Το Ινστιτούτο Γκαίτε ρίχνει φως στη ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα

Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει την έκθεση αφίσας "Komplett Kafka", ενώ ο Nicolas Mahler θα πραγματοποιήσει masterclass, που απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εικονογράφους, γραφίστες και γραφίστριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη.

Φραντς Κάφκα ©Manfred Werner Tsui

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Σήμερα, το έργο του Κάφκα, μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Iστορίες όπως η "Μεταμόρφωση" αποτελούν υποχρεωτικό ανάγνωσμα στα σχολεία και το επίθετο "καφκικό" έχει από καιρό ενσωματωθεί στη γλώσσα μας. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολοθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο; Το 2024 θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, έτσι και στην Αθήνα. Μαζί με πολλούς εταίρους το Ινστιτούτο Γκαίτε ρίχνει φως σε διάφορες πτυχές του προσώπου και του έργου του Φραντς Κάφκα. Μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του.

Έκθεση: "Komplett Kafka" | Μια βιογραφία σε κόμικς

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη Nicolas Mahler. Τη βραδιά θα προλογίσει ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης).

Ο Φραντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: "Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο", έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Φελίτσε Μπάουερ για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε "μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο", αναφέρει κάπου.

Ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο "Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα"; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη "λευκή σκλάβα"; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρούμε στο βιβλίο "Komplett Kafka". 

Ώρες λειτουργίας:  Δευτ.–Πεμ.: 8.30 π.μ.-9.30 μ.μ., Παρ.: 8.30 π.μ.-5 μ.μ., Σαβ.: 8.30 π.μ.-1 μ.μ. 

Masterclass με τον Nicolas Mahler

Παρασκευή 22 Μαρτίου | 10.30 π.μ.-12 μ.μ. | Ινστιτούτο Γκαίτε

Ο αυτοδίδακτος βραβευμένος κομίστας και εικονογράφος Nicolas Mahler θα παρουσιάσει τη σταδιοδρομία του και θα μιλήσει για τη θέση των κόμικς στην αγορά βιβλίου, τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας λογοτεχνικών κειμένων, μεταξύ άλλων και του Κάφκα, αλλά και για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το masterclass απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εικονογράφους, γραφίστες και γραφίστριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη. 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 20/3 μέσω email στο kultur.athen@goethe.de

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.