«Προμηθέας Δεσμώτης» στην Πειραιώς 260

Μετά την Επίδαυρο η ενδιαφέρουσα παράσταση του Έκτορα Λυγίζου θα παιχτεί στις 18-20/9 στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ΄).

«Προμηθέας Δεσμώτης» στην Πειραιώς 260

Μετά την Επίδαυρο η ενδιαφέρουσα παράσταση του Έκτορα Λυγίζου θα παιχτεί στις 18-20/9 στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ΄).

«Προμηθέας Δεσμώτης» στην Πειραιώς 260 - εικόνα 1

Το ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό για την παράσταση του Έκτορα Λυγίζου στην Επίδαυρο οδήγησε το Φεστιβάλ Αθηνών στην απόφαση να επαναλάβει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στην Πειραιώς 260. Ήταν μία από τις πρώτες παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων, με τη Στεφανία Γουλιώτη να ισορροπεί με προσεκτικά βήματα στην ερμηνεία του ανδρόγυνου Προμηθέα που πρότεινε ο σκηνοθέτης και συμπρωταγωνιστής της Έκτορας Λυγίζος. Μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον, ενσαρκώνουν τον ηρωικό τιτάνα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους, έχοντας ένα αρμονικό δέσιμο που συναντάται σπάνια. Καλά συντονισμένοι μεταξύ τους είναι όμως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί (Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Τζίνα Θλιβέρη, Μιχάλης Κίμωνας, Άννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη), που μοιράζονται ανά δύο τον κάθε ρόλο. Η παράσταση είχε δυνατές και λιγότερο ενδιαφέρουσες στιγμές. Είναι φανερό πως ο σκηνοθέτης έθεσε σε προτεραιότητα το κείμενο του Αισχύλου που μετέφρασε ο Παναγιώτης Μουλλάς και αυτό ακούστηκε καθαρά, χωρίς ρητορείες κι εστετισμούς, σαν παραμύθι για έναν κόσμο που μπορεί να είναι ορατός αλλά κι εσωτερικός. Μας άρεσε ο δημιουργικός πειραματισμός του Λυγίζου. Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται τα αρχαία κείμενα αλλά και στη στάση των θεατών, ακόμη κι εκείνων που αναζητούν δοκιμασμένες πρακτικές στο ανέβασμα μιας τραγωδίας. Η παράσταση θα παιχτεί στις 18-20/9 στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ΄).

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας Δεσμώτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Αρχετυπική μορφή κατά της τυραννίας, ο τιτάνας που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους τιμωρείται ανελέητα από τον Δία. Ο σκηνοθέτης μοιράζει το ρόλο σε δύο ηθοποιούς, επιχειρώντας έτσι να ανιχνεύσει τη σύγκρουση του ήρωα με τον ίδιο του τον εαυτό

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.