Μια ανοιχτή συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στο Tavros

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης «…that creeps from the earth», η οποία αφορά τη σχέση του ανθρώπου με την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες.

that creeps from the earth © Λεωνίδας Τούμπανος

Μετά και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια αναζωπυρώνεται, ακόμη και σε χώρες που μέχρι τώρα είχαν βρει άλλες λύσεις για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας η πυρηνική ενέργεια να παρουσιαστεί ως μορφή πράσινης ενέργειας, συμβατή με την ανάγκη για μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ο χώρος Tavros και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στις 7 μ.μ. μια ανοιχτή συζήτηση που θα επιχειρήσει να συνδέσει διαλεκτικά τις πολλαπλές και διαφορετικές πτυχές μιας μορφής ενέργειας για την οποία ξέρουμε ελάχιστα. Ποια είναι η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια σήμερα; Ποια είναι η ιστορική σχέση της Ελλάδας με την πυρηνική ενέργεια και αυτό που αποκαλούμε ατομική εποχή; Πώς διαβρώθηκαν στα βάθη της ιστορίας οι κοινότητες όπου έγινε εξόρυξη ουρανίου, του υλικού θεμελίου των πυρηνικών τεχνολογιών; Στα παραπάνω ερωτήματα, και σε πολλά ακόμη, θα απαντήσουν η καθηγήτρια Ιστορίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Μαρία Ρεντετζή, η ιστορικός τέχνης Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου και ο συγγραφέας του βιβλίου "Ατομική Εποχή" Αχιλλέας Χεκίμογλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος. Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις και σχόλια από το κοινό.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης "…that creeps from the earth", η οποία αφορά τη σχέση του ανθρώπου με την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες. Πριν από την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 6 μ.μ. από την επιμελήτρια της έκθεσης, Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Η ομαδική εικαστική έκθεση "…that creeps from the earth" μέσα από τον συνδυασμό σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και αρχειακού υλικού εξερευνά τη σχέση μας με την πυρηνική ενέργεια και ιδίως με την εξόρυξη ουρανίου. Το ουράνιο, στοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας, έχει εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στους ανθρώπινους και τους μη ανθρώπινους οργανισμούς για πολλές γενιές. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο κινήματα και κοινότητες που έχουν αντιταχθεί και αντιτάσσονται στην εξόρυξη ουρανίου και εν γένει στην παραγωγή και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Έτσι, μας βοηθά να προσεγγίσουμε ένα είδος ενέργειας το οποίο καθόρισε πολλές ζωές αλλά και τα φιλειρηνικά και φιλοπεριβαλλοντικά κινήματα με συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων.

that creeps from the earth
© Λεωνίδας Τούμπανος
Άποψη της έκθεσης "…that creeps from the earth" στο Tavros

Ομιλητές/τριες:

Μαρία Ρεντετζή, καθηγήτρια Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg της Γερμανίας και κάτοχος της έδρας Επιστήμη, Τεχνολογία και Σπουδές Φύλου, επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Max Planck.Έχει δημοσιεύσει εκτενώς πάνω στην πυρηνική διπλωματία και στις πολιτικές και ιστορικές διαστάσεις της τεχνοεπιστήμης, ενώ χρησιμοποιεί το φύλο ως κύρια αναλυτική κατηγορία στο έργο της.

Αχιλλέας Χεκίμογλου, δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου "Ατομική εποχή. Πυρηνική ενέργεια, αντιδραστήρες και ουράνιο στην Ελλάδα του 20ού αιώνα". Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ιστορία των Συγκοινωνιών, της Πολεοδομίας, των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Ενέργειας στην Ελλάδα.

Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου, ιστορικός μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Η διεπιστημονική της έρευνα, στη διασταύρωση της ιστορίας της τέχνης και των περιβαλλοντικών ανθρωπιστικών επιστημών, ασχολείται με την πυρηνική αισθητική, την οπτική κουλτούρα της εξόρυξης και τις υλικές ιστορίες της τέχνης και του περιβάλλοντος.

Συντονισμός: Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος Reporters United

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

…that creeps from the earth

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική έκθεση πραγματεύεται τη σχέση μας με την ενέργεια, και συγκεκριμένα την πυρηνική ενέργεια, και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες. Στην εποχή μας υπάρχει η τάση να χαρακτηρίζεται η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη στο πλαίσιο μιας πολιτικής με γνώμονα την απανθρακοποίηση, ενώ συνεχίζει να θεωρείται στρατιωτική απειλή. Αυτό που αποσιωπάται από αυτές τις οπτικές είναι οι πρακτικές εξόρυξης ουρανίου, που συνδέονται άρρηκτα με την παραγωγή της. Η έκθεση μάς προσκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την πυρηνική ενέργεια και την επανένταξή της στο ενεργειακό τοπίο εν όψει της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Συνδυάζοντας σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές με αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο κινήματα και κοινότητες που αντιτάχθηκαν και αντιτάσσονται στην παραγωγή και χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υιοθετώντας μια κριτική στάση απέναντί της. Με αφετηρία το ορυκτό αυτό του ουρανίου, υλικό θεμέλιο των πυρηνικών τεχνολογιών, η έκθεση αυτή μας προτρέπει να σκεφτούμε την υλικότητα των πυρηνικών τεχνολογιών, οι επιπτώσεις της οποίας εκτείνονται σε μακρά διάρκεια. Όπου εξορύσσεται ουράνιο, η ανθρώπινη και μη ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα σωματίδια ουρανίου, μετά την εισπνοή τους από τους εργαζόμενους στα ορυχεία, γίνονται αμετάκλητα μέρος της βιολογίας τους, αλλά και εκείνης των απογόνων τους, καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις περνάνε στις επόμενες γενιές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.