«Άνεμος»: Οι 4 εποχές ως χοροθέατρο

Ένα ποιητικό trance, το οποίο τροφοδοτείται από την ενέργεια των Άν. Μάσχα, Ορφ. Αυγουστίδη, Γ. Πυρπα­σόπουλου και άλλων ηθοποιών, είναι ο χοροθεατρικός «Άνεμος» του Κωνσταντίνου Ρήγου, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο-Rex (από 9/12).

«Άνεμος»: Οι 4 εποχές ως χοροθέατρο

Ένα ποιητικό trance, το οποίο τροφοδοτείται από την ενέργεια των Άν. Μάσχα, Ορφ. Αυγουστίδη, Γ. Πυρπα­σόπουλου και άλλων ηθοποιών, είναι ο χοροθεατρικός «Άνεμος» του Κωνσταντίνου Ρήγου, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο-Rex (από 9/12).

«Άνεμος»: Οι 4 εποχές ως χοροθέατρο - εικόνα 1

Μιλούν, μιλούν χωρίς σταματημό, λικνίζονται, χορεύουν, παίζουν μποξ κι ένας άνεμος παρασύρει τα λόγια τους, φουσκώνει τα μαλλιά τους, τους ρίχνει στο πάτωμα, αλλά εκείνοι ξανασηκώνονται… Ηθοποιοί και χορευτές μαζί, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, η Άννα Μάσχα, η Ηρώ Μπέζου, η Βιβή Μπουτάτη, ο Άρης Παπαδόπουλος, ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος, η Ρόζα Προδρόμου, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα, ο Αντώνης Στρούζας, ο Γιάννης Τσιγκρής, έρχονται να ενσαρκώσουν μια ιδέα του σκηνοθέτη/χορογράφου Κωνσταντίνου Ρήγου και να την μπολιά­σουν με τους δικούς τους αυτοσχεδιασμούς, σε ένα θέαμα που απαιτεί πολλή ενέργεια.

«Άνεμος»: Οι 4 εποχές ως χοροθέατρο - εικόνα 2

Ο χοροθεατρικός «Άνεμος» που φυσά στο Εθνικό Θέατρο από 9/12 επιχειρεί με έναν τρόπο να περιγράψει τη ζωή μεταφορικά, χρησιμοποιώντας ως άξονα τη φύση. Μια ομάδα ανθρώπων, που συναντιούνται τυχαία, εκφράζουν με αφορμή την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών του χρόνου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μιλούν για τον έρωτα, την τέχνη, τη δημιουργία, τη σχέση τους με τον υλικό κόσμο, το θάνατο. Με τη συμμετοχή του μουσικού κουαρτέτου που ερμηνεύει συνθέσεις του Δημήτρη Μαραμή, στην παράσταση του Ρήγου ακούγεται η ομίχλη, προσωποποιείται η καταιγίδα, μιλάνε τα στοιχεία της φύσης, μέρος της οποίας είναι και ο άνθρωπος, παρότι τείνουμε να το ξεχνάμε.

«Άνεμος»: Οι 4 εποχές ως χοροθέατρο - εικόνα 3

Ο λόγος είναι πηγαίος και αληθινός στις παραστάσεις του Ρήγου αλλά και η χορευτική έκφραση αποδεικνύεται πανίσχυρη, καθώς εντάσσεται οργανικά στο θεατρικό σύνολο. Το είδαμε σε τρία αμιγώς χοροθεατρικά του θεάματα, στην ποιητική «Bossa Nova» (2008) στην οποία μας μίλησε για τον έρωτα μέσα στην ατμόσφαιρα της Βραζιλίας­ των ’60s, στην electro-dance tragedy «Τιτανικός» (2009), όπου εξέφρασε την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στον κίνδυνο, αλλά και στην «Αρκαδία» (2014), «ένα ρέκβιεμ», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, για τη φύση, εμπνευσμένο από τον Αρκαδισμό, το καλλιτεχνικό κίνημα που αγκάλιασε την ίδια τη φύση του ανθρώπου και από την Αναγέννηση συνδέθηκε με την ευτυχισμένη κι ελεύθερη ζωή της υπαίθρου μακριά από τη βία και την εκμετάλλευση.

«Άνεμος»: Οι 4 εποχές ως χοροθέατρο - εικόνα 4

Εκεί ο Ρήγος υπογράμμισε πως το όνειρο της αρκαδικής ουτοπίας υποχωρεί υπό το βάρος της παράλογης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της συνειδητοποίησης της θνητότητας. Κάτι ανάλογο θέλει να μας δείξει και με τον «Άνεμο». Το σίγουρο είναι ότι φιλτράρει τα υπαρξιακά του ερωτήματα μέσα από το λυρισμό –εδώ αναδεικνύονται η pop ποιητικότητα αλλά και η γοητεία των φλούο χρωμάτων– και στοχεύει να συναρμολογήσει μπροστά στα μάτια των θεατών την κοινωνική και ψυχολογική ταυτότητα των πρωταγωνιστών, ενώ όπως πάντα επιδιώκει την έκπληξη μέσα από τη σωματικότητα, το βίαιο, το ανάλαφρο και το χειροπιαστό της υποκριτικής ερμηνείας.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνεμος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Μια ομάδα ανθρώπων συναντιέται με αφορμή την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών και μιλάει για τον έρωτα, την τέχνη, τη σχέση της με τον υλικό κόσμο, το θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κροκόδειλος": Δείτε τις νέες φωτογραφίες από το αφήγημα του Ντοστογιέφσκι που ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα

Μια νεανική ομάδα συντελεστών, με τον Ορέστη και τον Δημήτρη Σταυρόπουλο στη σκηνοθεσία, προσεγγίζει με φρέσκια ματιά το σατιρικό διήγημα του Ρώσου συγγραφέα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/02/2024

Απεργία: Ακύρωση παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο

Μάθετε ποιες παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού ακυρώνονται λόγω της απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και τι θα γίνει με όσες/ους έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.

Μαρία Προϊστάκη: "Έχω μεγάλη πίστη ότι αλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν οπουδήποτε αλλού, μπορούν να συμβούν μέσα σε μια θεατρική αίθουσα"

Η ηθοποιός με την αξιοπρόσεκτη παρουσία μιλάει στο "α" για την παράσταση του "Συνεργού", που επαναλαμβάνεται στο Θέατρο επί Κολωνώ (από 9/3), για την έμφυλη βία, τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, τη μητρότητα, καθώς και για τα επόμενα σχέδια της.

"Ο άντρας μου": Τελευταίες παραστάσεις για το έργο της Ρούμενα Μπουζάροφσκα που μιλά για την πατριαρχία

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη ολοκληρώνει τον κύκλο της στο θεάτρο Θησείον.

"Θα σε δω στον παράδεισο": Το τελευταίο έργο του Νιλ Σάιμον μετακομίζει στο θέατρο Αυλαία

Η σκηνή του θεάτρου Αυλαία φιλοξενεί την εμβληματική ιστορία αγάπης και γέλιου με την Άννα Αδριανού και τον Γιώργη Κοντοπόδη.

"Αγρυπνία": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Αντώνη Καλογρίδη

Βλέπουμε νέο υλικό από το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη που κάνει πολύ σύντομα πρεμιέρα στο νέο θέατρο Συγγρού 33, σε μουσική Κωνσταντίνου Βήτα.

"Πλατόνωφ": Δείτε φωτογραφίες από την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η πρώτη παράσταση για το έργο του Άντον Τσέχοφ που σκηνοθετεί ο σημαντικός Άντολφ Σαπίρο, με τους Γιώργο Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή και Όμηρο Πουλάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.