Εσύ τι ξέρεις για τη Μεταπολίτευση;

Το συλλογικό βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη (σε επιμέλεια Κώστα Κωστή / Σωτήρη Ριζά) ρίχνει φως στη σημαντική ιστορική περίοδο μέσα από πολλαπλές οπτικές.

Ιστορίες της Μεταπολίτευσης

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το συλλογικό βιβλίο "Ιστορίες της Μεταπολίτευσης", σε επιμέλεια Κώστα Κωστή / Σωτήρη Ριζά. Διαβάστε περισσότερα για τον τόμο που εξετάζει από ποικίλες οπτικές τη σημαντική ιστορική περίοδο στη συνέχεια του κειμένου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Μεταπολίτευση ήταν μια σύντομη φάση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας η οποία σηματοδότησε τη μετάβαση από τη δικτατορία στην πιο σταθερή δημοκρατία που γνώρισε η νεότερη Ελλάδα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και μια μακρά περίοδος που ταυτίζεται με τον εξευρωπαϊσμό της χώρας, την οργανική ένταξή της σε ένα ευρύτερο, ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο ταυτιζόταν στη συλλογική συνείδηση με τον εκσυγχρονισμό, την ευημερία και μια υψηλότερη κουλτούρα. Είναι τέλος μια περίοδος που σημαίνει οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς μετασχηματισμούς, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Οι "Ιστορίες της Μεταπολίτευσης" είναι ένα συλλογικό εγχείρημα ιστορικών και κοινωνικών επιστημόνων που επιχειρεί να τη χαρτογραφήσει σε όλες αυτές τις διαστάσεις και σε ποικίλα πεδία, την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, στη διάρκεια των πενήντα χρόνων που πέρασαν. Αποτελεί το προϊόν μιας πολύχρονης προσπάθειας και έχει ως αφετηρία την άποψη ότι η ανθρώπινη πραγματικότητα μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο όταν λάβουμε υπόψη μας το πόσο σύνθετη και πολύπλοκη είναι, και, παραπέρα, ότι δεν μπορεί κανείς να απομονώσει την πολιτική από την οικονομία, την κοινωνία από την πολιτική.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μουσείο Μπενάκη: Πώς ο Δημήτρης Πικιώνης σημάδεψε την ελληνική αρχιτεκτονική

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Έλληνα αρχιτέκτονα εγκαινιάζεται σήμερα (22/10).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/10/2025

"Ατμόσφαιρες στα πόδια μου": Προβολές για τη βιωσιμότητα της Γης στην Ταινιοθήκη

Βίντεο προτείνουν νέους τρόπους κατανόησης της σχέσης του ανθρώπου με τη γη.

Εικαστικοί αποκαλύπτουν όσα δεν βλέπουμε στα παρασκήνια μιας καλλιτεχνικής παραγωγής

Το "remnants of ongoing activity" προβάλλει επισφαλείς και συχνά αόρατες συνθήκες ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ.

Διάλεξε το επόμενο έκθεμα του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Το μουσείο γιορτάζει δύο χρόνια λειτουργίας και καλεί το κοινό να συμβάλλει ενεργά στη μόνιμή του έκθεση.

6 μεγάλες ληστείες σε μουσεία πριν από εκείνη του Λούβρου

Η Μόνα Λίζα, η Κραυγή και άλλα έργα τέχνης που έχουν πέσει θύματα ληστείας ανά τα χρόνια.

Ποιά είναι η Laila Gohar που θα μαγειρεύει συνεχώς επί τρία 24ωρα φασόλια

Η γκαλερί ARCH μένει ανοιχτή για 72 ώρες και μας καλεί σε Table for One με καλεσμένη την αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια που χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο έκφρασης.

Η έκθεση-υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ ανοίγει σήμερα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή

Το "Van Gogh: The Immersive Experience" είναι από τις εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.