Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ»

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους θεατρόφιλους κάθε ηλικίας να δουν έστω και για λίγο την πραγματικότητα μέσα από το καθαρό βλέμμα των παιδιών.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ»

Ο τίτλος του έργου που θα παρουσιάσει το 2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, σε συνεργασία με τη Βουλή των Εφήβων, στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών αποτυπώνει με τον πιο εύστοχο τρόπο το αίσθημα­ των νέων απέναντι στην κοινωνία. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους θεατρόφιλους κάθε ηλικίας να δουν έστω και για λίγο την πραγματικότητα μέσα από το καθαρό βλέμμα των παιδιών.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ» - εικόνα 1

Θέατρο για εφήβους­ στην Ελλάδα: η μεγάλη πρόκληση. Περίπου πριν από πέντε χρόνια το θέατρο για εφήβους έκανε τα πρώτα του βήματα στη χώρα μας με σύγχρονα έργα που μιλούν τη γλώσσα του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Χρόνο με το χρόνο, κοντά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία ποντάρει σταθερά στο εφηβικό θέατρο δια­μορφώθηκε μια σκηνή που βρήκε φιλόξενους χώρους δημιουργίας όπως το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και το Τόπος Αλλού.

Η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή και δείχνει πως όλοι βλέπουν το θέατρο ως μέσο ανοιχτού διαλόγου με τους εφήβους και τους νέους, ένα κοινό συνήθως εγκλωβισμένο εκφραστικά και παραμελημένο καλλιτεχνικά από τον κόσμο των ενηλίκων. Όσο για τη θεματολογία των έργων, είναι ικανή να ταρακουνήσει εξίσου έναν 15χρονο όσο κι έναν 80χρονο: ενδοοικογενειακή βία, παραβατικότητα, σεξουαλικές αναζητήσεις, ψυχικές διαταραχές.

Στο εύλογο ερώτημα «Γιατί να έρθει ένας έφηβος αντιμέτωπος με τόσο δύσκολα θέματα;» η σκηνοθέτις και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου έχει δώσει την απάντηση: «Τέτοια θέματα μπορούν να τροφοδοτήσουν τον έφηβο με έντονα ερεθίσματα, να ξυπνήσουν μέσα του την κριτική σκέψη, τη φαντασία και την επινοητικότητα, βοηθώντας τον τελικά να διαμορφώσει μια ιδεολογία».

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ» - εικόνα 2

«Ευαίσθητοι σεισμογράφοι της εποχής μας, οι έφηβοι μας κλείνουν το μάτι αποκαλύπτοντας πτυχές της πραγματικότητας που η όρασή μας προσπερνά», σημειώνει η Στέγη. Δεν πρόκειται για μια απλή διαπίστωση, αλλά για ένα γεγονός που αποδείχτηκε μέσα από τη θεατρική εμπειρία των προηγούμενων τεσσάρων Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τι έχουν να πουν οι νέοι μπροστά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό, σε μια εποχή που η συζήτηση για το bulling έχει ανάψει και η αμφισβήτηση μπροστά στο κατώφλι του ενήλικου κόσμου είναι έντονη; Θα το ανακαλύψουμε ακολουθώντας τη δημιουργικότητα των μαθητών που δούλεψαν με πάθος για το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23-26/4 με ελεύθερη είσοδο.

Είναι μια διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshopper-Youth, που συνεχίζουν κι εξελίσσουν την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας. Με επικεφαλής τη Σοφία Βγενοπούλου, έμπειροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς –Γιάν­νης Λεοντάρης, Γιωργία Μαυραγάνη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ανδρέας Φλουράκης και Χρήστος Χωμενίδης– δούλεψαν για έξι μήνες με μαθητές γυμνασίων και λυκείων καθώς και με θεατρικές ομάδες δήμων.

Εκατόν πενήντα νέοι άνθρωποι βούτηξαν στην περιπέτεια μια διοργάνωσης που φιλοδοξεί να εδραιώσει την παρουσία του εφηβικού θεάτρου στη χώρα μας.
Ενός θεάτρου που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αναζητά ερεθίσματα για σκέψη, θέλει να προκαλεί, να απελευθερώνει, να συγκινεί και να απογειώνει την επινοητικότητα όλων μας». Φέτος το φεστιβάλ άνοιξε ακόμη περισσότερο τα φτερά του και αγκάλιασε νέους από όλη την επικράτεια με το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική».

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ» - εικόνα 3

Ο τετραήμερος θεατρικός μαραθώνιος της Στέγης ξεκινά την Πέμπ­τη και τα θέματα που αγγίζουν οι παραστάσεις των σχολείων αφορούν τη μοναξιά, την ανεπιθύμητη εφηβική εγκυμοσύνη, τη σεξουαλική ταυτότητα των εφήβων και το θάρρος της επιλογής, τα μεγάλα θέματα της ζωής δηλαδή όταν είσαι γύρω στα 14-15. Κάποιες μαθητικές ομάδες αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν όλα τα ίχνη του παρελθόντος μια μέρα εξαφανίζονταν, μια άλλη μας φέρνει μπροστά σε μια γλυκόπικρη ιστορία δύο εφήβων με καταγωγή από την Αλβανία, που όμως δεν νιώθουν ούτε Αλβανοί ούτε Έλληνες, ενώ μια τρίτη κάνει παράσταση τους διαλόγους 18 εφήβων από όλη την Ελλάδα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ. Και όλα αυτά με την απολυτότητα αλλά και την καθαρότητα του βλέμματος των νέων ανθρώπων.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Στις 23-26/4.

Περισσότερες πληροφορίες

Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική - 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

  • Φεστιβάλ

Σε αυτήν τη διοργάνωση της Στέγης και της ομάδας Grasshopper-Youth, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με μαθητές γυμνασίων και λυκείων αλλά και με θεατρικές ομάδες δήμων για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.