Ένα κυψελιώτικο στέκι μάς παροτρύνει να γίνουμε πιο "Conseederate"

Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια ενός πρωτότυπου καταστήματος στην Κυψέλη που προσκαλεί τη γειτονιά να πειραματιστεί με διαφορετικά είδη τέχνης.

Conseederate © Λεωνίδας Τούμπανος

Αντικρίζοντας τον πολύχρωμο χώρο στην οδό Σποράδων 24, στην Κυψέλη, που η Αναστασία έχει διακοσμήσει με φυτά, έργα τέχνης και ένα σωρό χαριτωμένα αντικείμενα, αμέσως σου φτιάχνει η διάθεση. Ωστόσο δεν είναι μόνο η φιλόξενη ατμόσφαιρα που έχει κάνει τον κόσμο να αγαπήσει το "Conseederate", αλλά το γεγονός ότι το κατάστημα έχει γίνει πόλος δημιουργικού πειραματισμού, τους λίγους μήνες που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.

Η Αναστασία ανακάλυψε τον χώρο τυχαία, αν και για αρκετό διάστημα αναζητούσε ένα μέρος που θα μπορούσε να μετατρέψει σε προσωπικό της στούντιο. Οπότε ήταν μια ευχάριστη σύμπτωση όταν, στον δρόμο της για τη λαϊκή, εντόπισε το για χρόνια κλειστό κατάστημα στη Σποράδων. "Ήθελα οπωσδήποτε τον χώρο και κατάφερα να τον νοικιάσω μόλις τον Απρίλη του ‘23, αλλά σκέφτηκα ότι ήταν κρίμα να τον χρησιμοποιήσω μόνο ως στούντιο. Έτσι αποφάσισα ότι θα το κάνω ένα στέκι, με αφορμή τις κάρτες που φτιάχνω".

Conseederate
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι ευχετήριες κάρτες είναι το σήμα κατατεθέν του "Conseederate", αν και πλέον το κατάστημα συνεργάζεται επίσης με διάφορες μικροεπιχειρήσεις και ανεξάρτητα εγχειρήματα που δημιουργούν κι άλλα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον -εξ’ ου και το όνομα "Con-seed-erate". Δεν πρόκειται, ωστόσο, για τις συνηθισμένες κάρτες που χαρίζουμε σε γενέθλια και γιορτές· οι συγκεκριμένες περιέχουν σπόρους αγριολούλουδων, παπαρούνας και άλλων λουλουδιών και, αντί να τις στολίσεις στον τοίχο σου ή να τις πετάξεις, τις φυτεύεις σε ένα γλαστράκι και περιμένεις να ανθίσουν. Η πρωτότυπη ιδέα της Αναστασίας προέκυψε από ένα ταξίδι που έκανε πριν από πέντε χρόνια στην Εσθονία, σε μια τάση φυγής. "Ανακάλυψα ένα κατάστημα που ήταν όλα μέσα φτιαγμένα από χαρτί με σπόρους, αλλά αυτό το παλιό, βικτωριανής αισθητικής χαρτί, με στάμπες κλπ. Μου άρεσε πολύ αυτή η αισθητική και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την τεχνική στις συνεδρίες μου".

Conseederate
© Λεωνίδας Τούμπανος
Η έμπνευση για τις ευχετήριες κάρτες από χαρτί σπόρων προέκυψε από μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα στην Εσθονία

Η Αναστασία έχει σπουδάσει τέχνη και ψυχολογία με ειδίκευση στην εικαστική ψυχοθεραπεία και το κόνσεπτ ενός χαρτιού που μπορείς να φυτέψεις της φάνηκε ιδανικό για τις συνεδρίες που κάνει στην ψυχιατρική κλινική, όπου εργάζεται παράλληλα. "Υπάρχει ένας τομέας που λέγεται environmental art therapy. Αντί να πειραματίζεσαι μέσα σε ένα εργαστήριο, το environmental art therapy σε παροτρύνει να χρησιμοποιήσεις στοιχεία από το περιβάλλον και τη φύση και να βγαίνεις περισσότερο έξω" εξηγεί. Αρκετές από τις κάρτες τις σχεδιάζει η ίδια, αλλά συνεργάζεται και με διάφορους καλλιτέχνες για τα prints. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε ειδικές παραγγελίες για τις ευχετήριες κάρτες, ενώ σύντομα θα βγει και μια σειρά από σελιδοδείκτες -κι αυτοί φυσικά από χαρτί σπόρων.

Conseederate
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες δεν περιορίζονται μόνο σε προϊόντα. Ήδη από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το "Conseederate", μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η ιδιοκτήτριά του σκεφτόταν να το πάει ένα βήμα παραπέρα. "Είχα φτάσει σε creative block, δεν μπορούσα να ζωγραφίσω και σκεφτόμουν "η Αθήνα έχει άπειρο κόσμο που θέλει να ζωγραφίσει και να συμμετέχει σε πρότζεκτ” οπότε έκανα ένα ταπεινό open call που από στόμα σε στόμα κατέληξε να έχει αρκετή ζήτηση". Εν τέλει, δημιουργήθηκε μια ομάδα "ανήσυχων", γεμάτων όρεξη καλλιτεχνών που ήθελε να εξελίξει το πρότζεκτ. Καθώς όλοι προέρχονταν από διαφορετικά υπόβαθρα, η Αναστασία πρότεινε να κάνουν μεταξύ τους εργαστήρια για να μάθουν ο ένας την τέχνη του άλλου. "Κάποιος άλλος πρότεινε να το βγάλουμε όλο αυτό προς τα έξω και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τα εργαστήρια. Έχουμε γεμίσει με ένα σωρό ακραία πράγματα", λέει γελώντας η Αναστασία, αν και της αρέσει αυτή η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί.

Conseederate
© Λεωνίδας Τούμπανος

Conseederate
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τα εργαστήρια του "Conseederate" έχουν γίνει ανάρπαστα και είναι πραγματικά must για όποιον θέλει να πειραματιστεί με τις τέχνες, αλλά δεν ξέρει από που να αρχίσει. Το κυψελιώτικο στέκι είναι από τους λίγους χώρους που φιλοξενούν τόσα πολλά, διαφορετικά μεταξύ τους και τρομερά πρωτότυπα workshops: από ζωγραφική, κέντημα, μεταξοτυπία, μονοτυπία και κεραμική μέχρι βιβλιοδεσία, "ερωτικό" κολάζ, χορό, εργαστήρια για τη σεξουαλική αγωγή, τη ζήλεια, τη συναίνεση, την πολυσυντροφικότητα -η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Conseederate
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το showroom που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, η Αναστασία θέλει σταδιακά να το μετατρέψει στο προσωπικό της εργαστήριο (πλέον φτιάχνει επίσης έργα μεταξοτυπίας και tufting, εκτός των ζωγραφικών), και το υπόγειο του "Conseederate" να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις εκτυπώσεις. Προς το παρόν, βέβαια, το μαγαζί είναι αφορμή για να ανακαλύψουμε νέους, ταλαντούχους δημιουργούς, αφού ο χώρος είναι γεμάτος με γουστόζικα second hand ρούχα, μπλουζάκια από μικρές επιχειρήσεις, προκλητικά κεραμικά, κόμικς, αφισάκια, αυτοκόλλητα και ένα σωρό άλλα πρωτότυπα προϊόντα.

Το διήμερο 6-7/4 το κατάστημα διοργανώνει ένα ακόμα Maker’s and Artist’s μπαζάρ, στο οποίο θα βρείτε πολλά από τα funky προϊόντα του, ενώ το Σάββατο 6/4, από τις 7.30 έως τις 8 μ.μ., μας προσκαλεί στο δεύτερο "Sounds With Friends" event του.

Μπορείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμα εργαστηρίων του "Conseederate" μέσω του Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.