Ένα πολύτιμο "υπαρξιακό χαστούκι" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη

"Η ζωή είναι μικρή" μάς λέει ο καθηγητής Dean Rickles και μας δίνει μαθήματα για να τη ζήσουμε πραγματικά -αφού «ζωή χωρίς θάνατο θα ήταν σαν να παίζεις τένις χωρίς το δίχτυ» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η ζωή είναι μικρή

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Πατάκη το δοκίμιο του Dean Rickles, καθηγητή Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Σύγχρονης Φυσικής στο Πανεπιστήµιο του Σίδνεϋ, με τίτλο "Η ζωή είναι μικρή: Πολύ σύντομα μαθήματα για να τη ζήσουμε πραγματικά" (μετάφραση: Γιάννης Δούκας). Διαβάστε στη συνέχεια λίγα λόγια για το βιβλίο, που ο συγγραφέας Oliver Burkeman χαρακτήρισε ως "υπαρξιακό χαστούκι".

 Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το αναπόδραστο του θανάτου µοιάζει να αντιστρατεύεται τις προσπάθειες να δηµιουργήσουµε µια ζωή µε νόηµα. Κι όµως, όπως µας θυµίζει στο περιεκτικό αυτό βιβλίο, που συνοµιλεί, µεταξύ άλλων, µε τον Σενέκα και το Περί της συντοµίας της ζωής, ο Αυστραλός φιλόσοφος Dean Rickles, "ζωή χωρίς θάνατο θα ήταν σαν να παίζεις τένις χωρίς το δίχτυ". Μόνο οι περιορισµοί —και ο θάνατος είναι ο απόλυτος περιορισµός— δίνουν νόηµα στις πράξεις µας. Για τον Rickles, η αξία της ζωής βρίσκεται στην πεπερασµένη φύση της και η γνώση αυτή είναι το κλειδί για να ζήσουµε συνειδητά, αποφεύγοντας την παγίδα της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας.

Το Η ζωή είναι µικρή είναι ένα απελευθερωτικό βιβλίο για τη συντοµία της ζωής ως καταστατικής συνθήκης και ουσίας, από την οποία απορρέει το ίδιο το νόηµά της. Υπενθυµίζοντάς µας πόσο πολύτιµος είναι ο χρόνος που έχουµε στη διάθεσή µας, ο Rickles µάς προσκαλεί να ξανασκεφτούµε πώς θα µπορούσαµε να τον αξιοποιήσουµε στο έπακρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εικαστική σύμπραξη Ελλάδας και Κίνας στην έκθεση 'Crossed Orbits'

Η ζωγραφική κυριαρχεί στην έκθεση, που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Θ. Σπυρόπουλος, και λειτουργεί ως φορέας πολιτισμικής μνήμης και ταυτόχρονα πεδίο υπέρβασης.

"Pοst tenebras lux": Νέοι καλλιτέχνες συστήνονται στον "Τεχνοχώρο"

Ανερχόμενοι δημιουργοί παίρνουν θέση απέναντι στη σύγχρονη καλλιτεχνική και κοινωνική συνθήκη.

Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Αθήνας

Ο κάτοχος του Νόμπελ 2025, ο συγγραφέας των ιλιγγιωδών προτάσεων που είδε έργα του στο σινεμά από τον Μπέλα Ταρ, έρχεται στην Τεχνόπολη για να συζητήσει και να υπογράψει βιβλία.

Αποκριάτικη διάθεση στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Όλες οι δράσεις που έρχονται στο μουσείο τον Φεβρουάριο.

Empty Hums: Η γλυπτική του Αντρέα Τζούροβιτς στην γκαλερί Bernier/Eliades

Εγκαίνια την για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με έργα που ισσοροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.