώρισε.

Είστε έτοιμοι να γίνετε μέλη της "Respublica" του σκηνοθέτη του "Rohtko";

Λίγες θέσεις μένουν ακόμη διαθέσιμες στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα για τη νέα δουλειά του Λούκας Τβαρκόφσκι, που βρίσκεται στα όρια σινεμά, θεάτρου και rave party.

Έρχεται το 7ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με τον Αργύρη Ξάφη και τη Σεσίλ Μικρούτσικου

Με τίτλο "Ο καταποντισμός των μύθων" επιστρέφει για άλλη μια χρονιά στο Λυγουριό της Αργολίδας το σημαντικό εργαστήρι του Εθνικού. Επίκεντρο για φέτος θα είναι ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή.