Τα μυστικά της Πάπισσας Ιωάννας

Ένας σκηνοθέτης-μετρ της θεατρικής μαγείας και της αγέρωχης εικονοπλασίας, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ανεβάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση με αφορμή τόσο το πολύκροτο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η πάπισσα Ιωάννα» όσο και τον πολυτάραχο βίο της μητέρας του συγγραφέα, έχοντας δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες: τη Ράνια Οικονομίδου και τη Γιούλικα Σκαφιδά.

Τα μυστικά της Πάπισσας Ιωάννας

Ένας σκηνοθέτης-μετρ της θεατρικής μαγείας και της αγέρωχης εικονοπλασίας, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ανεβάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση με αφορμή τόσο το πολύκροτο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η πάπισσα Ιωάννα» όσο και τον πολυτάραχο βίο της μητέρας του συγγραφέα, έχοντας δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες: τη Ράνια Οικονομίδου και τη Γιούλικα Σκαφιδά.

Τα μυστικά της Πάπισσας Ιωάννας - εικόνα 1

Η φοβερή και τρομερή «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη σκανδάλισε συντηρητικούς και θεοσεβείς, ενώ αφορίστηκε από την εκκλησία ως μυθιστόρημα «αντιχριστιανικό και κακόηθες» για το σαρκαστικό τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν το μεσαιωνικό θρύλο που θέλει μια γυναίκα να μεταμφιέζεται σε άντρα και, αξιοποιώντας το κοφτερό μυαλό της, να ανέρχεται στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα, κατακτώντας το ρωμαιοκαθολικό θώκο. Το πολύκροτο αυτό κείμενο του 1866 μεταφέρεται στο θέατρο από τον πολυβραβευμένο Δημήτρη Μαυρίκιο, τον παλιό μαθητή του Ρομπέρτο Ροσελίνι και του Μπερνάρ Ντορτ και δημιουργό παραστάσεων όπως «Ο Γυάλινος Κόσμος», «Το Έβδομο Ρούχο», «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Φρεναπάτη», «Το Τερατώδες Αριστούργημα».
Μια βετεράνος πρωταγωνίστρια του θεάτρου, η Ράνια Οικονομίδου συμπρωταγωνιστεί με τη φετινή νικήτρια του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», Γιούλικα Σκαφιδά, ενώ μαζί τους εμφανίζεται και ο νεότατος ηθοποιός Αλέξανδρος Βάρθης ως… Εμμανουήλ Ροΐδης αυτοπροσώπως. Γιατί η πολλά υποσχόμενη παράσταση του Μαυρίκιου δεν είναι απλώς μια θεατρική εκδοχή στο αριστουργηματικά γραμμένο μυθιστόρημα του Ροΐδη – ο πλήρης, εξάλλου, τίτλος της είναι «Πάπισσα Ιωάννα, Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη μέσα από τη μητέρα του, Κορνηλία». Κι αυτό γιατί ο Μαυρίκιος επιθυμεί να ρίξει φως σε μια άγνωστη πτυχή πίσω από τη συγγραφή του πολύκροτου μυθιστορήματος: την παράδοξη σχέση του Ροΐδη με τη μητέρα του, η συγκλονιστική βιογραφία της οποίας μοιάζει να του προσέφερε τόσο την έμπνευση όσο και το υλικό για τις περιπέτειες της θρυλικής του πάπισσας... Υπήρξε, πράγματι, πολυκύμαντος και πολύπαθος ο βίος της Κορνηλίας Ροΐδη.
Όπως επισημαίνει στον τόμο του Φεστιβάλ Αθηνών η μελετήτρια Λίζυ Τσιριμώκου: «η αρχοντογεννημένη αυτή Χιώτισσα είδε, παιδάκι, την καταστροφή του νησιού της και τον πατέρα της κρεμασμένο, πουλήθηκε σκλάβα, βρέθηκε στα βάθη της Μικράς Ασίας και, λίγο προτού καταλήξει σε χαρέμι, αναγνωρίστηκε τυχαία από οικογενειακό γνωστό και εξαγοράστηκε πανάκριβα από συγγενείς εγκαταστημένους στην Ιταλία». Ο Ροΐδης έμεινε άγαμος πλάι της σε μια εφ’ όρου ζωής αγαστή συμβίωση μαζί της μέχρι το θάνατό του – εκείνη απεβίωσε τρία χρόνια μετά σε ηλικία μάλιστα 93 ετών. Για τον Μαυρίκιο η σκηνική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ροΐδη ήταν ένα όνειρο ετών. Η τωρινή παράσταση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, εκτός από το ότι είναι ακατάλληλη για ανηλίκους, συνιστά μια εν εξελίξει προσέγγιση του μυθιστορήματος, με τη μεν Οικονομίδου να εμφανίζεται ως Κορνηλία Ροΐδη και τη Σκαφιδά ως Πάπισσα Ιωάννα.

Στην Πειραιώς 260, 30-31/7.

Περισσότερες πληροφορίες

Πάπισσα Ιωάννα - Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Παράσταση εν εξελίξει, βασισμένη στην περίφημη «Πάπισσα Ιωάννα» (1866) του Εμμανουήλ Ροΐδη και στη στενή σχέση του συγγραφέα με τη μητέρα του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber