«Quidam»: Ένας τσιρκολάνικος ύμνος στην παιδική ηλικία

Ονειρικό, αστείο αλλά και παράδοξα μελαγχολικό, το «Quidam» μπορεί να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους να ενδώσουν στη γοητεία του.

«Quidam»: Ένας τσιρκολάνικος ύμνος στην παιδική ηλικία

Ονειρικό, αστείο αλλά και παράδοξα μελαγχολικό, το «Quidam» μπορεί να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους να ενδώσουν στη γοητεία του.

«Quidam»: Ένας τσιρκολάνικος ύμνος στην παιδική ηλικία - εικόνα 1

Η φαντασμαγορία δεν με συγκίνησε ποτέ. Δεν έχω, λοιπόν, παρακολουθήσει πολλά ακροβατικά υπερθεάματα. Τα θεωρώ αρκούντως προβλέψιμα. Νιώθω, δηλαδή, πως ξέρω προκαταβολικά τι θα δω: εναέριες τούμπες, κατακόρυφα άλματα από δυσθεώρητα ύψη και αθλητικές επιδόσεις που αρμόζουν σε Ολυμπιονίκες. Η εικόνα ενός ανθρώπινου σώματος που ξεπερνά τα συνήθη του όρια προκαλεί αυτόματα δέος – μόνο που κι αυτό ακόμη το έζησα (και το ξεπέρασα) όταν ήμουν παιδί παρακολουθώντας, λόγου χάρη, τη Νάντια Κομανέτσι.
Η ιδέα, επίσης, ενός θιάσου που κάνει τσίρκο χωρίς ζώα και περιοδεύει ανά την υφήλιο με εξίταρε μέχρι την εφηβεία μου, όταν δηλαδή ακόμη δεν είχα αντιληφθεί πως η έννοια της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και του νομαδικού βίου μπορεί να αποκτήσει εμπορευματική αξία ισότιμη δισεκατομμυρίων –δεν είναι τυχαίο πως το Cirque du Soleil, αυτή η κολοσσιαία σήμερα επιχείρηση παραγωγής οικογενειακών θεαμάτων που συνδυάζουν την ακροβασία, τα ταχυδακτυλουργικά, το juggling, την κλοουνερί, το θέατρο και το χορό, ξεκίνησε προ τριακονταετίας ως ένας τέτοιος πλανόδιος θίασος από έναν αλλοτινό ζογκλέρ. Στην περίπτωση, ωστόσο, του «Quidam», το οποίο παρακολούθησα στην πρεμιέρα του στο Ολυμπιακό Στάδιο, είδα πράγματα που δεν περίμενα.
Είδα φιγούρες που ήταν σαν να ξεπήδησαν από πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ, όπως εκείνη η ανδρική ακέφαλη μορφή με το αδιάβροχο και την ομπρέλα, και άλλες που θαρρείς και ανακαλούσαν στη μνήμη μου ολόκληρα κομμάτια της παιδικής μου ηλικίας, όπως ο απίθανος κλόουν με τη φωτογραφική μηχανή –ένας συνδυασμός Μπάστερ Κήτον, Τσάρλι Τσάπλιν και «Χοντρός και Λιγνός». Είδα σκηνές που θα ‘λεγες πως ξέφυγαν από κάποια ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, όπως εκείνη η –βουτηγμένη στην τσιρκολάνικη χαρμολύπη- παρέλαση του θιάσου.

«Quidam»: Ένας τσιρκολάνικος ύμνος στην παιδική ηλικία - εικόνα 2

Είδα, τελικά, σώματα που χαίρονται, μελαγχολούν, ριψοκινδυνεύουν και δοκιμάζονται συνομιλώντας διαρκώς με ένα μεγάλο θέμα της ανθρώπινης περιπέτειας: την παιδική ηλικία, εκείνα τα πρώτα πέντε-δέκα χρόνια της ζωής μας που θα είναι πάντα το σπίτι μας, το καταφύγιο από τη βαρυχειμωνιά της ενηλικίωσης, η γωνιά στον κόσμο όπου θα ξαποσταίνουμε λησμονώντας για λίγο το σφυροκόπημα του χρόνου. Αυτός ήταν ίσως και ο …υπερβατικός στόχος του «Quidam», αυτού του επετειακού έργου που δημιούργησε το –ήδη μακρινό- 1996 το Cirque du Soleil έχοντας σαν πρωταγωνίστρια ένα κοριτσάκι που δραπετεύει με τη φαντασία του σε έναν κόσμο γεμάτο αλλόκοτα όντα, ονειρικές αλλά και εφιαλτικές φιγούρες.
Μολονότι το Cirque du Soleil δεν φημίζεται για τις δραματουργικές ικανότητές του ή το βαθυστόχαστο της new-age φιλοσοφίας του, το «Quidam» λειτουργεί κάλλιστα σαν μια «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» ή ένας «Καρυοθραύστης» των δεκαετιών του ’80 και του ’90^ εκεί εδράζεται εξάλλου η αισθητική της παράστασης, αγγίζοντας εξίσου το glam-rock όσο και το kitchy-baroque αλλά ενέχοντας και τις πιο σοφιστικέ αναφορές της. Τέτοιες, λοιπόν, σκέψεις μου προκάλεσε αυτό το μαζικό σκηνικό σύμπαν, πείθοντάς με πως, για τα δεδομένα του, διαθέτει κάτι πολύ πιο ιδιοσυγκρασιακό πέρα από τα (ομολογουμένως άψογα εκτελεσμένα) ακροβατικά: μια απολεσθείσα θεατρική μαγεία.

Το «Quidam» θα παίζεται στο ΟΑΚΑ έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Quidam

  • Πολυθέαμα

Η μικρή Zoe κάνει ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, σε έναν τόπο γεμάτο κλόουν, παράξενα πλάσματα, ιπτάμενους ποδηλάτες και άλλες περιπετειώδεις υπάρξεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.