6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική

Ιντριγκάρισαν, απογοήτευσαν ή ενθουσίασαν…Δείτε ποιος είναι ο πρώτος σταθμός των έξι πολυσυζητημένων παραστάσεων που πήραν το βάπτισμα του πυρός στην Επίδαυρο.

6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική

Ιντριγκάρισαν, απογοήτευσαν ή ενθουσίασαν…Δείτε ποιος είναι ο πρώτος σταθμός των έξι πολυσυζητημένων παραστάσεων που πήραν το βάπτισμα του πυρός στην Επίδαυρο.

Πλούτος

6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική - εικόνα 1

Από την κρίση μέχρι το δημοψήφισμα, η διασκευή του Γιώργου Κιμούλη στην αριστοφανική κωμωδία έχει πολλές αναφορές στο σήμερα. Ο ίδιος δίνει διπλό ρεσιτάλ ως Πλούτος και ως Πενία, με συμπρωταγωνιστές τους Γιάννη Μπέζο (Χρεμύλος) και Πέτρο Φιλιππίδη (Καρίωνας), δύο ηθοποιούς με περγαμηνές στην κωμωδία. (Κατράκειο, 26/8)

Ορέστεια

6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική - εικόνα 2

Μπορεί να ξένισε, αλλά δεν αλλοίωσε το ήθος της τραγωδίας του Αισχύλου η ανάγνωση του Γιάννη Χουβαρδά με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Μεταφέροντας τη δράση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, υπογραμμίζει τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα των καιρών μας καθώς και τη δική του απογοήτευση. (Ελευσίνα, 5/9)

Αντιγόνη

6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική - εικόνα 3

Τίμησε τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη ο Στάθης Λιβαθινός με ένα ποιητικής υφής αποτέλεσμα, που αποδεικνύει πως το έργο του Σοφοκλή υπερβαίνει τα σύνορα της κοινωνίας και του ιστορικού χρόνου. Μια ωραία παράσταση συνόλου με έναν πανίσχυρο Δημήτρη Λιγνάδη στον ρόλο του Κρέοντα. (Ηλιούπολη, 25/8)

Επτά επί Θήβας

6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική - εικόνα 4

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον Ετεοκλή και η γνωστή κωμική ηθοποιός της νεότερης γενιάς Νάντια Κοντογεώργη δοκιμάζεται στον κόντρα ρόλο της Αντιγόνης. Την πολιτική τραγωδία του Αισχύλου σκηνοθέτησε για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις, προασπιστής του θεάτρου της ομάδας, της σωματικότητας και της πολιτικής οντολογίας. (Παπάγου, 28/8)

Οιδίπους Τύραννος

6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική - εικόνα 5

Η τραγωδία του Σοφοκλή σε μια δίγλωσση θεατρική συνάντηση του Εθνικού Θεάτρου με το ιστορικό Θέατρο Βαχτάνγκοφ υπό τη σκηνοθετική σφραγίδα του διεθνούς κύρους Ρίμας Τούμινας και τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θοδωρή Αμπαζή στη μουσική και τη διδασκαλία του Χορού. (Ηρώδειο, 22/9)

Λυσιστράτη

6 επιδαύριες παραστάσεις στην Αττική - εικόνα 6

Οι Λένα Κιτσοπούλου, Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Δροσάκη, Αθηνά Μαξίμου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Βογιατζής απαρτίζουν τον ετερόκλητο θίασο που επέλεξε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός για την ανατρεπτική του παράσταση. Ο γνωστός σκηνοθέτης συναντά για πρώτη φορά τον Αριστοφάνη με βάση την καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, υπό τους ήχους του Δημήτρη Καμαρωτού. (Παπάγου, 4/9)

Περισσότερες πληροφορίες

Λυσιστράτη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 150 '

Με αναφορές στην πολιτική, στο σεξ, στη βιολογία αλλά και στη σεμνοτυφία, η «Λυσιστράτη» αυτή φέρνει στη σκηνή έναν ετερόκλητο θίασο ωραίων ηθοποιών

Οιδίπους Τύραννος

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ρώσοι κι Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστούν, ρωσικά κι ελληνικά ακούγονται μαζί κι ένα ιστορικό θέατρο, το Βαχτάνγκοφ, ενώνεται με το Εθνικό για να μας παρουσιάσουν το πιο εμβληματικό ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας.

Ορέστεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 135 '

Στη μοναδική σωζόμενη τριλογία της αρχαιότητας («Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» κι «Ευμενίδες») ο Γ. Χουβαρδάς τοποθετεί τη δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου και του Εμφυλίου και από εκεί σε ένα… φουτουριστικό σύμπαν ιδανικών πολιτειών.

Πλούτος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 130 '

Ο Αριστοφάνης κάνει με παραμυθένιο τρόπο πραγματικότητα την ανθρώπινη λαχτάρα για πλούτο

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η απόφαση της Αντιγόνης να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη αντίκειται στην εντολή του βασιλιά Κρέοντα και την οδηγεί στο θάνατο.

Επτά επί Θήβας

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Πολιτική τραγωδία με θέμα τη σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα για το θρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.