5 εκθέσεις που ανυπομονούμε να δούμε τον Απρίλιο

Τα πιο ιντριγκαδόρικα εικαστικά εγχειρήματα που έρχονται τον Απρίλιο στην πόλη.

Άλεξ Μυλωνά Διά χειρός

Άλεξ Μυλωνά: Δια χειρός

Το MOMus εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων προβάλλοντας σημαντικές γλύπτριες. Στην πρώτη από τις τέσσερις συνολικά εκθέσεις που θα δούμε στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά τιμάται η γλύπτρια που ενέπνευσε το όνομα του μουσείου: πάνω από 100 έργα της Άλεξ Μυλωνά προβάλλουν την ανάγκη της ίδιας ως δημιουργού να αναδεικνύει την καινοτομία στη σύγχρονη γλυπτική.

Info: MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά | 20/4-9/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος: €6, €3

Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης

Γεωργία Καρύδη Ωδή στη φιλία
Γεωργία Καρύδη, "Κουτί με άνθη", λεπτομέρεια, 2024

Με άξονες αφετηρίας τη φωνή, τη μουσική και τη φεμινιστική λογοτεχνία γύρω από τη φιλία, η καλλιτέχνιδα, μουσικός και περφόρμερ Γεωργία Καρύδη παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με live sets. Τα live sets της καλλιτέχνιδας επικεντρώνονται στα φωνητικά και χαρακτηρίζονται από έναν παραστατικό τρόπο, που πηγάζει από τη ζωγραφική, την περφόρμανς, τις λεκτικές παρτιτούρες, τα γλυπτά και από άλλα μέσα. Η έκθεση έχει δημιουργηθεί ως μια ανθολογία προτάσεων συνάντησης και σύνδεσης, οι οποίες έχουν σκοπό να ενδυναμώσουν και, παράλληλα, να μαλακώσουν τα όρια που ορίζουν τις υποκειμενικότητες, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας.

Εγκαίνια: 4/4/ (6-9 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 4/4-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ. – 5 μ.μ., Πεμ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος: €2

Μυϊκή Μνήμη

Ally Rosenberg Μυϊκή Μνήμη
Ally Rosenberg, "You Used to Fight My Nightmare Villains". Jesmonite, cotton crepe, foam, wadding, OSB board, paint 130 x 80 x 40 cm, 2023

Ο Ally Rosenberg επιστρέφει στην Αθήνα για τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Dio Horia, όπου παρουσιάζει μια νέα σειρά γλυπτών-εγκαταστάσεων. Τα έργα εξερευνούν τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης, προ(σ)καλώντας αναστοχασμό και ένα ίχνος παιγνιώδους περιφρόνησης απέναντι στις παραδοσιακές αρρενωπές αξίες.

Εγκαίνια: 6/4 (6 μ.μ.)

Info: Dio Horia Ακρόπολη | 6/4-11/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Flower Power - Η δύναμη των λουλουδιών

Flower Power

200 περίπου έργα καλλιτεχνών από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάτσγουορκ (European Quilting Association), στην οποία ανήκει και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ, κοσμούν το Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη, αναδεικνύοντας την τέχνη του patchwork.

Εγκαίνια: 7/4 (9 μ.μ.)

Info: Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη | 7-21/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εκπλήρωση: Ό,τι δεν γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα

The Arrow 1976 Ελένη Μυλωνά
© Eleni Mylonas 1976-2024
"The Arrow" 1976

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW-Women of the World στο ΚΠΙΣΝ, το πάρκο φιλοξενεί στην Εσπλανάδα του ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ με σημείο εκκίνησης τις γλυπτικές-αρχιτεκτονικές προτάσεις που δημιούργησε η Άλεξ Μυλωνά στα 70s. Τα έργα εστιάζουν στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση.

Info: Εσπλανάδα ΚΠΙΣΝ | Απρίλιος-Οκτώβριος 2024 | Η έκθεση είναι διαθέσιμη τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Flower Power - Η δύναμη των λουλουδιών

  • Κολάζ

Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα καλλιτεχνών από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάτσγουορκ (European Quilting Association), στην οποία ανήκει και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ. Τα έργα των τοπικών εθνικών συλλόγων ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, τον Αύγουστο του 2023 στο Μπέρμιγχαμ, στη μεγαλύτερη σχετική ευρωπαϊκή έκθεση. Στη συνέχεια ξεκίνησαν το ταξίδι τους ανάμεσα στις χώρες - μέλη, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, φθάνοντας στην πόλης μας, προκειμένου να εκτεθούν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», με στόχο αφενός την ανάδειξη της συλλογικότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών αφετέρου την ανάδειξη της ευρωπαϊκής λαϊκής τέχνης του πάτσγουορκ σε ένα μουσείο, που λειτουργεί ως κόμβος ανάδειξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Γεωργία Καρύδη. Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης

  • Μεικτά Μέσα

Η καλλιτέχνιδα, μουσικός, performer και ραδιοφωνική παραγωγός Γεωργία Καρύδη αναφέρεται συχνά στο έργο της με τον όρο «live sets». Με γνώμονα τη μελέτη για τη ζωντανή επιτέλεση, τα «live sets» επικεντρώνονται στα φωνητικά και χαρακτηρίζονται από έναν παραστατικό τρόπο, που πηγάζει από τη ζωγραφική, την περφόρμανς, τις λεκτικές παρτιτούρες, τα γλυπτά και από άλλα μέσα. Η έκθεση έχει δημιουργηθεί ως μια ανθολογία προτάσεων συνάντησης και σύνδεσης, οι οποίες έχουν σκοπό να ενδυναμώσουν και, παράλληλα, να μαλακώσουν τα όρια που ορίζουν τις υποκειμενικότητες, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας. Οι επιτελεστικές δράσεις φωτίζουν σημεία επαφής, καθιστώντας τα αδρά, και δίνουν στη φωνή και στην ακοή μια μεταβαλλόμενη χωρική διάσταση, που μετατοπίζει και ενεργοποιεί λανθάνουσες διεργασίες συναισθηματικού και πολιτισμικού φορτίου, ιδιαίτερα του φύλου. Οι παραπάνω προτάσεις που παίρνουν τη μορφή γραφικών και λεκτικών παρτιτούρων, μιας κινούμενης ηχητικής εγκατάστασης, μιας γλυπτικής παρέμβασης και ενός προγράμματος παραστατικών δράσεων, καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια προσωπική, αλλά και από κοινού συνθήκη, όπου η σκηνή και ο δημόσιος χώρος συναντώνται.

Ally Rosenberg. Μυϊκή Μνήμη

  • Γλυπτική

Μία σχολαστικά επιμελημένη σειρά νεότερων γλυπτών του Rosenberg, όπου ο καλλιτέχνης διερευνά τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης, προ(σ)καλώντας αναστοχασμό και ένα ίχνος παιγνιώδους περιφρόνησης απέναντι στις παραδοσιακές αρρενωπές αξίες. Εστιάζοντας στη γλυπτική και την εγκατάσταση, η τέχνη του Ally Rosenberg υιοθετεί μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση στην εξερεύνηση της ανθρώπινης μορφής μέσω της κοπής και διαμόρφωσης οικείων υλικών και υφών, αποκαλύπτοντας μια δυναμική σχέση μεταξύ εικόνας και αντικειμένου. Διερευνώντας την εγγραφή προσωπικών και διαγενεακών αφηγημάτων στον σωματικό εαυτό μας, αυτό το σύνολο έργων αναμετριέται με τις πολύπλευρες συνδέσεις –υλικές, εικονικές, συναισθηματικές και δομικές– μεταξύ σώματος, μνήμης και μύθου. Το γνωστικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη στις νευροεπιστήμες υπεισέρχεται ουσιωδώς στην επιλογή των υλικών του, τα οποία συνδυάζει αριστοτεχνικά για να απεικονίσει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης συνείδησης. Παντρεύοντας οικιακά υλικά με παραδοσιακές αλλά και με σύγχρονες τεχνικές αιχμής, ο Rosenberg διατυπώνει οξυδερκείς διαπιστώσεις σχετικά με την ανθρώπινη συνείδηση και νόηση. Η προσεκτική επιλογή και ο χειρισμός των υλικών του γίνονται το μέσο για να επικοινωνήσει την αναζήτησή του στην αληθινή υπόσταση του βιώματος.

Άλεξ Μυλωνά. Εκπλήρωση: Ό,τι δεν γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα

  • Εγκαταστάσεις

Η έκθεση, με σημείο εκκίνησης τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, εστιάζει στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Η έκθεση αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του φεστιβάλ WOW – Women of the World του ΚΠΙΣΝ.

Άλεξ Μυλωνά: Δια χειρός

  • Αφιερώματα

Το MOMus εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων προβάλλοντας σημαντικές γυναίκες γλύπτριες. Στην πρώτη από τις τέσσερις συνολικά εκθέσεις παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα της Άλεξ Μυλωνά, συνθέτοντας το σύμπαν της γλύπτριας, η οποία είχε ως απόλυτη προτεραιότητα στο έργο της την καινοτομία στη σύγχρονη γλυπτική. Η καλλιτέχνης διοχέτευσε την ενέργεια, τη δύναμη και τη ζωντάνια της στη δημιουργική της πορεία, που ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε πενήντα χρόνια αργότερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.