Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (19-25/2)

Οι σύγχρονοι «γόρδιοι δεσμοί» της κοινωνίας μας, μια γιορτή για την ασπρόμαυρη φωτογραφία και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Στέργιος Στάμος Γόρδιοι δεσμοί

Γόρδιοι Δεσμοί

Ο Στέργιος Στάμος αφηγείται μικρές, ανείπωτες ιστορίες σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο, τον πόλεμο, τη βία, την εξαθλίωση και όλες τις γεωγραφικές, φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαχωριστικές γραμμές. Παράλληλα, δημιουργώντας μια σειρά γλυπτικών εγκαταστάσεων, ο καλλιτέχνης εστιάζει στην Ελλάδα και τα προβλήματα που εδώ και χρόνια την ταλανίζουν: την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, την αποξένωση, την κατάρρευση της μεσαίας τάξης, την ανασφάλεια, τον καθημερινό μας αγώνα για επιβίωση -και όχι μόνο.

Εγκαίνια: 22/2 (7 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Β’) | 22/2-24/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ.  | Είσοδος ελεύθερη

2ο B&W Athens Photography

2ο B&W Athens Photography
© Garo Kalaydjian # Greece # River Ganges in the Mist (Documentary)

Η Blank Wall Gallery διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, το οποίο φέτος σημείωσε νέο ρεκόρ συμμετοχής. Συνολικά 431 καλλιτέχνες από 71 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους, με στόχο την ανάδειξη της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Εγκαίνια: 24/2 (6 μ.μ.)

Info: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων | 24-26/2 | Ώρες λειτουργίας: 25/2: 12-10 μ.μ., 26/2 : 12-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ιχνηλατώντας στο φως

Λουδοβίκος των Ανωγείων Ιχνηλατώντας στο Φως

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων εγκαινιάζει τον νέο χώρο της γκαλερί Genesis, στην οδό Ιπποκράτους στη Νεάπολη, και χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα για να διεγείρει τη φαντασία του θεατή.

Εγκαίνια: 22/2 (8 μ.μ.)

Info: Genesis | 22/2-16/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

From The Outside Looking In

From The Outside Looking In

Μετά την περσινή παρουσίασή της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φυλής στο Ζεφύρι, η ομαδική έκθεση "From The Outside Looking In" αποκτά τώρα νέο πλαίσιο και έρχεται σε διάλογο με το γεωγραφικό κέντρο της Αθήνας. H μετατοπισμένη αυτή συνθήκη μελετά την παραμεθόριο, την πολυώνυμη ανθρωπογεωγραφία και την ξεχασμένη δεισιδαιμονία εντός της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής.

Εγκαίνια: 22/2 (7 μ.μ.)

Info: T.A.F./ the art foundation | 22/2-17/3 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 3-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Σοφία Καλογεροπούλου

Σοφία Καλογεροπούλου

Μία νέα έκθεση ζωγραφικής από την πολυπράγμονα Σοφία Καλογεροπούλου, σε συνεργασία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και της Γκαλερί Σκουφά. Μέχρι και στην εικαστική της πρακτική, η όπερα παραμένει βασικό εργαλείο της καλλιτέχνιδας -όπως και η αλληγορία. Η Καλογεροπούλου διηγείται με εικόνες και χρώματα, ενώ οι πίνακές της ξεχειλίζουν από αναμνήσεις, ταξίδια εσωτερικά και εξωτερικά, αναφορές στην ιστορία της τέχνης και της μυθολογίας.

Εγκαίνια: 19/2 (7 μ.μ.)

Info: Μέγαρο Μουσικής - εκθεσιακός χώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής | 19/2-15/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. (τελευταία είσοδος 7 μ.μ.), Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. (τελευταία είσοδος 4 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη

Attention After Technology

Attention After Technology
Femke Herregraven: "The Murmur of the Dying" (2023). Video loop, sound, clay objects. Courtesy the artist. Commissioned by Kunsthall Trondheim, Art Hub Copenhagen, Tropical Papers, State of Concept Athens and Swiss Institute New York, and funded by the European Union

Αφετηρία για τη νέα έκθεση που παρουσιάζει το State of Concept ήταν το βιβλίο της Ruha Benjamin, "Race After Technology", στο οποίο η συγγραφέας αποκωδικοποιεί τα σχέδια διακρίσεων που ενσωματώνονται στους αλγορίθμους και στηρίζουν τις φυλετικές, κοινωνικοοικονομικές και άλλες συστημικές ιεραρχίες. Στην έκθεση οι καλλιτέχνες διερευνούν τον τρόπο που μας επηρεάζουν οι αλγόριθμοι και πώς ενισχύουν την προκατάληψη, ενώ παράλληλα εξετάζουν τις χειραφετητικές τους δυνατότητες. Έτσι, το κάθε εικαστικό έργο γίνεται ένα νέο εργαλείο για την απόρριψη, επεξεργασία και αναδιαμόρφωση της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής σφαίρας.

Εγκαίνια: 24/2 (6.30-10.30 μ.μ.)

Info: State of Concept Athens | 24/2-27/4 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λουδοβίκος των Ανωγείων. Ιχνηλατώντας στο φως

  • Ζωγραφική

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων εγκαινιάζει τον νέο χώρο της γκαλερί Genesis, στην οδό Ιπποκράτους στη Νεάπολη, και χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα για να διεγείρει τη φαντασία του θεατή. Με απτά και λιτά μέσα, ο καλλιτέχνης υποβάλει την αίσθηση της κοσμογονίας.

2ο B&W Athens Photography

  • Φωτογραφία

Η Blank Wall Gallery διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, το οποίο φέτος σημείωσε νέο ρεκόρ συμμετοχής. Συνολικά 431 καλλιτέχνες από 71 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους, με στόχο την ανάδειξη της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Στέργιος Στάμος. Γόρδιοι Δεσμοί

  • Μεικτά Μέσα

Ξεκινώντας από μια πραγματικότητα που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά, ο καλλιτέχνης αφηγείται μικρές, ανείπωτες ιστορίες, που μιλούν για τη ζωή και τον θάνατο, τον πόλεμο και τη βία, ιστορίες για απίστευτες συνθήκες μετακίνησης, εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης, για γεωγραφικές, φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαχωριστικές γραμμές, για τις εκατόμβες των θυμάτων στα νερά της Μεσογείου, τις περιπέτειες χιλιάδων ανθρώπων στα παγωμένα κύματα του Αιγαίου, σε αναζήτηση μιας φαντασιακής "Γης της Επαγγελίας", για τον εγκλωβισμό τους σε δομές φιλοξενίας, αντιμέτωπους με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την απόρριψη. Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Στάμος επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, της απώλειας της κοινωνικής συνοχής, των νοσηρών φασιστικών φαινομένων, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης, της διαρκούς ανασφάλειας, του αμφίβολου αγώνα επιβίωσης και της κατάρρευσης της μεσαίας τάξης, των σκληρών πολιτικών αποφάσεων και της αποκλεισμένης προοπτικής, αλλά και στην Ελλάδα της αναζήτησης νέων μορφών αλληλεγγύης, ενότητας και συνύπαρξης. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται μια νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη. Πρόκειται για γλυπτά με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδους βαμμένες με λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως, και αναφορές εκτεινόμενες από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές θεωρίες του Stephen Hawking.

From The Outside Looking In

  • Μεικτά Μέσα

Μετά την περσινή παρουσίαση της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φυλής στο Ζεφύρι, η ομαδική έκθεση αποκτά τώρα νέο πλαίσιο, μετακομίζοντας στο αστικό κέντρο. Έτσι, επιχειρείται ο εμπλουτισμός και η τοποθέτησή τους εντός του γεωγραφικού κέντρου της Αθήνας. H μετατοπισμένη αυτή συνθήκη μελετά την παραμεθόριο, την πολυώνυμή ανθρωπογεωγραφία και την ξεχασμένη δεισιδαιμονία εντός της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής. Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν και περιγράφουν την οριακή σχέση του εσωτερικού-εξωτερικού και όλων των ενδιάμεσων χώρων του γεωγραφικού και πολιτισμικού εδάφους.

Σοφία Καλογεροπούλου

  • Ζωγραφική

Μία νέα έκθεση ζωγραφικής από την πολυπράγμονα Σοφία Καλογεροπούλου, σε συνεργασία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και της Γκαλερί Σκουφά. Μέχρι και στην εικαστική της πρακτική, η όπερα παραμένει βασικό εργαλείο της καλλιτέχνιδας -όπως και η αλληγορία. Η Καλογεροπούλου διηγείται με εικόνες και χρώματα, ενώ οι πίνακές της ξεχειλίζουν από αναμνήσεις, ταξίδια εσωτερικά και εξωτερικά, αναφορές στην ιστορία της τέχνης και της μυθολογίας.

Attention After Technology

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση διερευνά τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν οι αλγόριθμοι και πώς θα μπορούσαμε να τους φανταστούμε αλλιώς, μέσα από νέα έργα επτά διεθνών καλλιτεχνών, εκ των οποίων οι έξι συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση. Οι καλλιτέχνες εξετάζουν πώς η προσοχή μας εμπορευματοποιείται και νομισματοποιείται, εξετάζουν πώς οι αλγόριθμοι ενισχύουν την προκατάληψη, ενώ παράλληλα διερευνούν τις χειραφετητικές τους δυνατότητες, και αναλύουν την προσοχή ως πολιτικό χώρο για την προώθηση της διαρκούς κριτικής σκέψης και την υποστήριξη της συλλογικής δράσης. Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια αναφορά στο διάσημο βιβλίο της Ruha Benjamin, "Race After Technology" (2019). Στο βιβλίο της, η Benjamin αποκωδικοποιεί τα σχέδια διακρίσεων που ενσωματώνονται στους αλγορίθμους και στηρίζουν τις φυλετικές, κοινωνικοοικονομικές και άλλες συστημικές ιεραρχίες. Η προσοχή είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα σε σχέση με την τεχνολογία. Συνδέεται στενά με την επιστημική δικαιοσύνη ή τη δημιουργία και αναγνώριση διαφορετικών μορφών γνώσης, εμπειριών και προοπτικών. Η ικανότητά μας ως υποκείμενα γνώσης και η αναγνώρισή μας ως τέτοιων, αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της πράξης δράσης και της ικανότητάς μας για επιλογή και είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, μακριά από το να αντιτίθενται στην τεχνολογία, χρησιμοποιούν και χακάρουν, γιορτάζουν και επικρίνουν, απορρίπτουν και εφευρίσκουν νέα εργαλεία. Η έκθεση διερευνά την προσοχή ως πρακτική, ως ενσώματη τεχνολογία και ως εξελισσόμενη αισθητική, κοινωνική και πολιτική σφαίρα. Φέρνοντας την προσοχή σε συζητήσεις γύρω από την αλγοριθμική δικαιοσύνη, τα έργα της έκθεσης "Attention after technology" ρίχνουν την αυλαία της ουδετερότητας της τεχνολογίας, ενώ τη χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν νέους τρόπους συσχετισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.