Το "1984" του Τζορτζ Όργουελ εξερευνά μια ομάδα χαρακτών στο ETCH INK

Η έκθεση «Σχέδιο Απόδρασης 1984/2024» διοργανώνεται από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών.

Σχέδιο Απόδρασης 1984/2024

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιάτερλη Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει τη διεθνή έκθεση χαρακτικής "Σχέδιο απόδρασης 1984/2024" εμπνευσμένη από το έργο του Τζορτζ Όργουελ "1984”, στο χώρο τέχνης ETCH INK από την 1 Μαρτίου.

Ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2023, το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών προσκάλεσε εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες από όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν και να επανερμηνεύσουν εικαστικά το σπουδαίο λογοτεχνικό έργο του Όργουελ "1984”, διερευνώντας τις θεματικές προεκτάσεις του σε σύνδεση με την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Γραμμένο το 1949 για το μακρινό τότε 1984, το προφητικό μυθιστόρημα του Όργουελ αποτελεί μια προειδοποίηση το μέλλον του κόσμου που οδεύει προς την κατάργηση κάθε ελευθερίας του ατόμου, μέσα από την μεθοδική εφαρμογή μηχανισμών επιτήρησης, την διαστρέβλωση της πληροφορίας και τη συστηματική καλλιέργεια του φόβου μεταξύ των ανθρώπων. Σε έναν κόσμο συνεχών και αλλεπάλληλων μεταβάσεων, πολεμικών συγκρούσεων, μαζικών αφανισμών, απροκάλυπτης βίας αλλά και υποδόρροιων μεθόδων χειραγώγησης των μαζών με πρόσχημα την πανδημική κρίση και τον συνακόλουθο ιατρικό λόγο, τα ζητήματα που θέτει το πολιτικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, μοιάζουν άκρως επίκαιρα και επείγοντα στο παρόν.

Ενθαρρύνοντας τους καλλιτέχνες να αναστοχαστούν την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση και τις αθέατες πτυχές της, η έκθεση αποτυπώνει σενάρια πραγματικότητας και τρόπους διαφυγής από αυτήν. Με αφετηρία τον εγγενώς κοινωνικό και πολιτικό λόγο που έχει αρθρώσει διαχρονικά η χαρακτική σε καιρούς κρίσεων και ιστορικών συγκρούσεων, η έκθεση εντοπίζει στο ρόλο του μέσου τη δυνατότητα συσπείρωσης και ουσιαστικής σύνδεσης της κοινότητας, καθώς και το όπλο αντίστασης απέναντι σε μορφές κυριαρχίας. Ιχνηλατώντας την πορεία της χαρακτικής ιστορικά, εντοπίζονται σπουδαία παραδείγματα σημαντικών καλλιτεχνών που πιστοποιούν τον κοινωνικό ρόλο του μέσου.

Από τις χαλκογραφίες του Francisco Goya (Los Desastres de la Guerra, 1810-1820) και του Otto Dix (Der Krieg, 1923-1924), μέχρι τις έντυπες εικόνες σπαρακτικών μορφών της Γερμανίδας χαράκτριας Käthe Kollwitz και της Ελληνίδας Βάσως Κατράκη που αποτυπώνουν τα δεινά του πολέμου, διατυπώνεται ο διαχρονικός ρόλος της χαρακτικής ως μέσο άρθρωσης αντιπολεμικού λόγου, πολιτικής κριτικής και αντίστασης απέναντι στις φρικαλεότητες και τη βία.

Το αποτέλεσμα αυτής της διεθνούς πρόσκλησης παρουσιάζεται σε μια ομαδική έκθεση με 41 σύγχρονους χαράκτες και εικαστικούς από Αργεντινή, Αυστρία, Βιετνάμ, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Τουρκία και Σουηδία. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσεγγίζουν εικαστικά το θέμα μέσα από μια ποικιλία τεχνικών όπως είναι η οξυγραφία, η τονική οξυγραφία (aquatint), η λινολεογραφία, η ξυλογραφία, η μεταξοτυπία αλλά και μέσα από ποικίλες συναρμογές διαφορετικών χαρακτικών τεχνικών. Με πρόθεση να φανεί η εξωστρέφεια της χαρακτικής και η σύνδεσή της με τις άλλες εικαστικές τέχνες, στο πλαίσιο της έκθεσης Σχέδιο απόδρασης 1984/2024 παρουσιάζονται επίσης νέες αναθέσεις έργων σε προσκεκλημένους καλλιτέχνες υπό τη μορφή εγκαταστάσεων στο χώρο, συνομιλώντας με τα επίτοιχα χαρακτικά έργα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Οδυσσέας Αννιτσάκης, Ρένα Ανούση – Ηλία, Bernhard Cociancig, Peter de Leur, Καλλιόπη Dolcetti, Folly, Floki Gauvry, Jonathan Hamblin, Μάγδα Καραμπουρνιώτη, Θεόδωρος Κεμίδης, Sofiia Khadzhynova, Αναστασία Κωνσταντάκου, Βασιλική Κοσκινιώτου, Aren Larcher, Jean-Jacques Lecoq, Θάνος Μαγουλάς, Daniela Marescalchi, Μαριαλίζα Κάμπη, Corinne Mariotte, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Ιωάννης Μονογυιός, Thy Nguyen, Gunnar Nilmén, Νικήτας Πεφάνης, Yeşim Paktin, Μαρία Παναγιώτου, Pino Pandolfini, Μάγια Παπακώστα, Ελένη Παπανικολάου, Κυριάκος Ρόκος, Βέρα Σιατερλή, Δήμητρα Σιατερλή, Κωνσταντίνος Σωτηρίου, Weronika Siupka, Έλσα Τσιτουρίδου, Μυρτώ Φερεντίνου, Ελένη Χαμάκου, Σοφία Χαρώνη, Φλοράνς Χρηστάκη.

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Χριστόφορος Κώνστας & Χρήστος Μαγγανάς | Xsquare DesignLab

Εγκαίνια: 1/3 (6.30-10.30 μ.μ.)

Info: ETCH INK | 1-30/3 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
17/04/2024

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.