6 κωμωδίες με άρωμα εποχής

Με αφορμή την πρεμιέρα του «Εξηνταβελόνη» στο Εθνικό Θέατρο (22/12), σας θυμίζουμε ακόμη κάποιες παραστάσεις που παίζονται αυτήν την περίοδο και μας διακτινίζουν σε παλιότερες εποχές, με το κωμικό στοιχείο να δηλώνει πάντα «παρών».

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής

Με αφορμή την πρεμιέρα του «Εξηνταβελόνη» στο Εθνικό Θέατρο (22/12), σας θυμίζουμε ακόμη κάποιες παραστάσεις που παίζονται αυτήν την περίοδο και μας διακτινίζουν σε παλιότερες εποχές, με το κωμικό στοιχείο να δηλώνει πάντα «παρών».

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 1

«Το ημέρωμα της στρίγγλας»
Δύστροπη η Μαρία Ναυπλιώτου; Κι όμως ναι. Γίνεται μια γυναίκα ατίθαση και ιδιαίτερα οξύθυμη ερμηνεύοντας την Κατερίνα στην περίφημη ερωτική κωμωδία του Σαίξπηρ που ανεβάζει ο Γιάννης Κακλέας. Όταν όμως ο Πετρούκιος (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) αναλαμβάνει να την κάνει... αρνάκι, η εξημέρωση είναι εξασφαλισμένη. (Βρετάνια)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 2

«Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία»
Ένα λαϊκό κορίτσι μεταμορφώνεται σε εκλεπτυσμένη αριστοκράτισσα στη ρομαντική κομεντί του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, που ανεβαίνει με όρους υπερπαραγωγής από τον Αλέξανδρο Ρήγα, με τη Δήμητρα Ματσούκα επικεφαλής ενός 20μελούς θιάσου. Μαζί της οι Κώστας Κόκλας, Παύλος Χαϊκάλης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μπέττυ Λιβανού, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ορέστης Τζιόβας κ.ά. (Pantheon Theater)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 3

«Δωδέκατη νύχτα»
Ρομαντικοί δούκες, μοιραίοι ναυαγοί, μεταμφιέσεις κι ερωτικά γαϊτανάκια σε μια εκκεντρικά μελαγχολική σκηνοθεσία που διχάζει το κοινό. «Ο έρωτας είναι πάνω και πέρα από τα φύλα»: μάλλον αυτό προασπίζεται ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζοντας με queer διαθέσεις την αμφίσημη ερωτική σαιξπηρική κωμωδία, με την Έμιλυ Κολιανδρή να ξεχωρίζει ως ανδρόγυνη Βιόλα. (Εθνικό Θέατρο)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 4

«Ταρτούφος»
Σαν άλλος Γκάρι Όλντμαν στον «Κόμη Δράκουλα», ο Αιμίλιος Χειλάκης παίζει τον Ταρτούφο, έναν ψευτο-θεοσεβούμενο δαίμονα της απατεωνιάς, που εκμεταλλεύεται την οικογένεια του Οργκόν (Άλκις Κούρκουλος) μέχρι να τον πάρουν είδηση. Ένα «σκοτεινό» ανέβασμα της μολιερικής κωμωδίας με σπλάτερ φινάλε-αποκάλυψη. (Θέατρο «Τζένη Καρέζη»)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 5

«Εξηνταβελόνης»
Δεν υπάρχει Σμυρνιός πιο τσιγκούνης από αυτόν! Αυτός ο πλούσιος, τσιφούτης χήρος βρίσκει το δάσκαλό του στο πρόσωπο του υπηρέτη του. Η ελληνική εκδοχή στον μολιερικό «Φιλάργυρο», το έργο που έγραψε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου το 1816, σκηνοθετεί φέτος η Λίλλυ Μελεμέ, με τον Χρήστο Βαλαβανίδη στον επώνυμο ρόλο. (Εθνικό Θέατρο)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 6

«Φαύστα»
Η αφασία του μικροαστού σατιρίζεται ανελέητα, ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος αποδομείται σκανδαλιάρικα και ο Μποστ συνεχίζει, από το 1962, να μας παρασύρει στον ελληνικότατο σουρεαλισμό του. Στην παράσταση της Μάρθας Φριντζήλα ένας ωραίος θίασος, με την Ελένη Κοκκίδου κυρίαρχη, παίζει και άδει, έχοντας ως σημείο αναφοράς τα εξαίσια άσματα του Βασίλη Μαντζούκη. (Προσκήνιο)

Περισσότερες πληροφορίες

Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία

  • Κομεντί
  • Διάρκεια: 150 '

Μια ρομαντική ιστορία για την προσπάθεια ενός διανοούμενου στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να υποψιάζεται τη λαϊκή καταγωγή της

Εξηνταβελόνης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 135 '

Στην Πόλη του 1950 ο Εξηνταβελόνης, ένας πλούσιος χήρος με δύο παιδιά, έχει δύο μεγάλα πάθη, το χρήμα και τον έρωτά του για τη μικρή Εμινέ, την οποία αποφασίζει να παντρευτεί

Ταρτούφος ή Οι απατεώνες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής κωμωδίας για τον πανούργο Ταρτούφο, που με τις δολοπλοκίες του αναστατώνει τη ζωή της οικογένειας του εύπιστου Οργκόν.

Το ημέρωμα της στρίγγλας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 136 '

Η αιθέρια Μ. Ναυπλιώτου σε κόντρα ρόλο ερμηνεύει την ατίθαση Κατερίνα και ο Β. Χαραλαμπόπουλος τον Πετρούκιο, που κάνει τα πάντα ώστε η στρίγκλα να γίνει αρνάκι

Δωδέκατη νύχτα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 130 '

Ρομαντισμός, παγανισμός, μεταμφιέσεις με φόντο τη μυθική Ιλλυρία. Η Βιόλα φτάνει εκεί ναυαγός, μεταμφιέζεται σε αγόρι για να μπει στην υπηρεσία του δούκα Ορσίνο, του οποίου η αγαπημένη Ολίβια ερωτεύεται τελικά τη Βιόλα σαν αγόρι.

Φαύστα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια «απωλεσθείς» κόρη, που την καταπίνει ένα κήτος, ανθρωποφάγες γάτες, το ναυάγιο του «Τιτανικού» και ο χαμός του Καραϊσκάκη στην τρελή και αιχμηρή κωμωδία του Μποστ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.