Τρεις αγωνίστριες στη σκηνή

Το θέατρο αναμετράται με την Αντίσταση και τον Εμφύλιο μέσα από τις ιστορίες τριών αγωνιστριών.

Τρεις αγωνίστριες στη σκηνή

Το θέατρο αναμετράται με την Αντίσταση και τον Εμφύλιο μέσα από τις ιστορίες τριών αγωνιστριών.

«Λέλα Καραγιάννη- Η μάνα της Αντίστασης»

Τρεις αγωνίστριες στη σκηνή - εικόνα 1

Η Λέλα Καραγιάννη είναι από τα εμβληματικότερα πρόσωπα της αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής και η προσφορά της σφραγίστηκε με τη σύλληψη και την εκτέλεσή της στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ένα μόλις μήνα πριν από την απελευθέρωση, τον Σεπτέμβριο του ’44. Το θέατρο Διάχρονο και ο συγγραφέας Γιώργος Α. Χριστοδούλου μεταφέρουν φέτος τη ζωή της ηρωίδας στη σκηνή ως μονόλογο, με ερμηνεύτρια τη Μαίρη Βιδάλη.

«Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17»

Τρεις αγωνίστριες στη σκηνή - εικόνα 2

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, με τη συνοδεία του μουσικοσυνθέτη Ισίδωρου Πάτερου στη σκηνή του Επί Κολωνώ, ερμηνεύει την αγωνίστρια της ΕΠΟΝ, η οποία, στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της και εκτελέστηκε στην Καισαριανή από τους φασίστες κατακτητές λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα. Το κείμενο είναι της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου.

«Πού είναι η μάνα σου, μωρή»;

Τρεις αγωνίστριες στη σκηνή - εικόνα 3

Ο Ένκε Φεζολάρι σκηνοθετεί στο θέατρο Σημείο τη Βέρα Κρούσκα στο αυτοβιογραφικό έργο της Δήμητρας Πέτρουλα, αγωνίστριας και κόρης του αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Σωτήρη Πέτρουλα αλλά και θείας του δολοφονημένου το 1965 στα Ιουλιανά φοιτητή. Η θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου μεταφέρει σαν ένα σιωπηλό μοιρολόι τα βιώματα μιας γυναίκας που έζησε την εξόντωση της μάνας, των αδελφών και των υπόλοιπων συγγενών της.

Περισσότερες πληροφορίες

Πού είναι η μάνα σου μωρή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Η επιζήσασα κόρη της οικογένειας Πέτρουλα από τους δολοφόνους Χίτες μιλά για το χαμό και τον ξεριζωμό της οικογένειάς της.

Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της αγωνίστριας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1944. Αφηγείται τη ζωή και τη δράση της από την εφηβική ηλικία, στους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, το αλβανικό μέτωπο, με κορύφωση την δράση της επί της γερμανικής κατοχής. Η Μ. Βιδάλη απέσπασε για την ερμηνεία της στο ρόλο της εμβληματικής αγωνίστριας το βραβείο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Η Αθηνά Χατζηεσμέρ αγωνίστηκε για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και, αφού βασανίστηκε, εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber