"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" για την τεχνητή νοημοσύνη και το βιβλίο "Ανθρώπινο πρόσωπο"

Εισηγήτρια της εκδήλωσης είναι η Βασιλική Μπούκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη Πανεπιστημίου Westminster Λονδίνου.

Ανθρώπινο πρόσωπο

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, που έχει διοργανώσει 460 εκδηλώσεις "Μ' ένα βιβλίο συζητώ" και έχει δημιουργήσει 914 Δανειστικές Βιβλιοθήκες "για σένα!", μας προσκαλεί την Κυριακή 10 Μαρτίου (6 μ.μ.) σε μια δημιουργική συζήτηση, γύρω από το θέμα "Τεχνητή νοημοσύνη" και το βιβλίο "Ανθρώπινο πρόσωπο" του Κώστα Μιχαηλίδη, εκδόσεις Αστήρ. Εισηγήτρια της εκδήλωσης είναι η Βασιλική Μπούκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη Πανεπιστημίου Westminster Λονδίνου.

Γράφει η Βασιλική Μπούκη

"Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή. Μηχανήματα εμφανίζουν 'έξυπνη' συμπεριφορά, δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα πάσης φύσεως και παίρνουν αποφάσεις για τις οποίες στο παρελθόν μόνο ο Άνθρωπος ήταν υπεύθυνος. Μέσα σε αυτή τη κοσμογονία, πολλοί – φιλόσοφοι, επιστήμονες και απλοί άνθρωποι – αναρωτιούνται αν το μηχάνημα έχει ξεπεράσει πια τον δημιουργό του κι αν σύντομα θα μπούμε στην εποχή που οι άνθρωποι θα είναι υποδεέστεροι των μηχανημάτων. Συγχρόνως επιστρέφει – πιο πιεστικό από ποτέ – το ερώτημα 'τι είναι ο άνθρωπος' και πως θα μπορέσουμε να τον διαχωρίσουμε από ένα έξυπνο μηχάνημα αφού και τα δύο εμφανίζουν την ίδια λογική συμπεριφορά. Το βιβλίο του Κ. Μιχαηλίδη, προσεγγίζει αυτό ακριβώς το ερώτημα από μία πλατωνική και Πατερική σκοπιά, επαναφέροντας στο προσκήνιο το 'ανθρώπινο πρόσωπο'. Μήπως η αναζήτηση του Ανθρώπου πέρα από τη νοημοσύνη του είναι αυτό που λείπει από τη σύγχρονη εποχή; Μήπως το ‘ανθρώπινο πρόσωπο’ είναι η απάντηση στα φιλοσοφικά προβλήματα που προκαλεί η Τεχνητή νοημοσύνη; Θα προσπαθήσουμε να διαβάσουμε και να παρουσιάσουμε το βιβλίο του Κ. Μιχαηλίδη, κάτω από το πρίσμα της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης."

Δηλώσεις συμμετοχής στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, μέχρι την Πέμπτη 7/3, για λήψη του zoom link.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.