Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/4)

Ο διαστρεβλωμένος κόσμος των ΜΜΕ, φωτογραφικά κειμήλια του αστικού τοπίου και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Γιώργος Διβάρης Υπεροψία

Υπεροψία

Ο Γιώργος Διβάρης εκτυπώνει τις φωτογραφίες του πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, στις οποίες συχνά ενσωματώνει φθαρμένα αντικείμενα ή άμορφες μάζες καμένων και κατεστραμμένων, απροσδιόριστων πλέον, αντικειμένων, κομμάτια από άχρηστα λογισμικά και εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο καλλιτέχνης ασχολείται κυρίως με τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα την τηλεοπτική ειδησεογραφία, εστιάζοντας στον διαστρεβλωμένο κόσμο που αυτή δημιουργεί, καθιστώντας τους θεατές αμέτοχους, απαθείς παρατηρητές.

Εγκαίνια: 11/4 (7-10 μ.μ.)

Info: έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου | 11/4-11/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Κειμήλια

Κατερίνα Κομιανού Κειμήλια

Χρησιμοποιώντας φιλμ super 8 ή μια αναλογική φωτογραφική μηχανή, η Κατερίνα Κομιανού εξερευνά την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο αστικό κέντρο της πόλης. Η καλλιτέχνιδα εργάζεται κυρίως βραδινές ώρες, με έναν μοναχικό τρόπο, χωρίς τη βοήθεια κάποιας κινηματογραφικής ομάδας. Συνδέει τον κάθε χώρο με μια ανάμνηση, "πλέκοντας" μια ποιητική αφήγηση και με έμπνευση την ελληνική μουσική της δεκαετίας του ‘80.

Εγκαίνια: 10/4, από τη δύση μέχρι αργά

Info: Radio Athènes | 10/4-22/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 7-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Light of the Presence

James Turrell Light of the Presence
James Turrell, "Knowing Light", 2007. Computer-programmed LED panel and mixed media, 80 × 50 inches (203.2 × 127 cm)

Από τη δεκαετία του 1960, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης James Turrell εξερευνά φαινόμενα της αντίληψης, από την αισθητηριακή στέρηση μέχρι τα οπτικά εφέ. Το φως ενέταξε στην πρακτική του το 1966 και πρώιμα έργα του, που χρησιμοποιούν πεδία φωτός συσχετίζοντάς τα με αρχιτεκτονικές δομές, αποτέλεσαν τη βάση ενός εν εξελίξει χειρισμού του κτιριακού και του φυσικού περιβάλλοντος. Στο "Glass Series", που παρουσιάζει στην Αθήνα, έχει προσθέσει μια σειρά έργων νέον με τεχνολογία πάνελ LED που προγραμματίζονται μέσω υπολογιστή, επιτρέποντας έτσι πλουσιότερες αποχρώσεις και χαμηλότερα επίπεδα φωτός.

Εγκαίνια: 11/4 (7-10 μ.μ.)

Info: Gagosian | 11/4-25/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Θυμήσου, Σώμα…

Θυμήσου Σώμα
Raed Yassin, "Sex Spies And The Suicide Dancer", 2017 © Kalfayan Galleries

Μια πολυπρισματική μελέτη της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, με αφετηρία το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη "Θυμήσου, Σώμα…". Το πρότζεκτ χρησιμοποιεί διαφορετικά εικαστικά μέσα για να αναδείξει τον τρόπο προβολής του ανθρώπινου σώματος, εικονογραφώντας ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα.

Εγκαίνια: 9/4 (6-9 μ.μ.)

Info: Kalfayan | 9/4-2/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη | Η έκθεση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους

Home(r) keeps me alive

Home(r) keeps me alive
© Κατερίνα Διγώνη

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος RETURN2ITHACA curating art & artists που οργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια στην Ιθάκη. Διερευνά την έννοια της ελπίδας για επιστροφή στο σπίτι, όπως ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, μελετά τους τρόπους που το διαχρονικό αυτό έπος παραμένει επίκαιρο, αναλύει τα μηνύματα του και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του.

Εγκαίνια: 13/4 (3-9 μ.μ.)

Info: ΔΛ Gallery | 13/4-29/6 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 12-7.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Collage Remix 3

Collage Remix 3
Νίνα Κοταμανίδου

Η έκθεση αποτελεί την συνέχεια των ομώνυμων εκθέσεων κολάζ, που πραγματοποιήθηκαν στο FokiaNou το 2022 και το 2023. Στην τρίτη της εκδοχή, παρουσιάζει τη δουλειά 16 καλλιτεχνών, οι οποίοι αξιοποιούν μια ποικιλία μέσων και τεχνικών, από χαρτί, περιοδικά και ύφασμα μέχρι διάφορα ετερόκλητα αντικείμενα, σε συνδυασμό με το σχέδιο και την ζωγραφική.

Εγκαίνια: 10/4 (7 μ.μ.)

Info: FokiaNou Art Space | 10-27/4 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Home(r) keeps me alive

  • Φωτογραφία

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος RETURN2ITHACA curating art & artists που οργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια στην Ιθάκη, και έχει ως στόχο να αποκαλύψει πως ένα έργο παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση διερευνά την έννοια της ελπίδας για επιστροφή στο σπίτι, όπως ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, διερωτάται για τους τρόπους που το διαχρονικό αυτό έπος συνεχίζει να κατοικεί μέσα μας και γύρω μας, τονίζει τις παραπομπές του που έχουν άμεση σχέση με το παρόν και την καθημερινότητα μας, αναλύει τα μηνύματα του και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του. Εδώ το σπίτι εκφράζεται μέσα από μια σύγχρονη και κριτική ματιά και σχετίζεται με πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι καλλιτέχνες συνδέουν την οικεία εμπειρία του θέματος της επιστροφής σε πολλαπλές τοποθεσίες μέσα από προσωπικές διαδρομές, διυποκειμενικές σχέσεις και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις ποικιλόμορφες φωτογραφικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών, η έκθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη επιστροφής ως ένα ταξίδι στις ανέγγιχτες ρίζες και την Εστία που άφησε πίσω του το υποκείμενο.

Θυμήσου, Σώμα...

  • Αφιερώματα

Έχοντας ως αφετηρία το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, η έκθεση παρουσιάζει μια πολυπρισματική μελέτη της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Το πρότζεκτ φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εικαστικών μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, φωτογραφία κ.α.) και εικονογραφώντας ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1920 στο σήμερα. Σε ορισμένα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση το γυμνό σώμα χρησιμεύει ως εργαλείο εξύμνησης της ανθρώπινης φύσης, του έρωτα ή του αρχαιοελληνικού ιδεώδους του «Κάλλους», ενώ για άλλους καλλιτέχνες γίνεται όχημα αμφισβήτησης του ανδρικού και γυναικείου βλέμματος στην τέχνη και εργαλείο για να αναδείξουν κοινωνικοπολιτικές προκαταλήψεις και να εγείρουν ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην ομορφιά, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα ή το φύλο.

James Turrell. Light of the Presence

  • Μεικτά Μέσα

Από τη δεκαετία του 1960, ο James Turrell εξερευνά φαινόμενα της αντίληψης, από την αισθητηριακή στέρηση μέχρι τα οπτικά εφέ. Ξεκίνησε να δουλεύει με το φως το 1966, στο εργαστήριό του στο Ocean Park στην Καλιφόρνια, και πρώιμα έργα του, που χρησιμοποιούν πεδία φωτός συσχετίζοντάς τα με αρχιτεκτονικές δομές, αποτέλεσαν τη βάση ενός εν εξελίξει χειρισμού του κτιριακού και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Turrell συνεχίζει να χρησιμοποιεί το φως ως το πρωταρχικό του θέμα και ταυτόχρονα υλικό σε απλά, σε επίπεδο φόρμας, έργα που κάνουν χρήση της νέας τεχνολογίας για να εξερευνήσουν τα όρια της όρασης και να οδηγήσουν σε καταστάσεις διαλογισμού. Έχοντας εντάξει το νέον αρχικά στα έργα της σειράς «Glass Series», ο Turrell, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών, έχει στραφεί στην τεχνολογία πάνελ LED που προγραμματίζονται μέσω υπολογιστή επιτρέποντας έτσι πλουσιότερες αποχρώσεις και χαμηλότερα επίπεδα φωτός. Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την τεχνική αυτή σε πρότζεκτ για κτίρια, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός Zug στην Ελβετία και το PSA Peugeot Citroën Design Center έξω από Παρίσι.

Collage Remix 3

  • Κολάζ

Η έκθεση αποτελεί την συνέχεια των ομώνυμων εκθέσεων κολάζ, που πραγματοποιήθηκαν στο FokiaNou το 2022 και το 2023. Στην τρίτη της εκδοχή, συμμετέχουν δεκαέξι καλλιτέχνες παρουσιάζοντας τα νέα τους έργα κολάζ και αξιοποιώντας μια ποικιλία μέσων και τεχνικών, από χαρτί, περιοδικά και ύφασμα μέχρι διάφορα ετερόκλητα αντικείμενα, σε συνδυασμό με το σχέδιο και την ζωγραφική. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης χρησιμοποιούν τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά μέσα, έχοντας όμως ως κοινό χαρακτηριστικό τις αναπάντεχες, συχνά προκλητικές, μα πάντα εμπνευσμένες συνθέσεις, που οδηγούν σε αποτελέσματα με πολλαπλές οπτικές αναγνώσεις.

Κατερίνα Κομιανού. Κειμήλια

  • Φωτογραφία

Χρησιμοποιώντας φιλμ super 8 ή μια αναλογική φωτογραφική μηχανή, η Κατερίνα Κομιανού εξερευνά την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο αστικό κέντρο της πόλης. Η καλλιτέχνιδα εργάζεται κυρίως βραδινές ώρες, με έναν μοναχικό τρόπο, χωρίς τη βοήθεια κάποιας κινηματογραφικής ομάδας. Συνδέει τον κάθε χώρο με μια ανάμνηση, «πλέκοντας» μια ποιητική αφήγηση και με έμπνευση την ελληνική μουσική της δεκαετίας του ‘80.

Γιώργος Διβάρης. Υπεροψία

  • Μεικτά Μέσα

Οι συνθέσεις του Γιώργου Διβάρη συγκροτούν μια ενιαία εγκατάσταση-πρόταση. Πρόκειται, κατά κανόνα, για επίτοιχα έργα, φωτογραφικές εκτυπώσεις επάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, στις οποίες, πολλές φορές, ενσωματώνονται διάφορα objects trouvés: φθαρμένα αντικείμενα ή άμορφες μάζες καμένων και κατεστραμμένων, απροσδιόριστων πλέον, αντικειμένων, κομμάτια από άχρηστα λογισμικά και εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Βασικός θεματικός πυρήνας των έργων του, τα τελευταία χρόνια, είναι κυρίως ο κόσμος της μέσων μαζικής επικοινωνίας, ειδικότερα της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας: οι εικονικές και πλασματικές αναπαραστάσεις της πραγματικότητας που τα μέσα αυτά προωθούν και αναπαράγουν, με τους θεατές να μετατρέπονται σε αμέτοχους, απαθείς και εθισμένους παρατηρητές-«καταναλωτές».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.