"Θυμήσου, Σώμα...": Η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη

Η Kalfayan εγκαινιάζει ένα νέο πρότζεκτ με αφετηρία το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Θυμήσου, Σώμα…».

Θυμήσου σώμα Raed Yassin, «Sex Spies And The Suicide Dancer», 2017 © Kalfayan Galleries

Η έκθεση "Θυμήσου, Σώμα...", που η γκαλερί Kalfayan εγκαινιάζει στις 9 Απριλίου, είναι μια πολυπρισματική μελέτη της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Έχοντας ως αφετηρία το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, η έκθεση παρουσιάζει μεταξύ άλλων έργα των: Lynda Benglis, Γεώργιου Μπουζιάνη, Κωνσταντίνου  Δημητριάδη, Dorothy Iannone, Kalos&Klio, Yves Klein, Tracey Emin, Εδουάρδου Σακαγιάν, Lucas Samaras, Takis, Πάνου Τσαγκάρη, Γιάννη Τσαρούχη και Raed Yassin.

Από τις παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες, αυτές του Σπηλαίου Μαλτραβιέζο στην Ισπανία (περ. 64.000 ετών) και την Αφροδίτη του Βίλλεντορφ (25.000 – 28.000 π.Χ.), την ‘αποθέωση’ του ανθρώπινου σώματος στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη και τον εξιδανικευμένο ρεαλισμό της Αναγέννησης ως τους καλλιτέχνες-περφόρμερς του 20ου αι. που μετέτρεψαν το ίδιο το σώμα τους σε ‘έργο τέχνης΄ προκειμένου να καταγγείλουν κοινωνικο-πολιτικά θέματα της εποχής τους και παρωχημένες θεωρίες της ιστορίας της τέχνης, το ανθρώπινο σώμα υπήρξε διαχρονική πηγή έμπνευσης χωρίς γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα. Η έκθεση "Θυμήσου, Σώμα..." φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εικαστικών μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, φωτογραφία κ.α.) και εικονογραφώντας ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1920 στο σήμερα. Σε ορισμένα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση το γυμνό σώμα χρησιμεύει ως εργαλείο εξύμνησης της ανθρώπινης φύσης, του έρωτα ή του αρχαιοελληνικού ιδεώδους του "Κάλλους", ενώ για άλλους καλλιτέχνες γίνεται όχημα αμφισβήτησης του ανδρικού και γυναικείου βλέμματος στην τέχνη και εργαλείο για να αναδείξουν κοινωνικοπολιτικές προκαταλήψεις και να εγείρουν ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην ομορφιά, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα ή το φύλο.

Εγκαίνια: 9/4 (6-9 μ.μ.)

Info: Kalfayan | 9/4-2/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Kalfayan

Χάρητος 11, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.