Οι διαφορετικές ερμηνείες της λέξης "COMBINED" και η σχέση τους με την παγκόσμια πολιτικη αστάθεια

Ένα πρότζεκτ χωρισμένο σε δύο μέρη εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα στο Potential Project.

combined Potential Project Andreas Savva, «Wrong way», 2022 © Makis Gkartzopoulos

Το πρώτο μέρος της ομαδικής έκθεσης με τίτλο "COMBINED" εγκαινιάζεται στις 21/3 στο Potential Project και αντλεί τις ιδέες και τους στόχους της από τις διαφορετικές έννοιες της συγκεκριμένης λέξης, όπως το να συνθέτεις, να ενώνεσαι με συνανθρώπους για να πετύχεις έναν στόχο, να καινοτομείς παρά το ρίσκο, ενώ ενεργοποιεί κάθε μορφή συνδυαστικής λογικής ακόμα και αυτή της κομπίνας. Οι προεκτάσεις των σημασιών της λέξης συνδέονται στενά, μεταφορικά και κυριολεκτικά, με την παγκόσμια πολιτική αστάθεια και κρίση της σύγχρονης εποχής. Υπό αυτό το πρίσμα, τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών εκθέτουν τους τρόπους με τους οποίους οι μηχανισμοί της οικονομικής και πολιτικής κρίσης αποσπούν την προσοχή μας από τις καταστροφικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και τους τρόπους λειτουργίας του καπιταλισμού.

combined Potential Project

Επιπλέον εξετάζονται η πολυπολιτισμικότητα, η συστηματική υποστήριξη δράσεων που σχετίζονται με ορατούς και αόρατους διαχωρισμούς, η μισαλλοδοξία, η παραπληροφόρηση και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έκθεση στοχεύει στην αποκάλυψη των τρόπων που κατέχει η δύναμη της σύγχρονης τέχνης να φανερώνει τις συνθήκες που τροφοδοτούν μια παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Κατάσταση που αγνοεί όλο και περισσότερο τις ανθρώπινες αξίες, αποκρύπτει την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, καθώς και περιθωριοποιεί ανοιχτά τις προσπάθειες βελτίωσης του ταραγμένου κόσμου μας. Ίσως, στο πνεύμα του ουμανισμού, μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να συμβάλλουμε στην ανατροπή κατεστημένων που διαιωνίζουν και αναπαράγουν την καταστροφή του εξωτερικού και εσωτερικού μας κόσμου.

Επιμελητές: Βασιλική Βαγενού και Στρατής Πανταζής

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Blanka Amezkua (Latinx/ΗΠΑ), Uwe Bressnik (Αυστρία), Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη & Simon Riedler, Γαλλία και Ελλάδα), Tamara Erde (Γερμανία και Γαλλία), Έφη Φουρίκη (Ελλάδα), Marco Goldenstein (Γερμανία), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος και Ελλάδα), Maria Hanl (Αυστρία), Claudia-Maria Luenig (Γερμανίδα, με βάση την Αυστρία), Cornelia Mittendorfer (Αυστρία), Karen Ostrom (Καναδή, με βάση τις ΗΠΑ), Αιμιλία Παπαφιλίππου (Ελλάδα), Γιάννης Παππάς (Γερμανία), Karin Maria Pfeifer (Αυστρία), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος και Ελλάδα)

Πρώτη ομάδα: Blanka Amezkua, Collectif MASI, Έφη Φουρίκη, Marco Goldenstein, Claudia-Maria Luenig, Cornelia Mittendorfer, Γιάννης Παππάς
Δεύτερη ομάδα: Uwe Bressnik, Tamara Erde, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Maria Hanl, Karen Ostrom, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Karin Maria Pfeifer, Ανδρέας Σάββα

Εγκαίνια: 
Πρώτη ομάδα: 21/3 (7-10.30 μ.μ.)
Δεύτερη ομάδα: 11/4 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Potential Project | 21/3-6/4 (1η ομάδα), 11-27/4 (2η ομάδα) | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιάσουν το έργο τους η Cornelia Mittendorfer και ο Marco Goldenstein την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 7 μ.μ., οι Collectif MASI την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 7 μ.μ. και η Έφη Φουρίκη την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 7 μ.μ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Potential Project

Ανδρέα Μεταξά 25, Αθήνα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.