Αθέατο Μουσείο: Ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

στήλη των διδύμων βρεφών

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "τη στήλη των διδύμων βρεφών". Πρόκειται για ένα θραύσμα επιτύμβιας στήλης που συνέλεξε από ρέμα του Μενιδίου και παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το Νοέμβριο του 2008, ένας ρακοσυλλέκτης. Το θραύσμα διατηρεί σε ανάγλυφο δύο σπαργανωμένα δίδυμα βρέφη στην αγκαλιά γυναικείας μορφής. Αποτελεί πιθανότατα τμήμα επιτύμβιας στήλης που θα ήταν ανιδρυμένη στον τάφο μιας γυναίκας, που πέθανε στον τοκετό. Πρόκειται για το μοναδικό επιτύμβιο ανάγλυφο του αρχαίου ελληνικού κόσμου με δίδυμα βρέφη στην ίδια αγκαλιά, στοιχείο που δηλώνει την κοινή τους μοίρα ως ορφανών.

στήλη των διδύμων βρεφών
Γραφιστική σύνθεση (κολλάζ) του τμήματος της "στήλης των διδύμων βρεφών" και της στήλης της Φιλονόης (αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 3790) με την προτεινόμενη θέση του θραύσματος στην επιτύμβια στήλη. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Η "στήλη των διδύμων βρεφών" παρουσιάζεται στην "Αίθουσα του Βωμού" (αιθ. 34) από την Πέμπτη 21 Μαρτίου ως τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Στις 31 Μαρτίου, στις 14 και 28 Απριλίου και στις 12 Μαΐου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 27 Μαρτίου, στις 10 και 24 Απριλίου και στις 8 Μαΐου ημέρα Τετάρτη, ώρα 1 μ.μ., αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την περίεργη ιστορία παράδοσης του πολύτιμου θραύσματος, για τους αρχαιοελληνικούς μύθους των διδύμων θεών, για τη ζωή των παιδιών και την παιδική θνησιμότητα στην αρχαία Ελλάδα.  

στήλη των διδύμων βρεφών
"Η στήλη των διδύμων βρεφών". Θραύσμα επιτύμβιας στήλης με αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 15452, που βρέθηκε σε ρέμα του Μενιδίου Αττικής. 4ος αι. π.Χ. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

 Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 
31 Μαρτίου, 14 και 28 Απριλίου και 12 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 1 μ.μ. και 27 Μαρτίου, 10 και 24 Απριλίου και 8 Μαΐου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 1 μ.μ.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.