Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει πανιά

 Το αρματαγωγό «Ρόδος» μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή και ταξιδεύει με την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ένας έλληνας-Απομνημονεύματα στρατηγού Μακρυγιάννη» από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου προσεγγίζοντας και λιμάνια της άγονης γραμμής.

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει πανιά

Τη συνδρομή των τοπικών, περιφερειακών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων για τη «Σκηνή περιοδεία» που αποτελεί πλέον θεσμό του Εθνικού Θεάτρου ζήτησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, η οποία έγινε για την παρουσίαση αυτής της νέας δράσης. Τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το Πολεμικό Ναυτικό «αγκάλιασαν» την πρόταση του Εθνικού Θεάτρου κι έτσι, το αρματαγωγό «Ρόδος» μετατρέπεται σε μέσο μεταφοράς της θεατρικής τέχνης, καθώς η σκηνή, τα καμαρίνια και οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στα «σπλάχνα» του πλοίου. Εκεί, μέσα στο «Ρόδος», οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάζουν το «Ένας έλληνας-Απομνημονεύματα στρατηγού Μακρυγιάννη», σε μια σκηνική σύνθεση που φωτίζει το κείμενο ενός αυθεντικά λαϊκού ανθρώπου εστιάζοντας όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον. Ο σκηνοθέτης Περικλής Μουστάκης μιλώντας για την παράσταση δηλώνει πως «σκύβει πάνω στο κείμενό του Μακρυγιάννη και ανοίγει ερωτήματα. Τι σημαίνουν για μας πατρίδα-έθνος-κράτος-πίστη-θρησκεία-πάθος-αγώνας-θυσία; Τι περιεχόμενο μπορούμε να τους δώσουμε εμείς σήμερα; Αφουγκραζόμενη το κείμενο του Μακρυγιάννη η παράσταση φωτίζει το παρελθόν και το παρόν, σχολιάζει, χειρονομεί, σαρκάζει, βάζοντας το τότε και το τώρα δίπλα δίπλα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλη μορφή κάθε φορά. Αλλά η διάψευση της επανάστασης, η απογοήτευση, αισθανόμαστε να μένουν σαν ένας συνδετικός ιστός κοινός. Το ίδιο, όμως, και η πεποίθηση ότι η ουτοπία ποτέ δεν είναι ουτοπική». Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ελένη Γαρυφαλλή, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου και Σήφης Πολυζωίδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι σταθμοί της περιοδείας είναι: 30/4 Ικαρία (Άγιος Κήρυκος), 2-3/5 Πάτμος (Σκάλα), 4-5/5 Λέρος (Λακκί), 7/5 Αστυπάλαια (Λιμάνι), 9/5 Νίσυρος (Μανδράκι), 11/5 Τήλος (Λιβάδια), 12-13/5 Κάρπαθος (Πηγάδια), 15/5 Κάσος (Φρυ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber