"La Divina ΙΙ": Η λυρικότητα της Μαρίας Κάλλας αποτυπώνεται σε ένα ομαδικό πρότζεκτ

Συνεχίζονται τα εικαστικά αφιερώματα για τη μυθική ντίβα, με αφορμή το Έτος Μαρία Κάλλας.

Η Μαγεία της Μαρίας Κάλλας

Tιμώντας την μεγάλη αοιδό του λυρικού θεάτρου Μαρία Κάλλας, η αίθουσα τέχνης αγκάθι – κartάλος και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά, παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "La Divina ΙΙ", από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου. Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Το πρότζεκτ παρουσιάζει έργα σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, κατασκευών, εγκαταστάσεων και περφόρμανς. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ειδικές δράσεις και ξεναγήσεις στα έργα των καλλιτεχνών.

Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης, με τίτλο "La Divina", έγινε στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, το Φθινόπωρο του 2023, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (16.11.1923).

Διαβάστε Επίσης

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε, κατά γενική ομολογία, η καλλιτέχνιδα του λυρικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον εικοστό αιώνα. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά την πρώιμη εκδημία της, εκτιμάται η φωνή και η ερμηνεία της σε μια μεγάλη γκάμα έργων της όπερας. Το μουσικό και δραματικό της ταλέντο της χάρισαν το προσωνύμιο "La Divina” (Η Θεϊκή) και τους χαρακτηρισμούς της ντίβας και της πριμαντόνας. Η μέθεξη την οποία απαίτησε, πρόβαλε και βίωσε μεταξύ τέχνης και ζωής την έκανε είδωλο τόσο για το κοινό όσο και για πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη διαδρομή και την πορεία της που ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην τέχνη και την αγάπη, σα να επεδίωκε να ζήσει στην πραγματική ζωή, τους ρόλους που εκλήθη να παίξει στην όπερα. Έχοντας επάξια κερδίσει την αναγνώριση ως το φωτεινό αστέρι του λυρικού θεάτρου για την απόδοση των πολύπλευρων οπερατικών ρόλων, η Μαρία Κάλλας εκτιμήθηκε για το δραματικό της ταλέντο, την επιβλητική παρουσία της στη σκηνή και την αψεγάδιαστη μουσική της συνέπεια και τεχνική.

Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: "Αυτό που ήταν πραγματικά υπέροχο στην περίπτωση της Κάλλας ήταν η λυρική της προσωπικότητα που έδινε στην παράστασή της μια μοναδική και συγκινητική αίσθηση αλήθειας και ειλικρίνειας στο συναίσθημα. Αν και ο λυρισμός ως ποιότητα και αξία προέρχεται από τη μουσική, είχε μια σταδιοδρομία και στις εικαστικές τέχνες. Σύμφωνα με τον Robert Reiff το λυρικό είναι αυτό που σχετίζεται με τη λύρα και κατά προέκταση με τη φωνή και σημαίνει μια έντονη σύνδεση με το συναίσθημα που καταλήγει σε μια φόρμα η οποία είναι ανολοκλήρωτη, λεπτή και υπαινικτική, που γίνεται κατανοητή συν τω χρόνω και είναι συγκινητική αλλά χωρίς να είναι άμεση και στιγμιαία η επιρροή της. Στον βαθμό που και οι εικαστικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να κοινωνήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, το επίθετο λυρικός εφαρμόζει και στην περίπτωσή τους".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Πελαγία Ανδρουλάκη, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Φάνης Γουλής, Αργυρώ Δρίβα, Μαρία Κελαϊδή, Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα), Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Λάσκαρης, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Κοσμάς Λιλικάκης, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Ματθαίος Μακαρόνας, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Evi Baloo, Robert Barcia, Νίκος Μπασιάς, Αλεξάνδρα Μπενάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ρένα Μπραουδάκη, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Γιώργος Πετράκης, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νατάσσα Πουλαντζά, Πάνος Ρήγας, Βασιλική Σαμουηλίδου, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Σπανάκης, Γρηγόριος Στάμου, Αντώνης Τριανταφύλλου, Ειρήνη Τσιράκη, Αποστόλης Φιλίππου, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Loes Huis In’t Velt, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Νίκος Χιωτίνης

Το βράδυ των εγκαινίων (10/2, 6-9 μ.μ.) οι μουσικοί Κώστας Κοκολογιαννάκης και Γιάννης Ρενδούμης θα τραγουδήσουν άριες από τις όπερες που αγάπησε η Κάλλας και ο Αποστόλης Φιλίππου με την Λαμπρινή Μποβιάτσου θα παρουσιάσουν performance με αναφορά στη ζωή και τη δράση της Ντίβας.

Info: αγκάθι – κartάλος | 10-29/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. & 6.30-8.30 μ.μ., Σαβ: 11.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Αγκάθι-κartάλος

Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, Κυψέλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.