Ο επιστήμονας Guido Tonelli έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο διάσημος φυσικός μάς οδηγεί σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία, στην επιστήμη, στην τέχνη και στη φιλοσοφία, όπου θα επιχειρήσουμε να συλλάβουμε λίγο καλύτερα την έννοια του χρόνου και τη σχέση μας μαζί του.

Guido Tonelli

To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και οι εκδόσεις Διόπτρα μάς προσκαλούν σε μία συζήτηση με τον συγγραφέα, φυσικό στο CERN της Γενεύης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, Guido Tonelli, με αφορμή το βιβλίο του "Χρόνος – Από τον μύθο του Κρόνου στο Cern", την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Με τον Guido Tonelli θα συνομιλήσουν ο Σπύρος Μανουσέλης, βιολόγος- επιστημολόγος-δημοσιογράφος επιστήμης, και ο Κώστας Νικολόπουλος, καθηγητής φυσικής στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Μπέρμινχαμ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο χρόνος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Καταλαμβάνει το σύμπαν, μεταλλάσσεται, δονείται, ταλαντώνεται. Αλλά τι είναι ακριβώς; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν; Μπορούμε να σκοτώσουμε τον χρόνο/Κρόνο; Υπάρχει ο χρόνος των μεγάλων, κοσμικών διαστάσεων. Υπάρχει ο εμπειρικός χρόνος, που επηρεάζεται από τη μνήμη και την επιθυμία. Υπάρχει ο χρόνος που μετριέται με τον χτύπο της καρδιάς μας.

Ο χρόνος είναι ένα μυστήριο για τους ανθρώπους, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ακόμα και για τους επιστήμονες, όπως ο Νεύτων, ο Αϊνστάιν και ο Πλανκ, που προσπάθησαν να τον εξηγήσουν. Ρέει; Στέκεται ακίνητος; Μπορεί να μετρηθεί; Πώς τον επιβραδύνει η βαρύτητα; Πώς τον σταματούν οι μαύρες τρύπες; Πάντα ζούσαμε μέσα στον χρόνο, ο οποίος ωστόσο δεν είναι αιώνιος.

Ο διάσημος φυσικός Guido Tonelli μάς οδηγεί σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία, στην επιστήμη, στην τέχνη και στη φιλοσοφία, όπου θα επιχειρήσουμε να συλλάβουμε λίγο καλύτερα την έννοια του χρόνου και τη σχέση μας μαζί του. 

Θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.