Μια ανοιχτή συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στο Tavros

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης «…that creeps from the earth», η οποία αφορά τη σχέση του ανθρώπου με την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες.

that creeps from the earth © Λεωνίδας Τούμπανος

Μετά και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια αναζωπυρώνεται, ακόμη και σε χώρες που μέχρι τώρα είχαν βρει άλλες λύσεις για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας η πυρηνική ενέργεια να παρουσιαστεί ως μορφή πράσινης ενέργειας, συμβατή με την ανάγκη για μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ο χώρος Tavros και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στις 7 μ.μ. μια ανοιχτή συζήτηση που θα επιχειρήσει να συνδέσει διαλεκτικά τις πολλαπλές και διαφορετικές πτυχές μιας μορφής ενέργειας για την οποία ξέρουμε ελάχιστα. Ποια είναι η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια σήμερα; Ποια είναι η ιστορική σχέση της Ελλάδας με την πυρηνική ενέργεια και αυτό που αποκαλούμε ατομική εποχή; Πώς διαβρώθηκαν στα βάθη της ιστορίας οι κοινότητες όπου έγινε εξόρυξη ουρανίου, του υλικού θεμελίου των πυρηνικών τεχνολογιών; Στα παραπάνω ερωτήματα, και σε πολλά ακόμη, θα απαντήσουν η καθηγήτρια Ιστορίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Μαρία Ρεντετζή, η ιστορικός τέχνης Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου και ο συγγραφέας του βιβλίου "Ατομική Εποχή" Αχιλλέας Χεκίμογλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος. Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις και σχόλια από το κοινό.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης "…that creeps from the earth", η οποία αφορά τη σχέση του ανθρώπου με την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες. Πριν από την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 6 μ.μ. από την επιμελήτρια της έκθεσης, Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Η ομαδική εικαστική έκθεση "…that creeps from the earth" μέσα από τον συνδυασμό σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και αρχειακού υλικού εξερευνά τη σχέση μας με την πυρηνική ενέργεια και ιδίως με την εξόρυξη ουρανίου. Το ουράνιο, στοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας, έχει εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στους ανθρώπινους και τους μη ανθρώπινους οργανισμούς για πολλές γενιές. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο κινήματα και κοινότητες που έχουν αντιταχθεί και αντιτάσσονται στην εξόρυξη ουρανίου και εν γένει στην παραγωγή και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Έτσι, μας βοηθά να προσεγγίσουμε ένα είδος ενέργειας το οποίο καθόρισε πολλές ζωές αλλά και τα φιλειρηνικά και φιλοπεριβαλλοντικά κινήματα με συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων.

that creeps from the earth
© Λεωνίδας Τούμπανος
Άποψη της έκθεσης "…that creeps from the earth" στο Tavros

Ομιλητές/τριες:

Μαρία Ρεντετζή, καθηγήτρια Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg της Γερμανίας και κάτοχος της έδρας Επιστήμη, Τεχνολογία και Σπουδές Φύλου, επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Max Planck.Έχει δημοσιεύσει εκτενώς πάνω στην πυρηνική διπλωματία και στις πολιτικές και ιστορικές διαστάσεις της τεχνοεπιστήμης, ενώ χρησιμοποιεί το φύλο ως κύρια αναλυτική κατηγορία στο έργο της.

Αχιλλέας Χεκίμογλου, δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου "Ατομική εποχή. Πυρηνική ενέργεια, αντιδραστήρες και ουράνιο στην Ελλάδα του 20ού αιώνα". Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ιστορία των Συγκοινωνιών, της Πολεοδομίας, των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Ενέργειας στην Ελλάδα.

Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου, ιστορικός μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Η διεπιστημονική της έρευνα, στη διασταύρωση της ιστορίας της τέχνης και των περιβαλλοντικών ανθρωπιστικών επιστημών, ασχολείται με την πυρηνική αισθητική, την οπτική κουλτούρα της εξόρυξης και τις υλικές ιστορίες της τέχνης και του περιβάλλοντος.

Συντονισμός: Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος Reporters United

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

…that creeps from the earth

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική έκθεση πραγματεύεται τη σχέση μας με την ενέργεια, και συγκεκριμένα την πυρηνική ενέργεια, και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες. Στην εποχή μας υπάρχει η τάση να χαρακτηρίζεται η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη στο πλαίσιο μιας πολιτικής με γνώμονα την απανθρακοποίηση, ενώ συνεχίζει να θεωρείται στρατιωτική απειλή. Αυτό που αποσιωπάται από αυτές τις οπτικές είναι οι πρακτικές εξόρυξης ουρανίου, που συνδέονται άρρηκτα με την παραγωγή της. Η έκθεση μάς προσκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την πυρηνική ενέργεια και την επανένταξή της στο ενεργειακό τοπίο εν όψει της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Συνδυάζοντας σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές με αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο κινήματα και κοινότητες που αντιτάχθηκαν και αντιτάσσονται στην παραγωγή και χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υιοθετώντας μια κριτική στάση απέναντί της. Με αφετηρία το ορυκτό αυτό του ουρανίου, υλικό θεμέλιο των πυρηνικών τεχνολογιών, η έκθεση αυτή μας προτρέπει να σκεφτούμε την υλικότητα των πυρηνικών τεχνολογιών, οι επιπτώσεις της οποίας εκτείνονται σε μακρά διάρκεια. Όπου εξορύσσεται ουράνιο, η ανθρώπινη και μη ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα σωματίδια ουρανίου, μετά την εισπνοή τους από τους εργαζόμενους στα ορυχεία, γίνονται αμετάκλητα μέρος της βιολογίας τους, αλλά και εκείνης των απογόνων τους, καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις περνάνε στις επόμενες γενιές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.