«O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας»: Όταν το θέατρο νίκησε το απαρτχάιντ

Με μια ιστορική παράσταση επιστρέφει στη Στέγη ο διεθνούς κύρους Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης και εικαστικός Ουίλιαμ Κέντριτζ, το «Ο Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας».

«O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας»: Όταν το θέατρο νίκησε το απαρτχάιντ

Με μια ιστορική παράσταση επιστρέφει στη Στέγη ο διεθνούς κύρους σκηνοθέτης και εικαστικός Ουίλιαμ Κέντριτζ. Στο «Ο Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας», ο μέγας αυτός Νοτιοαφρικανός μπλέκει με ντανταϊστική τρέλα ένα εμβληματικό έργο του 19ου αιώνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων αλλά και των θυτών του απαρτχάιντ αναζητώντας, ως γνήσιος ουμανιστής, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

«O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας»: Όταν το θέατρο νίκησε το απαρτχάιντ - εικόνα 1

Το απαρτχάιντ, η αποικιοκρατία και το συλλογικό τραύμα αποτελούν κεντρικά ζητήματα στο έργο του Ουίλιαμ Κέντριτζ. Κι όμως, παρά τη σοβαρότητα των θεμάτων του, ο 59χρονος Νοτιοαφρικανός αντιμετωπίζει τη σκηνή με την τρέλα του ντανταϊστή και τον ιδεαλισμό του ουμανιστή, μέσω μιας απόλυτα προσωπικής αισθητικής γλώσσας, που συνδυάζει την παράδοση της Mama Africa με εκείνη του ρώσικου κονστρουκτιβισμού και την εφευρετικότητα του ready made με τις hi tech εφαρμογές των multimedia.
Πριν από δύο χρόνια στη Στέγη, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα με το sold out «Refuse the hour», ο Κέντριτζ μας πρότεινε να αρνηθούμε το χρόνο και μαζί όλα όσα μας καταδυναστεύουν. Αυτήν τη φορά επανέρχεται, σε συμπαραγωγή με τη Στέγη, με την ιστορική παράστασή του «Ο Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας» (1997). Ηθοποιοί, χειροκίνητες κούκλες, βιντεο-προβολές και ηχητικές μαρτυρίες βασανιστών και θυμάτων της περιόδου του απαρτχάιντ και, βέβαια, τα μοναδικά χειροποίητα «πρωτόγονα animations» του ίδιου του Κέντριτζ, συμμετέχουν στο ευφάνταστο αυτό ανθρωποκεντρικό χάπενινγκ.

«O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας»: Όταν το θέατρο νίκησε το απαρτχάιντ - εικόνα 2

Ένα εμβληματικό θεατρικό έργο, ο «Βασιλιάς Υμπύ» (1896) του Αλφρέ Ζαρί, αποτελεί το σημείο εκκίνησης. Μην ξεχνάμε πως η μορφή του Ιμπί, με το κωνικό κεφάλι και την παραφουσκωμένη κοιλιά, όπως δηλαδή τον συνέλαβε ο ίδιος ο Ζαρί, εισβάλλει εδώ και μία εικοσαετία στο έργο του Κέντριτζ ως συνώνυμο του ολοκληρωτισμού. Η υπόθεση του έργου του Ζαρί αφορά την πορεία ενός γελοίου, λαίμαργου και ματαιόδοξου τύπου ο οποίος αρπάζει το θρόνο από τον βασιλιά της Πολωνίας δολοφονώντας τον και αρχίζει να βασανίζει και να φορολογεί με κτηνώδη αναισθησία τον λαό του.

Στην εκδοχή του ­Κέντριτζ ο Υμπύ διακτινίζεται στον 20ό αιώνα και μετατρέπεται σε έκπτωτο καταπιεστή της Νότιας Αφρικής, ο οποίος διέπραξε σωρεία εγκλημάτων κατά την περίοδο του απαρτχάιντ και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. συγκεκριμένα με τις ανακρίσεις της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης (Truth and Reconciliation Commision), του δικαστικού σώματος που συστήθηκε στη Νότια Αφρική με την εκλογή του Νέλσον Μαντέλα (1994). Δύο υπέροχοι ηθοποιοί, οι Νταβίντ Μινάαρ και Μπούσι Ζοκούφα, συμπρωταγωνιστούν στο ιδιότυπο αυτό θέαμα με τρεις κουκλοπαίκτες και τις «ζωντανές» μαριονέτες της πολυβραβευμένης νοτιοαφρικανικής Handspring Puppet Company, ­μιας από τις διασημότερες ομάδες κουκλοθεάτρου στον κόσμο, η οποία μάλιστα θα κάνει στη Στέγη κι ένα εργαστήριο για τη δουλειά της στις 20-21/12.

Η παράσταση «Ο Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας» παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 17-21/12.

Περισσότερες πληροφορίες

O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Ηθοποιοί και κουκλοπαίκτες, το έργο «Ο Βασιλιάς Υμπύ» του Αλφρέ Ζαρί και οι μαρτυρίες από την περίοδο του απαρτχάιντ ενώνονται σε ένα ουμανιστικό χάπενινγκ με θέμα τον παραλογισμό του ρατσισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.