Το Alekos Fassianos Atelier ανοίγει επισήμως για το κοινό

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός επεκτείνεται εγκαινιάζοντας το αυθεντικό ατελιέ του καλλιτέχνη.

Alekos Fassianos Atelier Courtesy Alekos Fassianos Estate Copyright Andreas Lydakis

Tο Μουσείο Αλέκου Φασιανού επεκτείνεται ανοίγοντας το αυθεντικό ατελιέ του καλλιτέχνη, το Alekos Fassianos Atelier.

Το Alekos Fassianos Atelier, που στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Μουσείου Αλέκος Φασιανός, πρόκειται για μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του στην Αθήνα και είναι επιμελημένο με εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη, σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν μια πιο προσωπική πλευρά του καλλιτέχνη, μπαίνοντας στο δωμάτιο του, βλέποντας τα ρούχα του, τις παλέτες του, τα προσωπικά του αντικείμενα, εικόνες, ημιτελή έργα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος, τα ρούχα του και σεντόνια που είχε ράψει μόνος του, παιχνίδια που είχε κατασκευάσει ο ίδιος και με τα οποία έπαιζε όταν ήταν μικρός.

Επιπλέον, στο ατελιέ βρίσκονται τα πινέλα του, οι κόλλες και τα λάδια του, υλικά που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τα μοναδικά ιστορικά του χρώματα, αντλώντας έμπνευση από τους χτίστες, που παρατηρούσε στη γειτονιά να αναμειγνύουν σε έναν κουβά τα υλικά για να μπογιατίσουν το σπίτι τους. Έτσι, στην επίσκεψη θα κληθούμε να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε πολλές προσωπικές και μοναδικές του ιστορίες.

Διαβάστε Επίσης

Τα περισσότερα αντικείμενα-σύνεργα της δουλειάς του που βλέπουμε στον χώρο, τα έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Για αυτό και θα συναντήσουμε και αρκετά εργαλεία, καθώς δεν αποτελεί ένα ατελιέ αμιγώς ζωγράφου, αλλά ένα ατελιέ επιπλοποιού, γλύπτη, ενός ανθρώπου που έφτιαχνε μπρούτζινα πόμολα, μεταλλικές κατασκευές για παράθυρα, ενός πολυπράγμωνα ανθρώπου, ένα δηλαδή πολυατελειέ.

Τα αντικείμενα της καθημερινότητάς του ήθελε να τα έχει πάντα κοντά του, για αυτό και τα βλέπουμε διάσπαρτα στον χώρο. Στο πάτωμα, σε δίσκους, πάνω σε ράφια. Του άρεσε να τα βλέπει όλα γιατί έλεγε πως αυτά είναι η ιστορία του, για αυτό θα δούμε και αντικείμενα που με μια πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να βρίσκονται έξω. Όμως δεν έχουν εκτεθεί για να φαίνονται καλαίσθητα, αλλά γιατί ήταν πράγματι έτσι ο χώρος του όπως και η ζωή του, ιδιαίτερη, γεμάτη και πολυδιάστατη.

Τα επίσημα εγκαίνια του Alekos Fassianos Atelier θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του Open House Athens 2024 όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλες και όλους. Μετα το πέρας του Open House Athens, οι επισκέψεις θα οργανώνονται σε μικρά γκρουπ και θα ξεκινούν ανά μια ώρα από την είσοδο του μουσείου με διάρκεια περίπου 20 λεπτών.

Η φωτογράφηση του τρίτου ορόφου απαγορεύεται αυστηρά.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Νεοφύτου Μεταξά 15, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.