Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης © Λεωνίδας Τούμπανος

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης υποδέχεται το 1ο Printed Athens Art Weekend το διήμερο 20-21/4, προσκαλώντας εγχώριους γραφίστες, εικονογράφους μεταξότυπους, τυπογράφους και καλλιτέχνες του δρόμου να αναδείξουν έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των γραφικών τεχνών. Στην Αγορά θα βρείτε t-shirts, με καλλιτεχνικές εκτυπώσεις, χαρακτικά, αφίσες καθώς και άλλα αντικείμενα τυπωμένα στο χέρι ή ψηφιακά, σε λίγα και συλλεκτικά ή περισσότερα αντίτυπα. 

Παράλληλα, ένα ακόμη (αγαπημένο) market ανοίγει στις 26/4 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων: Το Vinyl Market επιστρέφει έως τις 28/4 ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέες συλλογές δίσκων, συλλεκτικά κομμάτια, φρέσκες, νέες κυκλοφορίες, αλλά και με πολλά άλλα μουσικά εκθέματα.

Διαβάστε Επίσης

Φυσικά, δεν ξεχνάμε τους λάτρεις του βιβλίου, οι οποίοι από 26/4 μπορούν να επισκεφθούν τη 2η Γιορτή Βιβλίου του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) και να ανακαλύψουν το επόμενό τους ανάγνωσμα, διαλέγοντας ανάμεσα σε 220 τίτλους από τις εκδόσεις του μουσείου. Θα πραγματοποιηθούν επίσης παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και ξεναγήσεις στις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη.

Στις 20 και 21 Απριλίου, το Psaroloco Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει παρουσιάζοντας μια σειρά ταινιών, εργαστηρίων,  διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων για νέους, οικογένειες και εκπαιδευτικούς, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 52 συνολικά ταινίες μικρού μήκους, από animation έως ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη, την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, την οικολογική συνείδηση και την ισότητα.

Psaroloco festival 2024
"Psaroloco"

Συνεχίζοντας τις παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης "Νεάπολις: κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος 1855-1965", η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργάνωνει την ανοιχτή συζήτηση "Η ανάδυση μιας αθηναϊκή συνοικίας. Νεάπολη: η έκθεση" (23/4, 7 μ.μ.). Οι επιμελητές της έκθεσης Νίκος και Ίρις Κρητικού, μαζί με τον δημοσιογράφο και Πρόεδρο του Συλλόγου των Αθηναίων Ελευθέριο Σκιαδά, συζητούν για την ιστορική, γεμάτη πολιτιστικό πλούτο αθηναϊκή περιοχή, οδηγώντας μας σε μία αναστοχαστική ματιά για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και την εξέλιξή του.

Διαβάστε Επίσης

Το Borderline Festival 2024 επιστρέφει στην Αθήνα για 13η χρονιά στήνοντας ένα ξεσηκωτικό τριήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Οι εμφανίσεις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (26/4) είναι όλες με ελεύθερη είσοδο και υπόσχονται ένα εκρηκτικό μουσικό σετ με τους ZoneToZone, Aunty Rayzor, AUX 88 και BAMBII.

Την Παρασκευή 26 Απριλίου (2.30 μ.μ.) το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάς περιμένει να υποδεχτούμε όλοι μαζί την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία ολοκληρώνει το ταξίδι της με μια σύντομη περιπλάνηση στην Αθήνα, καταλήγοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα γίνει η Τελετή Παράδοσης. Το "Νιάρχος" έχει, φυσικά, ετοιμάσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για την ξεχωριστή αυτή ημέρα, η οποία θα κλείσει με μια περφόρμανς χορού από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στον "Ηπειρώτικο χορό" του Νίκου Σκαλκώτα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Borderline Festival 2024

  • Φεστιβάλ

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στο μέλλον της σύγχρονης μουσικής, με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων και ανερχόμενων διεθνών καλλιτεχνών που ξεπερνούν τα όρια. Από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στην καρδιά της πόλης, μέχρι το Gagarin 205 και το Carhartt WIP Stage στο -1 της Στέγης, 18 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες συναντιούνται σε ένα lineup που αψηφά τα είδη, όπου η Detroit techno συναντά το reggaeton και το deconstructed club. Περιπετειώδεις παραγωγοί και DJs, όπως οι aya, Sangre Nueva, AUX 88 και Rosa Pistola συναντιούνται με καλλιτέχνες της Αθήνας, όπως οι ANFS (Hybrid Set), AMKA, Frenzee και Agent Mo, δημιουργώντας μια μεγαλειώδη εμπειρία που απευθύνεται ταυτόχρονα στα αυτιά, το μυαλό και τα πόδια.

Νεάπολις, κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος

  • Αφιερώματα

Με αφετηρία τον χαρακτηρισμό της Νεάπολης από τον λογοτέχνη Κώστα Αθάνατο, στην έκθεση διαλέγονται δύο μαρτυρίες: Το φωτογραφικό απόθεμα από τον 19ο και 20ό αιώνα με την εικαστική απόδοση της κληρονομιάς της περιοχής μέσα από έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η Νεάπολη, αναδύεται ως κοιτίδα της νέας, τότε, πόλης, πίσω από την Τριλογία προς τον Λυκαβηττό και του Στρέφη, μία συνοικία που ξεκίνησε ως «προάστιο» τον 19ο αιώνα για να εξελιχθεί ως αθηναϊκός τόπος πνευματικών κινήσεων, κέντρο διανοουμένων, καλλιτεχνών και φοιτητών. Αυτή η ιδιαίτερη ώσμωση ιδεών και ανθρώπων αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα την πιο γοητευτική παράμετρο της Νεάπολης, της πιο παλιάς από τις «νέες» συνοικίες της Αθήνας. Η Νεάπολη προβάλλεται, σύμφωνα με τους επιμελητές της, «ως μία πνευματική κοιτίδα, πάλλουσα από ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις. Επανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα των καφενείων και των σαλονιών, της καθημερινότητας και των ανώνυμων πρωταγωνιστών της, πάνω στον καμβά του απλού και αβίαστου ρυθμού της γειτονιάς με τα νεοκλασικά σπίτια και τις αυλές, τα βιβλιοπωλεία και τα βιβλιοδετεία, τις σπιτονοικοκυρές και τις πόρνες, τους φοιτητές και τους υπαλλήλους, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει και τις πνευματικές μορφές της Νεάπολης».

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.