Συζητώντας για τέχνη και αυτοφροντίδα με το μoment Creative

Ένας κύκλος συζητήσεων που μας παροτρύνει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη συναισθηματική ενδυνάμωση και τη ψυχική ανθεκτικότητα που χρειάζεται κάθε καλλιτέχνης και επαγγελματίας του πολιτισμού.

Μαρίνα Τσιρώνη Λυδία Ξουράφη

Το μoment Creative έχει εντοπίσει την ανάγκη να αναδειχτεί η σημασία που έχει η αυτοφροντίδα του καλλιτέχνη και του επαγγελματία του πολιτισμού, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική κοινότητα είναι πολυεπίπεδες. Για αυτό, ξεκινά έναν κύκλο συζητήσεων γύρω από την αυτοφροντίδα και την τέχνη παροτρύνοντάς μας να μιλήσουμε ανοιχτά για τη συναισθηματική ενδυνάμωση και τη ψυχική ανθεκτικότητα που χρειάζεται κάθε καλλιτέχνης και επαγγελματίας του πολιτισμού. 

Το πρώτο artist meeting για το 2024 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου (5-7.30 μ.μ.) με τίτλο ‘Διαστάσεις αυτοφροντίδας: Ο καλλιτέχνης στον ρόλο του θεραπευτή μέσω της τέχνης’. Για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, η ικανότητα (και η ανάγκη) του να κατέχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του δημιουργού και του θεραπευτή μέσω της τέχνης, εμπεριέχει μια ευαλωτότητα και μια συναισθηματική εμπλοκή που σπάνια αναδεικνύεται. Ποια είναι όμως τα απαραίτητα εργαλεία αυτοφροντίδας - ψυχικής ενδυνάμωσης που κάθε επαγγελματίας εφαρμόζει ώστε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον ρόλο του/της; Και ποιες οι συνέπειες της έλλειψης, ή της μη αποτελεσματικής εφαρμογής τους;

Η συγκεκριμένη συνάντηση, με ομιλήτριες τις Λυδία Ξουράφη (performance artist & ψυχολόγο/ ψυχοθεραπεύτρια) και Μαρίνα Τσιρώνη (εικαστικό & εκπαιδευτικό τεχνών σε μονάδες ψυχικής υγείας), επικεντρώνεται στις πρακτικές αυτοφροντίδας και τους τρόπους αποσυμφόρησης που χρησιμοποιούν επαγγελματίες που δουλεύουν ανάμεσα στην τέχνη, την κοινωνία και την ψυχική υγεία. Η Λυδία Ξουράφη και η Μαρίνα Τσιρώνη θα αναφερθούν στην καλλιτεχνική πρακτική τους, στην εμπειρία, την εκπαίδευση, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, αλλά και στο πως ο ένας ρόλος (του θεραπευτή μέσω της τέχνης) συμβάλλει/ επηρεάζει/ προκαλεί/ εμπνέει τον άλλο ρόλο (του δημιουργού). 

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε συντονισμό της Κωνσταντίνας Γεωργίου, δημιουργού του μοment Creative και της αμκε ‘ανάμεσα στους μέρμηγκες’. 

Η συνάντηση απευθύνεται σε όσους/ες ασχολούνται με τη θεραπεία μέσω της τέχνης (εικαστική θεραπεία, παιγνιοθεραπεία, δραματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, κα), αλλά και σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού με ενδιαφέρον για τη σύνδεση της τέχνης και της ψυχικής υγείας. 

Είσοδος ελεύθερη | Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ

Τί είναι το μoment Creative (μC);

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και επαγγελματίες στον τομέα της παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων, σε οποιοδήποτε στάδιο της επαγγελματικής τους πορείας και αν βρίσκονται. Μέσα από 1:1 mentoring αλλά και μέσα από μία σειρά από θεματικά artist meetings το μC επιδιώκει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων εργαλείων προς κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό που επιθυμεί να συνδέσει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρακτική και τα επόμενα του βήματα στο χώρο της τέχνης.

Το μoment Creative (μC) διοργανώνει εθελοντικά μια σειρά από artist meetings με ελεύθερη είσοδο επιδιώκοντας να ενθαρρύνει καλλιτεχνικές συνέργειες και να ενισχύσει έμπρακτα καλλιτέχνες και επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να συζητήσουν ανοιχτά, να μοιραστούν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, γνώση και εμπειρίες πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν, είτε επιμελούνται μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο. 

Μερικές από τις θεματικές που αγκαλιάζει το μC είναι η διοργάνωση και παραγωγή φεστιβάλ σε εσωτερικούς και δημόσιους χώρους, οι συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, η ανάπτυξη μακροχρόνιας σχέσης με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε καλλιτεχνικό project, οι διεθνείς συνεργασίες με φορείς και καλλιτέχνες του εξωτερικού, η ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα και η ανατροφοδότηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. 

Οι ομιλήτριες του artist meeting

Λυδία Ξουράφη

Λυδία Ξουράφη

Η Λυδία Ξουράφη είναι performance artist και ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε θέατρο με κατεύθυνση το σωματικό θέατρο (ΕΚΠΑ – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, CISPA.dk, Stockholm University of the Arts) και εργάστηκε στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην ψυχολογία και τετραετούς εκπαίδευσης στην αφηγηματική-συστημική ψυχοθεραπεία (MSc Lund University – Σουηδία, Logo Psychis – Institute of Education and Research in Systemic Psychotherapy). 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού, κίνησης, performance και σκηνοθεσίας. Η πρακτική της επικεντρώνεται σε σωματικές, πολυμεσικές και τοποεϊδικές τεχνικές της παραστατικής τέχνης και στην σύνδεση κινητικών πρακτικών με την ψυχολογία. Σχεδιάζει και υλοποιεί έργα παραστατικών τεχνών (The Sky has Not Fallen, Yet – Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Testa: IDs in transition –6th Zante Dance Festival, Compartments Dance Festival 2022 ADVP13/Promenade Bageion, The Precariat MEME gallery – PPLG conference 2019, Us, Joints KET 2019) και μαθήματα κινητικού αυτοσχεδιασμού, σωματικής συνειδητότητας και σωματικού θεάτρου (MindBody LAB) ενώ εργάζεται ως δημιουργός και performer (Riscus Group Theatre, Trial& – Performing Arts, Project Otherness, TeaterInterakt). 

Το 2020 δημιούργησε το έργο video dance-performance "Adult Me" σε συνεργασία με την ομάδα Riscus Theatre Group, το οποίο κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία "Best Digital Experience" στο Stockholm Fringe Festival 2022. Τέλος, ασχολείται ενεργά με τον τομέα της έρευνας στην ψυχοθεραπεία και τις ανθρωπιστικές/κοινωνικές επιστήμες μέσω δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαρίνα Τσιρώνη

Μαρίνα Τσιρώνη

Η Μαρίνα Τσιρώνη είναι αριστούχος απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας. Η πρακτική της επικεντρώνεται στην σύνδεση Τέχνης και Ψυχικής Υγείας μέσα από αμιγώς εικαστικές πρακτικές και καλλιτεχνικά project. Από το 2020 δραστηριοποιείται ως εκπαιδευτικός στον τομέα της ψυχικής υγείας και έχει ως τώρα συνεργαστεί με τρεις αναγνωρισμένους φορείς. Είναι ιδρύτρια, οργανώτρια και βασική συντονίστρια της εθελοντικής καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας Talks & Crafts, η οποία εδραιώνει την συν-δημιουργία μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνών και ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια ψυχολογίας και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς χώρους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.