Προβολές για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης στo Snehta Residency

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικών φιλοξενιών SAIR.

Γιώργος Δρίβας KEPLER Γιώργος Δρίβας ,«KEPLER» (στιγμιότυπο)

Το Snehta Residency, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικών φιλοξενιών SAIR (Sustainability is the Air), διοργανώνει την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ., βραδιά προβολών με κεντρική ιδέα το θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης και των συνεπειών της στις σύγχρονες ή και μελλοντικές κοινωνίες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Αύγουστου Βεϊνόγλου και της Ματίνας Χαραλάμπη.

Τέσσερις καλλιτέχνες, διαφορετικών εθνικοτήτων, προσεγγίζουν, μέσα από το δικό του πρίσμα ο καθένας, ζητήματα σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τις πιθανές επιπτώσεις τόσο στο ανθρώπινο είδος όσο και στο ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Ο Γιώργος Δρίβας, ελληνικής καταγωγής, στη μικρού μήκους ταινία του Kepler  κατασκευάζει ένα δυστοπικό αρχιτεκτονικό μόρφωμα, τοποθετημένο χρονικά στο μεταίχμιο παρόντος και μέλλοντος, όπου οι συνθήκες διαβίωσης λόγω μιας οικολογικής καταστροφής μοιάζουν μάλλον δυσοίωνες.

Η Bryony Dunne, ιρλανδικής καταγωγής, στο Killing the Messengers, μέσα από ένα αμάλγαμα αρχαιοελληνικής μυθολογίας και σύγχρονης ορνιθολογίας, παρακολουθεί τη μελέτη μιας ομάδας επιστημόνων στο νησί των Αντικυθήρων πάνω σε μια ομάδα αποδημητικών πτηνών που φέρεται να μπορούν να λειτουργήσουν ως πληροφοριοδότες/δείκτες περιβαλλοντικής μόλυνσης. 

H Catriona Gallagher, βρετανικής καταγωγής, ανακαλύπτει κατά τις περιηγήσεις της στην Αθήνα, το περδικάκι, ένα μικρό φυτό που φύεται παρασιτικά θα λέγαμε, σε μικρές ρωγμές του αστικού ιστού, σε κενά που αφήνει το τσιμέντο και η άσφαλτος. Μπορεί αυτό να αποτελέσει μια αλληγορία ενός ελπιδοφόρου μηνύματος άραγε;

Τέλος, η Doreida Xhogu, αλβανικής καταγωγής, μεταφέρει το θεατή στο χωριό της, στην περιοχή της Σελενίτσα, και στο άλλοτε ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους ορυχείο πίσσας. Η κάμερα ακολουθεί την καλλιτέχνη στη διαδικασία κατασκευής μιας σειράς γλυπτών από κορμούς δέντρων που έχουν απομείνει σε ένα καμένο δάσος, εμβαπτισμένους στην πίσσα και μεταβεβλημένους σε μεγάλων διαστάσεων αναθηματικά κεριά. Στο βάθος ηχεί το παιδικό τραγούδι Qengjat e Vegjel (απ’ όπου και ο τίτλος του βίντεο).
  
Θα ακολoυθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κράτηση θέσης πατήστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Snehta Residency

Δροσοπούλου 47, Κυψέλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.