Μεγάλη Τρίτη με Καβάφη & Παπαδιαμάντη

Δύο μυσταγωγικές ποιητικο-θεατρικές εμπειρίες στο Μέγαρο Μουσικής και το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, με πρωταγωνιστές, αντίστοιχα, τους Λάμπρο Τσάγκα και Δημήτρη Καταλειφό.

Μεγάλη Τρίτη με Καβάφη & Παπαδιαμάντη

Δύο μυσταγωγικές ποιητικο-θεατρικές εμπειρίες στο Μέγαρο Μουσικής και το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, με πρωταγωνιστές, αντίστοιχα, τους Λάμπρο Τσάγκα και Δημήτρη Καταλειφό.

Μεγάλη Τρίτη με Καβάφη & Παπαδιαμάντη - εικόνα 1

«Κ.Π. Καβάφης, ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας»
Τα ποιήματα αλλά και η ζωή του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη οδηγούν τα βήματα της παράστασης «Κ.Π. Καβάφης, ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Λάμπρος Τσάγκας δεν θα επιχειρήσει μια εικονογράφηση των ποιημάτων, αλλά μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του (Γ. Σταματίου, Δ. Παπουτσή, Γ. Ζημιανίτης, Χρ. Μωρόγιαννη και Δ.-Μ. Τσάγκα), όπως και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και των τρισδιάστατων προβολών, θα εστιάσει στην ιστορική πλευρά του καβαφικού έργου. Η παράσταση, η οποία θα παιχτεί στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής τη Μεγάλη Τρίτη 15/4, φιλοδοξεί να αποδείξει ότι η ποίηση του Καβάφη -ειρωνική, νοσταλγική, ερωτική και συμβολική-, παρότι γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, παραμένει επίκαιρη ακόμη και σήμερα και μας συγκινεί με τον τολμηρό ρεαλισμό της.

Μεγάλη Τρίτη με Καβάφη & Παπαδιαμάντη - εικόνα 2

«Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»
Όπως υπαγορεύει κι ο τίτλος της ιδιαίτερης αυτής μουσικοθεατρικής συνάντησης, ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, συνοδεία ψαλτάδων και μουσικών, τη Μεγάλη Τρίτη 15/4 (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Το μοιρολόγι της φώκιας», «Έρως ήρως», «Παιδική πασχαλιά»: με το λυρικό λόγο του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων», που ταιριάζει γάντι στο πνεύμα των ημερών, συντονίζεται ο γνωστός ηθοποιός και μας δίνει ραντεβού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για ένα ταξίδι με όχημα τα διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα. Μαζί του οι Κώστας Κωσταντάτος στα κρουστά και το ούτι και η Λουκία Κωνσταντάτου στο κανονάκι, παρεμβαίνουν μουσικά δίνοντας κλίμα και αίσθημα στον μύθο και στη λυρικότητα των κειμένων του Σκιαθίτη λογοτέχνη.

Περισσότερες πληροφορίες

Κ.Π. Καβάφη - Ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Παράσταση ιστορικού, λογοτεχνικού και κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που τονίζει την ιστορικότητα της προσωπικότητας του Αλεξανδρινού ποιητή

Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

  • Εκδηλώσεις

Ο γνωστός ηθοποιός, συνοδεία των ψαλτάδων και μουσικών Κώστα και Λουκίας Κωνσταντάτου, διαβάζει τα διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα «Το μοιρολόγι της φώκιας», «Έρως ήρως» και «Παιδική πασχαλιά»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.