"Ταξιδιωτικές εντυπώσεις": Ο Δήμος Κηπουρός μάς καλεί να "ταξιδέψουμε" και να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του

Ο ανερχόμενος ζωγράφος μάς παρουσιάζει τη νέα του θεματική δουλειά εμπνευσμένη αυτή τη φορά κυρίως από τα πρόσφατα ταξίδια του στην Ευρώπη αλλά και από σκηνές της καθημερινότητας.

Δήμος Κηπουρός. Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει για τρίτη φορά, σε ατομικό επίπεδο, τον Δήμο Κηπουρό με τη νέα του έκθεση που τιτλοφορείται "Ταξιδιωτικές εντυπώσεις". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 10 Απριλίου 5.30-10.30 μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει έως την M. Παρασκευή 3 Μαΐου ενώ το κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης υπογράφει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος.

Δήμος Κηπουρός. Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Ο ανερχόμενος ζωγράφος Δήμος Κηπουρός, που συνεργάζεται αποκλειστικά, τα τελευταία 12 χρόνια, με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μάς παρουσιάζει τη νέα του θεματική δουλειά εμπνευσμένη αυτή τη φορά κυρίως από τα πρόσφατα ταξίδια του στην Ευρώπη αλλά και από σκηνές της καθημερινότητας. Κάτω από τον ευρύ τίτλο "Ταξιδιωτικές εντυπώσεις" ο Δήμος Κηπουρός μάς καλεί μέσα από απλές και οικείες εικόνες να "ταξιδέψουμε" και να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Με συνταξιδιώτισσα και βασική πρωταγωνίστρια τη σύντροφό του, σε πολλά από τα έργα της τρέχουσας έκθεσης του, μας δίνεται η αίσθηση ότι περιπλανιόμαστε μαζί τους στους δρόμους και στα καταπράσινα πάρκα των Ευρωπαϊκών πόλεων, σε μεγάλα μουσεία όπως το Prado και το Λούβρο αλλά και σε σκηνές που μπορεί να αντικρύσει κάποιος σε μία μεγάλη πόλη όπως μία διαδήλωση.

Δήμος Κηπουρός. Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Στο κείμενο τεκμηρίωσης που υπάρχει στον έντυπο κατάλογο της έκθεσης, ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος αναφέρει για την έκθεση: "Η ποιητική του ταξιδιού βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ζωγραφικής δουλειάς του Δήμου Κηπουρού. Αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο Χειμερινές σημειώσεις πάνω σε καλοκαιρινές εντυπώσεις (1863) του Fyodor Dostoevsky, μεταφέρει στον καμβά τις εντυπώσεις του από τέσσερα ταξίδια που πραγματοποίησε σε ευρωπαϊκές πόλεις την τελευταία διετία: Ρώμη (Απρίλιος 2022), Μαδρίτη και Τολέδο (Σεπτέμβριος 2022), Παρίσι (Απρίλιος 2023), Λονδίνο (Αύγουστος 2023). Με συνταξιδιώτισσα τη σύντροφό του, η οποία πρωταγωνιστεί σε πολλούς πίνακες της σειράς αυτής, ο Κηπουρός δημιουργεί ένα προσωπικό ημερολόγιο με το οποίο καταγράφει τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες. Όπως λέει ο ίδιος, η ζωγραφική ήταν ένας τρόπος να ξαναδεί τις αναμνηστικές φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, ώστε να ξαναβιώσει τις χαρούμενες στιγμές που έζησε με τη σύζυγό του.

Δήμος Κηπουρός. Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Με άλλα λόγια, η ζωγραφική λειτουργεί εδώ ως εργαλείο μνημόνευσης, ως αφηγηματική αναπαράσταση της καθημερινής βιωμένης εμπειρίας αλλά και ως μέσο για την ανασύστασή της. Ο Κηπουρός καταγράφει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις χωρίς ίχνος νοσταλγίας και συναισθηματισμού. Το συναίσθημα υπάρχει –η αναπόληση μιας ευχάριστης στιγμής, η συγκίνηση της θέασης ενός εμβληματικού έργου τέχνης σε ένα περιώνυμο μουσείο, η απόλαυση ενός ωραίου γεύματος σε ένα κλασικό εστιατόριο– αλλά δεν επιβάλλεται. Ο ζωγράφος υιοθετεί την αναγκαία αποστασιοποίηση που του επιτρέπει να μελετήσει την πραγματικότητα –ό,τι έζησε– και από τη σκοπιά ενός ουδέτερου παρατηρητή. Από την άλλη, όμως, η οικειότητα με τα αναπαριστώμενα πρόσωπα είναι προαπαιτούμενο για τον ίδιο: 'Θέλω οι φιγούρες που ζωγραφίζω να έχουν αισθήματα, να αναπολούν, να σκέφτονται, να ονειροπολούν, να ταξιδεύουν (με τον νου). Στη ζωγραφική μου με ενδιαφέρει η καθημερινή ζωή και ο άνθρωπος στις διάφορες εκφάνσεις του'."

Δήμος Κηπουρός. Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

Εγκαίνια: 10/4 (5.30-10.30 μ.μ.) 

Info: Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | 10/4-3/5 | Ωράριο λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ.-5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνοχώρος − Αίθουσα Τέχνης

Λεμπέση 4, Ακρόπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.