Εκρηκτικός Στρίντμπεργκ

Τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ θ' ανέβει στο 104 σε σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη.

Εκρηκτικός Στρίντμπεργκ

Το θέατρο δωματίου ταιριάζει στον σκηνοθέτη Αλέξη Ρίγλη, ο οποίος ακολουθεί πάντα έναν στιλιζαρισμένο ρεαλισμό που απογειώνει τη θεατρικότητα. Το έχει αποδείξει περίτρανα με παραστάσεις όπως το πρόσφατο «Φιλί της γυναίκας αράχνης» με τους Τότσικα-Φιορέντζη ή, παλιότερα, με τα «Χαίρεται και αντίο», «Η ζωή στο θέατρο», «Ο Θαυματοποιός» κ.α. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με ένα εκρηκτικό δράμα δωματίου, γραμμένο το 1888 από τον μεγάλο Σουηδό δραματουργό Αύγουστο Στρίντμπεργκ, τη «Δεσποινίδα Τζούλια». Τη νύχτα του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα η νεαρή ευγενής Τζούλια, εκστασιασμένη από το γιορτινό γλέντι του θερινού ηλιοστασίου, δίνεται ερωτικά στον υπηρέτη της, τον Ζαν, σχεδόν ενώπιον της μαγείρισσας κι ερωμένης του Κριστίν. Μετανιωμένη και ατιμασμένη, την επόμενη κιόλας μέρα, η Τζούλια αυτοκτονεί. Τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς επωμίζονται τους επίμαχους ρόλους: η Έφη Γούση είναι η Τζούλια, ο Κίμων Κουρής ο υπηρέτης και η Σοφιάννα Θεοφάνους η Κριστίν (104, πρεμιέρα: 6/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσποινίς Τζούλια

Miss Julie
2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 129 '
  • Λιβ Ούλμαν

Το βράδυ του θερινού ηλιοστασίου του 1890, ημέρα γιορτής για τη Βόρεια Ιρλανδία, η κακομαθημένη κόρη ενός αριστοκράτη επιχειρεί να αναγκάσει έναν υπηρέτη της να την αποπλανήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
07/05/2024

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.