Όλα όσα έρχονται στο Tavros τον Απρίλιο

Παράταση για την ομαδική έκθεση «...that creeps from the earth» και τα νέα ενδιαφέροντα πρότζεκτ που θα δούμε προσεχώς στο Tavros.

that creeps from the earth © Λεωνίδας Τούμπανος

Η ομαδική έκθεση "...that creeps from the earth" στο Tavros παίρνει παράταση έως τις 20 Απριλίου και πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων που δεν πρέπει να χάσετε.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 8 μ.μ. το Tavros μάς προσκαλεί σε μια βραδιά ανάγνωσης με τίτλο "Ouija, a series of readings towards the Serpent River", με τη Βαλίνια Σβορώνου και τις προσκεκλημένες καλλιτέχνιδες Ίρια Βρεττού και Κατερίνα Κομιανού. 

that creeps from the earth
© Λεωνίδας Τούμπανος
"...that creeps from the earth"

Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 4 μ.μ., η επιμελήτρια Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου θα μας ξεναγήσει στην έκθεση και θα μοιραστεί μαζί μας την έρευνα και την επιμελητική της ιδέα για την έκθεση. 

Διαβάστε Επίσης

Ακόμη, μη χάσετε την έκτη συνάντηση του Around the Shelf την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 8 μ.μ. Οι καλεσμένες Noor Abed και Υπατία Βουρλούμη θα διαβάσουν γράμματα από την αλληλογραφία τους σχετικά με την Παλαιστίνη. Η εκδήλωση θα συμπεριλάβει επίσης και αρχειακό υλικό από παραδοσιακά παλαιστινιακά τραγούδια. 

Noor Abed χωριό Bir Nabala
© Noor Abed
Τοπίο από το πατρικό σπίτι της Noor Abed, χωριό Bir Nabala, Βορειδυτική Ιερουσαλήμ

Τέλος, το Tavros ανακοινώνει ένα νέο πρότζεκτ με τίτλο "Can you see me?", το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2024, σε επιμέλεια της Μαντώ Ψαρέλλη, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε. Ως μέρος του προγράμματος, η καλλιτέχνιδα Εύα Γιαννακοπούλου συντονίζει εβδομαδιαία δίωρα εργαστήρια για γυναίκες της περιοχής του Ταύρου που φιλοξενούνται στο Αλληλέγγυο Σχολείο Ταύρου, εξερευνώντας την πλούσια ιστορία της περιοχής και τις κοινωνικές, πολιτικές και προσφυγικές πτυχές της.

Εύα Γιαννακοπούλου
Ψηφιακό κολάζ της Εύας Γιαννακοπούλου εμπνευσμένο από τα ομαδικά έργα του εργαστηρίου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις του δημόσιου προγράμματος, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Tavros.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

…that creeps from the earth

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική έκθεση πραγματεύεται τη σχέση μας με την ενέργεια, και συγκεκριμένα την πυρηνική ενέργεια, και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες. Στην εποχή μας υπάρχει η τάση να χαρακτηρίζεται η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη στο πλαίσιο μιας πολιτικής με γνώμονα την απανθρακοποίηση, ενώ συνεχίζει να θεωρείται στρατιωτική απειλή. Αυτό που αποσιωπάται από αυτές τις οπτικές είναι οι πρακτικές εξόρυξης ουρανίου, που συνδέονται άρρηκτα με την παραγωγή της. Η έκθεση μάς προσκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την πυρηνική ενέργεια και την επανένταξή της στο ενεργειακό τοπίο εν όψει της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Συνδυάζοντας σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές με αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο κινήματα και κοινότητες που αντιτάχθηκαν και αντιτάσσονται στην παραγωγή και χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υιοθετώντας μια κριτική στάση απέναντί της. Με αφετηρία το ορυκτό αυτό του ουρανίου, υλικό θεμέλιο των πυρηνικών τεχνολογιών, η έκθεση αυτή μας προτρέπει να σκεφτούμε την υλικότητα των πυρηνικών τεχνολογιών, οι επιπτώσεις της οποίας εκτείνονται σε μακρά διάρκεια. Όπου εξορύσσεται ουράνιο, η ανθρώπινη και μη ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα σωματίδια ουρανίου, μετά την εισπνοή τους από τους εργαζόμενους στα ορυχεία, γίνονται αμετάκλητα μέρος της βιολογίας τους, αλλά και εκείνης των απογόνων τους, καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις περνάνε στις επόμενες γενιές.

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.