Πέθανε ο ρηξικέλευθος καλλιτέχνης Λουκάς Σαμαράς

Ο καινοτόμος Ελληνοαμερικανός δημιουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Documenta Λουκάς Σαμαράς

Ο πατέρα της αυτοπροσωπογραφίας, Λουκάς Σαμαράς, έφυγε από τη ζωή στις 7 Μαρτίου 2024, σε ηλικία 87 ετών.

Ο Λουκάς Σαμαράς γεννήθηκε το 1936 στην Καστοριά. Σε ηλικία 12 ετών, έχοντας βιώσει τις κακουχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του τραγικού Εμφυλίου Πολέμου, μεταναστεύει με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη για να βρουν τον πατέρα του. 

Εκεί ο Σαμαράς έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τα εικαστικά. Το 1951 ολοκληρώνει τη βασική εκπαίδευσή του στο Λύκειο Μεμόριαλ και το 1954 ξεκινά τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ράτγκερς. Εκεί γνωρίζει τους καλλιτέχνες Άλαν Καπρόβ και Τζορτζ Σιγκάλ. Συμμετέχει σε εκθέσεις του πρώτου και ποζάρει ως μοντέλο στα έργα του δεύτερου. Βασική του επιρροή ο Κλάες Όλντενμπουργκ, ένας από τους εκπροσώπους της ποπ αρτ, τον οποίο εντάσσει, μεταξύ άλλων, μαζί του καλλιτεχνικά στη Σχολή του Νιου Τζέρσεϊ.

Σύντομα ο Σαμαράς γοητεύεται από τη φωτογραφία και ξεκινά να ασχολείται με τις αυτοπροσωπογραφίες, αποτυπωμένες σε φωτογραφικές ταινίες πόλαροϊντ, τις οποίες αναπαράγει και μορφοποιεί με τέτοιο τρόπο που συχνά προκαλεί και προβληματίζει.

Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής μοντέρνας τέχνης. Οι δημιουργίες του, συνήθως σε κλειστούς χώρους, περιέχουν στοιχεία από την καθημερινή του ζωή. Οι "αυτο-συνεντεύξεις" του όπως τις χαρακτηρίζει, αποτελούν μέρος της προσωπικής του "αυτοανάκρισης", σαν να θέλει να εκφράσει τα συναισθήματά του και να προβεί στη δική του μορφή εξιλέωσης. Το κύριο θεματικό πεδίο στα έργα του είναι ο ίδιος του ο εαυτός, γενικά διαστρεβλωμένος και ακρωτηριασμένος.

Ξεκινά να συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις το 1965 με τη Documenta 4, 5 και 6 στο Κάσσελ της Γερμανίας. Η πρώτη αναδρομική του φιλοξενείται στο Μουσείο Γουίτνεϊ το 1982. Λίγο αργότερα, το 1986, βραβεύεται με το βραβείο Infinity Award for Art. Το 2005, η αναδρομική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης "Περιπέτειες του Εγώ" αποτέλεσε τον ιδιότυπο νόστο του στην Ελλάδα, ενώ το 2009 ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 53η Μπιενάλε της Βενετίας με την πολυ-εγκατάσταση "Παράξενα", υπό τη γενική θεματική "Φτιάχνοντας Κόσμους" (Making Worlds). 

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για το θάνατο του Λουκά Σαμαρά: "Ο Λουκάς Σαμαράς, ο "άνθρωπος που ήταν ο ίδιος του ο καμβάς", όπως προσφυώς τον χαρακτήρισαν οι New York Times, υπήρξε πρωτοπόρος εικαστικός, που κατέκτησε, με το πολύπλευρο και διαρκώς ανανεούμενο έργο του, παγκόσμια ακτινοβολία. Καλλιτέχνης ανήσυχος σε όλη του την πορεία, πειραματιζόταν διαρκώς με νέα εργαλεία και τεχνικές, ξεκινώντας από τη ζωγραφική και τη γλυπτική για να περάσει γρήγορα στη φωτογραφία, επί πολλά χρόνια στην αναλογική και εσχάτως και στην ψηφιακή της διάσταση, ανάγοντάς τη σε κατ’ εξοχήν εκφραστική του δίοδο. Το έργο του Σαμαρά μοιάζει αυτοβιογραφικό, καθώς επικεντρώνεται στο σώμα του, που αποτελεί και το κύριο αντικείμενο των πειραματισμών του. Ο Σαμαράς φτάνει, όμως, πολύ πιο μακριά. Εκκινεί από τον εαυτό του, τον οποίο επανατοποθετεί, μετωνυμικά και απροσωποποιημένα, στη σιωπή και τη βουή της μεγαλούπολης, της οποίας αναδεικνύεται σε εικαστικό ανθρωπολόγο. Η δεξίωση και η οικείωση του έργου στην Ελλάδα υπήρξε σχετικά αργή, αλλά καθολική. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.