One-man-show και αστροφυσική

Κάθε βράδυ, πριν και μετά την παράσταση «Q.E.D ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν», οι σημαντικότεροι Έλληνες φυσικοί συνομιλούν με τον Γιώργο Κοτανίδη και το κοινό για τα μυστήρια του σύμπαντος.

One-man-show και αστροφυσική

Μπορεί μια απολαυστική παράσταση να λειτουργεί και σαν ανοιχτό μάθημα Φυσικής και Αστροφυσικής και δη διδασκόμενο από τους ιδανικούς καθηγητές; Αυτήν τη δυναμική έχει το «Q.E.D ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» του Πίτερ Πάρνελ, το έργο με το οποίο έχει ταυτιστεί στα μέρη μας ο Γιώργος Κοτανίδης. Γιατί ο έξοχος ηθοποιός, ο οποίος άφησε εποχή πριν από χρόνια ερμηνεύοντας τον εκκεντρικό, γυναικά, ονειροπόλο φυσικό Ρίτσαρντ Φάινμαν (Νόμπελ, 1965), έχει φέτος επιστρέψει σε αυτόν το ρόλο-ζωής και προσκαλεί, μάλιστα, κάθε βράδυ, κι έναν σημαντικό Έλληνα επιστήμονα να μας μιλά για τα μυστήρια του σύμπαντος πριν και μετά την παράσταση -από τον Στράτο Θεοδοσίου και τον Διονύση Σιμόπουλο μέχρι τον Γιώργο Γραμματικάκη και τον Μανόλη Δρη.

Κάπως, έτσι, ενώ ο Γιώργος Κοτανίδης δίνει το μοναδικό one-man-show του, στο οποίο, ως Νομπελίστας για τη δουλειά του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική (Quantum Electro-Dynamics, απ’ όπου κι ο τίτλος του έργου «QED»), προετοιμάζει μια διάλεξη για τα μυστήρια του σύμπαντος μπροστά σε μια φοιτήτριά του (Δώρα Σαμψώνα), ένας κορυφαίος επιστήμονας συνδιαλέγεται με αυτά ακριβώς τα μυστήρια ενώπιον μας. Κι όλα αυτά, εν έτει 2015, έναν αιώνα από τη δημοσίευση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Άλμπερτ Άινστάιν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

Μετά τον Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Στράτο Θεοδοσίου και τον Επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, οι ομιλητές των επόμενων παραστάσεων είναι οι εξής:

30/11 –Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστήμιου Αθηνών. Μαζί του ο Μεξικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σονόρα Raul Perez. Θέμα: "Πως ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι υπάρχουν νομοι της φυσης και πως οδηγήθηκε στα στοιχειώδη σωμάτια".

1/12 - Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θέμα: “Universe, from the bright past to the dark future”. “Το σύμπαν από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον”

7/12- Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, τέως Πρύτανης, νυν Ευρωβουλευτής. Θέμα: "Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με το φως και με τον χορογράφο του φωτός."

8/12- Μανόλης Δρης, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Θέμα: “Η εξέλιξη της Δομής της ‘Υλης και της Κβαντικής Φυσικής”

14/12 – Παναγιώτης Νιάρχος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: "Αναζητώντας μια άλλη Γη στο Σύμπαν"

15/12 – Γιώργος Τριμπέρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: "Βασική έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες".

Η παράσταση ανεβαίνει με την αρωγή της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών».

Προπώληση: στα ταμεία του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, Δευ.-Παρ. 11 – 2 μ.μ. και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr. Επίσης, εισιτήρια προπωλούνται και στην Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Ticket Services, (Δευ. & Τετ. 9- 5 μ.μ., Τρ., Πεμ. & Παρ. 9-8 μ.μ., Σαβ. 10-2μ.μ.). Εισιτήρια προπωλούνται και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας (Θησέως), Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης).

TAYTOTHTA ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος & Γιώργος Κοτανίδης. Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης. Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης. Μουσική Επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός. Με τον Γιώργο Κοτανίδη και τη Δώρα Σαμψώνα. Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι

Περισσότερες πληροφορίες

QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν

  • Ψυχολογικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ένα μοναδικό one-man-show του Γ. Κοτανίδη, στο ρόλο του νομπελίστα φυσικού, που προετοιμάζει μια διάλεξη για τα μυστήρια του σύμπαντος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.