Αθανάσιος ο Ψαλίδας: Νέα έκδοση για τον κορυφαίο Νεοέλληνα διαφωτιστή

Η έκδοση κυκλοφορεί σε επιστημονική επιμέλεια της Δρος Ελένης Κουρμαντζή και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ελένη Κουρμαντζή Αθανάσιος Ψαλίδας © Πηνελόπη Γερασίμου for Onassis Foundation

Με αφορμή τον εορτασμό της ελληνικής επανάστασης, κυκλοφορεί η νέα έκδοση της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση που φωτίζει το έργο του κορυφαίου Νεοέλληνα διαφωτιστή, Αθανάσιου Ψαλίδα. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του ξεδιπλώνεται μέσα από τεκμήρια της περιόδου 1786-1829, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και τις ιδέες του Διαφωτισμού.

Χάρη στην έκδοση "Αθανάσιος ο Ψαλίδας: "Αρχείου Λόγος”", με την επιστημονική επιμέλεια της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το έργο, τη δράση και τη σκέψη αυτού του κορυφαίου διδασκάλου, λογίου και συγγραφέα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο Αθανάσιος Ψαλίδας αποτελεί μια ιστορική προσωπικότητα που έχει ταυτιστεί με τη διαμόρφωση της παιδείας, της ριζοσπαστικής σκέψης και της πολιτικής-επαναστατικής δράσης για την ανόρθωση του "πεπτωκότος γένους" των υπόδουλων Ελλήνων.

Ελένη Κουρμαντζή Αθανάσιος Ψαλίδας
© Πηνελόπη Γερασίμου for Onassis Foundation

Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό μια σειρά από τεκμήρια, χωρισμένα σε αντίστοιχες ενότητες: Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Διδάσκαλος, Πολιτικός Βίος, Εκδόσεις & Συγγράμματα και Ποιητικά, επιτρέποντας τη μεταφορά της αυθεντικής ιστορικής πληροφορίας στο σήμερα. Στην έκδοση παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύπλευρης παρουσίας του Αθανάσιου Ψαλίδα, όπως αυτό προκύπτει, ως προς τα χειρόγραφα, μέσα από τεκμήρια του Αρχείου του, τα οποία περιέχονται στη "Συλλογή Σταματίου Κρίνου", η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και, ως προς τα συγγράμματα, μέσα από τους φιλοξενούμενους στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τόμους του έργου του.

Ελένη Κουρμαντζή Αθανάσιος Ψαλίδας
© Πηνελόπη Γερασίμου for Onassis Foundation

Ελένη Κουρμαντζή Αθανάσιος Ψαλίδας
© Πηνελόπη Γερασίμου for Onassis Foundation

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια των δύο επιτυχημένων εκθέσεων βιβλίων και χειρογράφων του Αθανάσιου Ψαλίδα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα, και το 2020 στα Γ.Α.Κ. (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), στα Ιωάννινα.

Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και σημεία πώλησης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.