Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Ιωάννα Λημνιού Though as a ghost I shall lightly tread the summer fields Ιωάννα Λημνιού, «Apple Thieves», 2024, λάδι σε καμβά, 180 x 160 εκ.

Από 25 Απριλίου, η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ιωάννας Λημνιού στην γκαλερί, με τίτλο "Though as a ghost, I shall lightly tread, the summer fields", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού. Περιλαμβάνει ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων, στο οποίο η εικαστικός διερευνά θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και ζώου, σκηνές από την αγροτική ζωή, την κοινωνικότητα, καθώς και τις απόκρυφες πτυχές του τοπίου, ζητήματα τα οποία επανέρχονται συχνά στη δουλειά της. Ο τίτλος, προέρχεται από ένα χαϊκού του Χοκουσάι το οποίο συνέθεσε στο τέλος της ζωής του, αποκαλύπτοντας το μυστικιστικό βίωμα του ζωγράφου, καθώς φαντάζεται τον εαυτό του να περιπλανιέται στο τοπίο ως μια άυλη υπόσταση στη μεταθανάτια ζωή. Η Λημνιού χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία έντονα χρώματα, απεικονίζοντας πορτρέτα και τοπία που αφηγούνται ιστορίες και μας συστήνουν τους χαρακτήρες των έργων της. Έχοντας έντονο το βίωμα της υπαίθρου, η επαφή της με τη λαϊκή ζωγραφική και τις αγροτικές πρακτικές, προσδίδει μια σχεδόν πνευματική ποιότητα στη δουλειά της. Η μελαγχολία που κυριαρχεί στην ζωγραφική της λειτουργεί ως κατώφλι μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, προσδίδοντας την αίσθηση ενός αέναου χώρο-χρόνου.

Η Λημνιού κατασκευάζει εικόνες που παραπέμπουν σε μια παλαιότερη νοσταλγική εποχή, όπου οι άνθρωποι ζούσαν και δούλευαν ομαδικά στα χωράφια των ελληνικών αγροτικών περιοχών. Μέσω της ενασχόλησής της με την ιστορία της ζωγραφικής, αναζητάει συνεχώς τρόπους με τους οποίους επαναπροσδιορίζει και αναδεικνύει την πρακτική της στη σύγχρονη εποχή. Στιγμές καθημερινών κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως σκηνές εργασίας ή εορταστικών τελετουργιών απεικονίζονται συνεχώς στο έργο της. Οι χαρακτήρες της αλληλοεπιδρούν με παιχνιδιάρικο τρόπο με τους θεατές, συχνά ξεπερνώντας τα όρια του καμβά, ψάχνοντας τρόπους για να μας αποκαλυφθούν. Η Λημνιού είναι μια αφηγήτρια, όπου κάθε έργο της αντικατοπτρίζει μια ιστορία, μια σκηνή, έναν ή πολλούς χαρακτήρες που εμπλέκονται σε κάποια δράση. Η ανθρώπινη παρουσία ενυπάρχει, ακόμα και στην απουσία των μορφών, λειτουργώντας ως απόδειξη της συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Πολλές φορές, καθημερινές δραστηριότητες, φαινομενικά ασήμαντες, έρχονται στο προσκήνιο. Άνθρωποι που δουλεύουν στα χωράφια, κάποιος που οδηγεί το ποδήλατό του, ένας άλλος που προσέχει τον κήπο του. Ένα αίσθημα φροντίδας εμφανίζεται τόσο στον τρόπο που η ζωγράφος δημιουργεί τα έργα της όσο και στον τρόπο που οι σκηνές εκτυλίσσονται σε αυτά.

Η Ιωάννα Λημνιού, γεννημένη το 1987, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ προηγουμένως σπούδασε Σχεδιασμό Μόδας και Συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Σωκράτης Σωκράτους
Σωκράτης Σωκράτους,  The Breeder Studyroom: See it with your own Ears. Άποψη εγκατάστασης στην The Breeder, Αθήνα, 2024

Παράλληλα, συνεχίζεται έως τις 25/5 η εγκατάσταση του Σωκράτη Σωκράτους, που φιλοξενείται στο The Breeder Studyroom. Το έργο κάνει μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της μακρόχρονης πορείας του, αποτελούμενη από ιστορικά έργα, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, εκδόσεις και ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο. Το περιβάλλον που δημιουργεί εδώ ο Σωκράτους αποτελεί μία προσωπική αφήγηση εν είδει μιας εικαστικής διάλεξης με ανέκδοτο υλικό που συμπληρώνει τα ίδια τα έργα. Η πρακτική του Σωκράτους αποτελείται από μια ποικιλία μέσων που συμπεριλάμβανει τη φωτογραφία, τις εγκαταστάσεις, την performance και τη γλυπτική ενώ παράλληλα ενσωματώνει μεθόδους κοινωνιολογικής έρευνας, έρευνας πεδίου και αρχειακή ταξινόμηση. Θέματα όπως το συλλογικό τραύμα, η απώλεια, η εκτόπιση και η καταστροφή γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο έργο του. Από την βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας του, της Κύπρου, και την εσωτερική μετανάστευση που ακολούθησε μέχρι την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές αναταραχές στις πρωτεύουσες του Δυτικού κόσμου, το έργο του Σωκράτους είναι βαθιά πολιτικό, ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες ενώ διατηρεί την διάσταση της αισθητικής ακέραια.

Στην εγκατάσταση που θα παρουσιάσει στο The Breeder Studyroom, ο Σωκράτους βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή στιγμή του και για πρώτη φορά μοιράζεται προσωπικό αρχειακό υλικό που αποτυπώνει αθέατες στιγμές του οδοιπορικού, της έρευνας, της πρακτικής και της προετοιμασίας πίσω από την παραγωγή σημαντικών πρότζεκτ, όπως είναι η εγκατάσταση Rumours, με την οποία εκπροσώπησε την Κύπρο στην 53η Μπιενάλε της Βενετίας το 2009 και διαπραγματεύονταν την έννοια του ξένου και το πρότζεκτ Blue Beret Camp (2011), μια σειρά από φωτογραφίες που ελήφθησαν στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου και καταγράφει την καθημερινή ζωή των στρατιωτών του ΟΗΕ. Παράλληλα περιλαμβάνει υλικό από το έργο του A Cave in Dhariya (2012) που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Μπιενάλε Riwaq και προέκυψε μετά από τη δίμηνη παραμονή του στην Παλαιστίνη, υλικό από τo φορτισμένo κοινωνικο-πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στην Αθήνα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, όπως και αναφορές στο πρότζεκτ Stolen Garden (2014) όπου συνδυάζει την κλίση του για το αντικείμενο και την δεξιοτεχνία με το ενδιαφέρον του να διερευνήσει την ιδέα του κήπου ως χώρου ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Αναδρομή σε υλικό από το Newspaper show (2012), τα Auction Lots (2017) και το Εγχειρίδιο διάσωσης/ΦΟΒΟΣ (2019-2013) είναι επίσης παρούσα.

To The Breeder Studyroom είναι μια πρωτοβουλία, ένας διαμορφωμένος χώρος μέσα στο κτίριο της Βreeder, όπου η γκαλερί προσκαλεί καλλιτέχνες να στήσουν ένα προσωπικό studyroom. Tο εγχείρημα σκοπεύει να προσφέρει στους "ενοίκους" του την ευκαιρία να μοιραστούν μέρος της δημιουργικής τους διαδικασίας με το κοινό, παρουσιάζοντας αναφορές, αντικείμενα από το studio τους, ή παράλληλα projects και πειραματισμούς.

Εγκαίνια έκθεσης της Ιωάννας Λημνιού: 25/4 (7-9 μ.μ.)

Info: The Breeder | 25/4-25/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σωκράτης Σωκράτους. The Breeder Studyroom

  • Εγκαταστάσεις

Το The Breeder Studyroom φιλοξενεί τον Σωκράτη Σωκράτους με μια εγκατάσταση-αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της μακρόχρονης πορείας του, αποτελούμενη από ιστορικά έργα, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, εκδόσεις και ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο. Το περιβάλλον που δημιουργεί εδώ ο Σωκράτους αποτελεί μία προσωπική αφήγηση εν είδει μιας εικαστικής διάλεξης με ανέκδοτο υλικό που συμπληρώνει τα ίδια τα έργα. Η πρακτική του Σωκράτους αποτελείται από μια ποικιλία μέσων που συμπεριλάμβανει τη φωτογραφία, τις εγκαταστάσεις, την performance και τη γλυπτική ενώ παράλληλα ενσωματώνει μεθόδους κοινωνιολογικής έρευνας, έρευνας πεδίου και αρχειακή ταξινόμηση. Θέματα όπως το συλλογικό τραύμα, η απώλεια, η εκτόπιση και η καταστροφή γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο έργο του. Από την βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας του, της Κύπρου, και την εσωτερική μετανάστευση που ακολούθησε μέχρι την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές αναταραχές στις πρωτεύουσες του Δυτικού κόσμου, το έργο του Σωκράτους είναι βαθιά πολιτικό, ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες ενώ διατηρεί την διάσταση της αισθητικής ακέραια. Στην εγκατάσταση που θα παρουσιάσει στο The Breeder Studyroom, ο Σωκράτους βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή στιγμή του και για πρώτη φορά μοιράζεται προσωπικό αρχειακό υλικό που αποτυπώνει αθέατες στιγμές του οδοιπορικού, της έρευνας, της πρακτικής και της προετοιμασίας πίσω από την παραγωγή σημαντικών πρότζεκτ.

The Breeder

Ιάσονος 45, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.