Οι "Γόρδιοι Δεσμοί" του Στέργιου Στάμου έρχονται στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στη Λάρισα σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Στέργιος Στάμος Γόρδιοι δεσμοί «Τειρεσίας» 2017-2018. Εύκαμπτος σωλήνας αλουμινίου / εύκαμπτος πλαστικός σωλήνας / πλεξιγκλας / φως /κέιμενο, Τ.Σ.Έλιοτ / 207Χ85Χ85 εκ.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, παρουσιάζουν την έκθεση "Γόρδιοι Δεσμοί" του Στέργιου Στάμου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από 22 Φεβρουαρίου έως 24 Μαρτίου 2024, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιάννη Μπόλη.

Στην έκθεση ο Στέργιος Στάμος παρουσιάζει έργα που εντάσσονται σε δύο μεγάλες ενότητες δουλειάς του των τελευταίων χρόνων. Στην πρώτη, ξεκινώντας από μια πραγματικότητα που είναι δίπλα μας, τη ζούμε και τη βιώνουμε καθημερινά, τις περισσότερες, όμως, φορές αδιαφορούμε γι' αυτήν, την προσπερνούμε και, ενστικτωδώς, την απωθούμε, έρχεται να "αφηγηθεί" μικρές, ανείπωτες ιστορίες, που μιλούν για τη ζωή και τον θάνατο, τον πόλεμο και τη βία, ιστορίες για απίστευτες συνθήκες μετακίνησης, εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης, για γεωγραφικές, φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαχωριστικές γραμμές, για τις εκατόμβες των θυμάτων στα νερά της Μεσογείου, τις περιπέτειες χιλιάδων ανθρώπων στα παγωμένα κύματα του Αιγαίου, σε αναζήτηση μιας φαντασιακής "Γης της Επαγγελίας", για τον εγκλωβισμό τους σε δομές φιλοξενίας, αντιμέτωπους με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την απόρριψη. 

Στέργιος Στάμος Γόρδιοι δεσμοί
"Επώαση" 2019. Σίδηρος / ανοξείδωτα ρινίσματα σιδήρου / πλέξιγκλας / φως/ 237Χ175Χ135 εκ.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Στάμος επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, της απώλειας της κοινωνικής συνοχής, των νοσηρών φασιστικών φαινομένων, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης, της διαρκούς ανασφάλειας, του αμφίβολου αγώνα επιβίωσης και της κατάρρευσης της μεσαίας τάξης, των σκληρών πολιτικών αποφάσεων και της αποκλεισμένης προοπτικής, αλλά και στην Ελλάδα της αναζήτησης νέων μορφών αλληλεγγύης, ενότητας και συνύπαρξης.

Στέργιος Στάμος Γόρδιοι δεσμοί
"My country" 115X175X300 εκ., 2013. Αλουμίνιο / σίδηρος / οροί / σωληνάκια / φως / κείμενο ( τμήμα του μνημονίου 2).

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται μια νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη. Πρόκειται για γλυπτά με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδους βαμμένες με λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως, και αναφορές εκτεινόμενες από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές θεωρίες του Stephen Hawking. Τα γλυπτά αυτά με τονισμένη την κατασκευαστική τους δομή, σε κάποιες περιπτώσεις, θυμίζουν σπαράγματα ερειπίων ή ενεργειακές ροές του φωτός, αναπτύσσονται στον χώρο σε διαφορετικές κατευθύνσεις και συμπλέκονται ως περίπλοκοι "γόρδιοι δεσμοί". Το φως κυριαρχεί, μεταφορικά και συμβολικά, ως υπόμνηση ελπίδας και αισιοδοξίας, ως διέξοδος, υπέρβαση και μετάβαση.

Στέργιος Στάμος Γόρδιοι δεσμοί
"Μέσα από τα συντρίμμια…" 2018 – 2023. Τσιμέντο / σίδηρος / Plexiglas / φως / κείμενο ( βομβαρδισμένες πόλεις ) / διαστάσεις μεταβλητές
Στέργιος Στάμος Γόρδιοι δεσμοί
"1829 – Δημιουργία του Ελληνικού Κράτους" 2021. Ατσάλι / ξύλο / νέον / μετασχηματιστής / κείμενα ( 1. Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη 2. Πρωτόκολλο του Λονδίνου 1829 ) / διστάσεις ματαβλητές.

Η έκθεση "Γόρδιοι Δεσμοί" παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στη Λάρισα σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η διάχυσή της στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του μουσείου Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα επιδιώκοντας την επικοινωνία τόσο των δράσεων της Πινακοθήκης Λάρισας, όσο και του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης εκτός των τειχών.

Ο Στέργιος Στάμος γεννήθηκε το 1964 στην Κρανιά Γρεβενών. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης ( 1984-1989 ) με δασκάλους τον Β. Δημητρέα και την Τ.Μακρή.

Στα πρώιμα έργα του, από τα οποία απουσιάζει εντελώς η ανθρώπινη μορφή, κυριαρχούν το σχέδιο και τοπιογραφικές συνθέσεις, τις οποίες αποδίδει σε κάθετο προσανατολισμό. Χωρίς να εγκαταλείπει τις ζωγραφικές συνθέσεις, τη δεκαετία του 2000 εισάγει στο έργο του επιτοίχιες εγκαταστάσεις, στις οποίες ενσωματώνει τη γραφή, αλλά και άλλα υλικά, όπως νέον, λάμπες φθορίου, αλουμίνιο και πλεξιγκλάς. Κατά τη δεκαετία του2010 έως σήμερα έχοντας ως επιρροές φλέγοντα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, παρουσιάζει πίνακες και γλυπτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βασίζονται στην ιδέα της αναδόμησης και οι οποίες αποπνέουν μια αύρα αισιοδοξίας, μέσα από τις καταστροφικές συνέπειες των πολεμικών και κοινωνικών ταραχών. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 25 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο ΜOMus, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα και σε ιδιωτικές συλλογές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. και θα πλαισιωθούν από performance με τον χορευτή Σπύρο Ντόγκα.

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Β’) | 22/2-24/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ.  | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.