«Για μια ανάσα...»: Ελένη Ράντου, θηλυκός Φάουστ σε σύγχρονη οδύσσεια

Μετά τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και πάλι την Ελένη Ράντου κι έναν δυνατό θίασο σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που έκανε μεγάλη αίσθηση πέρυσι στο Λονδίνο.

«Για μια ανάσα...»: Ελένη Ράντου, θηλυκός Φάουστ σε σύγχρονη οδύσσεια

Μετά τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και πάλι την Ελένη Ράντου κι έναν δυνατό θίασο σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που έκανε μεγάλη αίσθηση πέρυσι στο Λονδίνο.

«Για μια ανάσα...»: Ελένη Ράντου, θηλυκός Φάουστ σε σύγχρονη οδύσσεια - εικόνα 1

Με ένα φαινομενικά αθώο one night stand ξεκινούν όλα στο «Για μια ανάσα...» της Βρετανίδας πολυβραβευμένης συγγραφέως Ζίνι Χάρις (2015). H Άννα (Ελένη Ράντου) περνάει μια νύχτα με έναν άγνωστο που της αυτοσυστήνεται ως δαίμονας (Αντώνης Καρυστινός). Είναι άραγε όντως ένας... Μεφιστοφελής; Κι εκείνη ένας θηλυκός Φάουστ; Το μόνο βέβαιο είναι ότι από εκείνη την «ερωτική συναλλαγή» και μετά τα πάντα στη ζωή της φιλόδοξης και δυναμικής αυτής γυναίκας ανατρέπονται. Ζει μια σκοτεινή οδύσσεια, που την αναγκάζει να διασχίσει την Ευρώπη και να βρεθεί, σαν κατατρεγμένη πρόσφυγας, πάνω σε ένα πλεούμενο, να κάνει το διάπλου της Μεσογείου.

Το φόντο αυτής της δυστοπίας είναι υπαρκτό: μια Ευρώπη που ρημάζεται από τη χρηματοπιστωτική κρίση και το μεταναστευτικό, με την Άννα στη δίνη του κυκλώνα να συμπαρασύρει στην οδύσσειά της και την αδερφή της – στο ρόλο η χαρισματική Ελένη Ουζουνίδου, η οποία αποθεωνόταν επί δύο χρόνια στο μονόλογο «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου».

Ψυχολογικό θρίλερ; Αλληγορία­ για το τέλμα του καπιταλισμού και την κατάρρευση του ανθρωπισμού; Υπαρξιακό δράμα με πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο στηλιτεύει τη στάση της Δύσης μπροστά στις τραγωδίες του Τρίτου Κόσμου; Όπως κι αν έχει, το «Για μια ανάσα...» («How to hold your breath») συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις πέρυσι, όταν έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο λονδρέζικο θέατρο Royal Court, το κατεξοχήν ορμητήριο νέας δραματουργίας της Αγγλίας.

«Η Άννα, ένας σύγχρονος Φάουστ ή ένας Οδυσσέας, παλεύει με θεούς και δαίμονες σε ένα υπαρξιακό ταξίδι επιβίωσης, ένα ταξίδι στους φόβους του σύγχρονου δυτικού, τους δαίμονες, τις αξίες, τους εφιάλτες και τα όνειρά του, μια βαθιά κριτική στα αδιέξοδα και ταυτόχρονα ένα γοητευτικό παραμύθι με αφόρητες αλήθειες»: έτσι περιγράφουν ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής και η πρωταγωνίστρια Ελένη Ράντου αυτό το βρετανικό έργο που παραλληλίστηκε με το «Blasted» της Σάρα Κέιν και τώρα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του. Στους αινιγματικούς ρόλους του βιβλιοθηκάριου ο Μελέτης Ηλίας και του εραστή ο Κρις Ραντάνοφ.

Το «Για μια ανάσα...» ανεβαίνει στο Θέατρο Διάνα στις 3/11.

Περισσότερες πληροφορίες

Για... μια ανάσα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η οδύσσεια δύο γυναικών, η ζωή των οποίων μετατρέπεται σε θρίλερ καθώς ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που καταρρέει

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.