Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Δαυίδ Σαμπεθάι

H Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει το πρώτο μέρος της ατομικής έκθεσης του Δαυίδ Σαμπεθάι με τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", το οποίο ξεκινά στο χώρο της γκαλερί την Τρίτη 23 Απριλίου και θα συνεχιστεί έως τις 30 Ιουνίου. Το δεύτερο μέρος της έκθεσης θα ξεκινήσει στα μέσα Μαίου στο χώρο ενός πρώην νυχτερινού κέντρου στον Πειραιά.

Σε αυτό το πρώτο μέρος, η έκθεση αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρά ζωγραφικά έργα, ακουαρέλες και σχέδια με μελάνι σε χαρτί, που γίνανε τη περιόδο 2020-2021. Ίσως αντηχώντας την απόκοσμη ακινησία που φαινόταν να επικρατεί στον έξω κόσμο τη περίοδο του ’20-’21, τα έργα αυτά εκπέμπουν μια παράξενη σιωπή. Κάποιες φορές ανέμελη ή ληθαργική, η σιωπή υποδηλώνει μια φαντασίωση ή μια ονειροπόληση. Άλλες φορές, η σιωπή κρύβει τις προθέσεις ενός υποκειμένου ή μεταμορφώνεται σε σκηνή για τις προσωπικές τελετουργίες του. Μια φιγούρα που μοιάζει με πουλί διασχίζει τον βραδινό ουρανό πάνω από μια άδεια αυλή. Ένας γυμνός άνδρας περιμένει ανυπόμονα τον εραστή του ενώ ένας άλλος, ξαπλωμένος στο κρεββάτι και παγωμένος από τον τρόμο, έρχεται αντιμέτωπος με ένα "δαίμονα" υπνικής παράλυσης (sleep paralysis demon). Η σιωπή κυριαρχεί και ενίοτε αποπνέει μια αίσθηση του μαγικού, γεμάτη από επιθυμία και τρυφερότητα, ήττα και απογοήτευση.

Δαυίδ Σαμπεθάι

Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης υπαινίσσεται αυτή τη σιωπή. Φανταζόμαστε μια φιγούρα με το αυτί στο έδαφος, να περιμένει με ανυπομονησία ένα σημάδι ότι η Γη πράγματι εξακολουθεί να περιστρέφεται, να αναμένει αυτό το καθησυχαστικό, καταπραϋντικό βουητό που μας βεβαιώνει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει. Ο τίτλος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής. Μια δήλωση ότι ναι, ο καλλιτέχνης είναι ζωντανός, σε σύνδεση με τον κόσμο. Μια παραβολή, που υπονοεί ότι αν μερικές φορές δεν μείνουμε εντελώς ακίνητοι, ο κόσμος περνάει απαρατήρητος.

Δαυίδ Σαμπεθάι

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δαυίδ Σαμπεθάι. I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning

  • Ζωγραφική

H Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει το πρώτο μέρος της ατομικής έκθεσης του Δαυίδ Σαμπεθάι, με την πλειονότητα των έργων να πρόκειται κυρίως για μικρές ζωγραφικές δημιουργίες, ακουαρέλες και σχέδια με μελάνι σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2020-2021. Αντηχώντας την απόκοσμη ακινησία που φαινόταν να επικρατεί στον έξω κόσμο τη περίοδο του ’20-’21, τα έργα αυτά εκπέμπουν μια παράξενη σιωπή. Κάποιες φορές ανέμελη ή ληθαργική, η σιωπή υποδηλώνει μια φαντασίωση ή μια ονειροπόληση. Άλλες φορές, η σιωπή κρύβει τις προθέσεις ενός υποκειμένου ή μεταμορφώνεται σε σκηνή για τις προσωπικές τελετουργίες του.

Eleftheria Tseliou Gallery

Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.