"Αρχιτεκτονική και Ιστορία": Σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων του Μανόλη Κορρέ στο Επιγραφικό Μουσείο

Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για ένα σύστημα συμβολισμών που αναφέρονται στην κατάταξη των γεφυρών βάσει κριτηρίων, όπως το είδος, το μέγεθος και το κύριο υλικό δομής.

Επιγραφικό Μουσείο

H Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο συνδιοργανώνουν τον Τρίτο Κύκλο Επιμορφωτικών Διαλέξεων τον Φεβρουάριο του 2024 που περιλαμβάνει τρεις ομιλίες με θέμα "Αρχιτεκτονική και Ιστορία" από τον Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π. και Ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, ο οποίος είναι και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Οι διαλέξεις προγραμματίζονται για τις 14, 21 και 28/2 και θα δοθούν στην αίθουσα διαλέξεων του Επιγραφικού Μουσείου, Τοσίτσα 1.

Στην πρώτη διάλεξη με τίτλο "Λίθινες τοξωτές γέφυρες" θα αναλυθούν οι αρχές της κατασκευής των τοξωτών γεφυρών, ζητήματα της δομής και της στατικής λειτουργίας των τόξων και θα εξετασθούν έξοχα παραδείγματα γεφυρών από την Ανατολή και τη Δύση.

Στη δεύτερη διάλεξη με τίτλο "Υψηλά ενεπίγραφα βάθρα τεθρίππων", θα παρουσιασθεί το περίφημο αναθηματικό τέθριππο του Πολυζάλου στους Δελφούς, για το οποίο έχουν προταθεί ποικίλες αναπαραστάσεις. Ευτυχώς, διάφορα βάθρα στην Ακρόπολη και τη Νότια Κλιτύ αυτής επιτρέπουν ασφαλείς αναπαραστάσεις της γενικής μορφής των τεθρίππων, χρήσιμες και για την αναπαράσταση των δελφικών αντιστοίχων. Τα εν λόγω αθηναϊκά μνημεία είναι: Tο αναθηματικό τέθριππον του Προνάπου, το βάθρον του Αγρίππα, ένα παρόμοιο βάθρο που επί αιώνες έστεκε μπροστά από τη βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνος, ένα άλλο που κάποτε ήταν στημένο μπροστά από τη Στοά του Αττάλου και ένα ακόμα που ήταν στημένο μπροστά από τη στοά του Ευμένους ή ίσως στα δυτικά του Παρθενώνος.

Η τρίτη διάλεξη με τίτλο "Αιγυπτιακές πυραμίδες" θα αναφερθεί στο ιστορικό πλαίσιο, την τοποθεσία, τις αρχές σχεδιασμού και τον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων, σε σχετικές θεωρίες και στο μείζον ζήτημα της οργάνωσης των εργοταξίων. 

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 6 μ.μ. θα δοθεί η πρώτη διάλεξη για τις "Λίθινες τοξωτές γέφυρες", στην οποία θα γίνει λόγος για τις γενικές αρχές της γεφυροποιίας και ειδικότερα της κατασκευής τοξωτών γεφυρών, για τα ζητήματα της δομής και της στατικής λειτουργίας των τόξων μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ειδολογικής κατάταξης των στατικών φορέων. Συγχρόνως, ο καθηγητής Μανόλης Κορρές θα μιλήσει για ένα σύστημα συμβολισμών που αναφέρονται στην κατάταξη των γεφυρών βάσει κριτηρίων, όπως το είδος, το μέγεθος και το κύριο υλικό δομής. 

Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν. 

Για δηλώσεις συμμετοχής με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση a.stratigopoulou@yahoo.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.