Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ»

Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη στήνουν μια μουσικοχορευτική γιορτή για την Άνοιξη. Με αφορμή τις παραστάσεις «Την Άνοιξη στην Κρήτη» στο θέατρο ΠΚ ο Γιάννης Μεγαλακάκης μας μίλησε για την παράσταση και την άμεση σύνδεση χορού και μουσικής στην Κρήτη.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ»

Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη στήνουν μια μουσικοχορευτική γιορτή για την Άνοιξη. Με αφορμή τις παραστάσεις «Την Άνοιξη στην Κρήτη» στο θέατρο ΠΚ ο Γιάννης Μεγαλακάκης μας μίλησε για την παράσταση και την άμεση σύνδεση χορού και μουσικής στην Κρήτη.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ» - εικόνα 1

Μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες. Το 1997 χορέψαμε στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το 2002 συμμετείχαμε με την χορευτική μας ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού. Το 2004 χορέψαμε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Ο αυτοσχεδιασμός έχει το σημαντικότερο ρόλο τόσο στη μουσική όσο και στο χορό στην Κρήτη. Ποτέ δεν υπήρχαν ομαδικές - συντονισμένες φιγούρες σαν αυτές που βλέπουμε σε πολλές χορευτικές Ομάδες. Όταν ο χορευτής δημιουργεί αυθόρμητα δικές του κινήσεις την ώρα που χορεύει, αυτή είναι η κορυφαία του στιγμή αλλά και η πιο δύσκολη. Καλός χορευτής είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος την κρητική μουσική. Γνωρίζει να ξεχωρίζει από το άκουσμα και μόνο, ποιος καλλιτέχνης παίζει, ξεχωρίζει τον ήχο των κρητικών μουσικών οργάνων, γνωρίζει την ιστορία, τα βήματά τους πατούν πάνω στον ρυθμό της μουσικής.
Όλοι οι χορευτές ενός σχήματος «συνομιλούν» χορεύοντας με τους μουσικούς. Αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν επί τόπου τις δικές τους φιγούρες, γεγονός που κάνει τον χορό τους μοναδικό. Γνωρίζουν ακόμα και την μαντινάδα πολλών τραγουδιών, στοιχείο που κάνει την έκφραση του άνετη, μοναδική και γνήσια.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ» - εικόνα 2

Για «Την Άνοιξη στην Κρήτη» συνεργαζόμαστε με την ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό Μαρία Αναματερού, τον δεξιοτέχνη λυράρη Γιώργο Κοντογιάννη και τον μουσικό Δημήτρη Βαρελόπουλο. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Άνοιξη στην οποία οι κρητικοί χοροί, η ποίηση, το τραγούδι, οι διηγήσεις, τα χρώματα- μέσα από προβολές- σμίγουν και εναλλάσσονται δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα ευφορίας και ψυχικής ανάτασης έχοντας τον θεατή σε απόσταση αναπνοής. Οι γιορτές της Άνοιξης στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι γιορτές χαράς, ανανέωσης με κίνηση, με χορό, με τραγούδια.
Η παραδοσιακή ενδυμασία. Οι άντρες της Ομάδας μας φοράνε την ανδρική κρητική γκιλότα με διάφορα χρώματα στις παραστάσεις μας. Έχουμε κάποιες χορευτικές σκηνές στις οποίες συγκεκριμένοι χορευτές παρουσιάζουν πολύ δύσκολους αυτοσχεδιασμούς γι’ αυτό εμφανίζονται με πολιτικά ρούχα, δηλαδή με μαύρο παντελόνι και μαύρο πουκάμισο. Ο βασικός στόχος μας είναι να αναδείξουμε την τέχνη του κρητικού χορού και για αυτό τον λόγο επιλέγουμε μία πιο λιτή χορευτική ενδυμασία. Υπάρχουν ωστόσο εκδηλώσεις - παρουσιάσεις στις οποίες εμφανιζόμαστε με μία πιο επίσημη ενδυμασία. Λειτουργούμε όπως ακριβώς λειτουργούσαν και οι πιο παλιές γενιές. Υπήρχε άλλο ντύσιμο για την νύφη, άλλο για το γλέντι κι άλλο για τις καθημερινές εργασίες κλπ.
Τις γυναικείες φορεσιές της Ομάδας μας τις φτιάξαμε μετά από πολύ μελέτη φωτογραφικού υλικού και πολλών συνεντεύξεων στην Κρήτη. Είναι μία λιτή ενδυμασία που θα μπορούσε να την φορέσει μία κοπελιά σε οποιοδήποτε μέρος στην Κρήτη για να πάει σε ένα γλέντι και να χορέψει. Δυστυχώς έχουν καθιερωθεί από κάποιους πολλά πράγματα λάθος στην ενδυμασία όπως και στους χορούς.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ» - εικόνα 3

Το όραμά μου είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας που να εκπαιδεύει χοροδιδασκάλους των παραδοσιακών χορών όπως γίνεται σε άλλες χώρες με το λάτιν, το φλαμένκο, το τάγκο. Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ. Εμπεριέχουν τη δημιουργία, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους χορούς.
Πέντε στοιχεία που με συγκινούν και με κάνουν να νιώθω ευλογία που κατάγομαι από την Κρήτη είναι η μερακλοσύνη των ανθρώπων, η μεγαλοψυχία τους, η ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, η αγάπη τους για την φύση και η σοφία της σκέψης τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Την άνοιξη στην Κρήτη

  • Μουσικοχορευτική

Αφιέρωμα στην ωραιότερη εποχή του χρόνου με κρητικούς χορούς, τραγούδι και αφηγήσεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.