Ο ζωγράφος Αντώνης Σκαμπαβίριας βλέπει "Πέρα από το μπετόν"

25 λάδια συνοδευμένα από αριθμό μελετών τους σε ακουαρέλα και μολύβι, όλα με θέμα τους το σκληρό αστικό τοπίο της Αθήνας, του Πειραιά και των πέριξ προαστίων.

Πέρα από το μπετόν

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση του ζωγράφου Αντώνη Σκαμπαβίρια με τίτλο "Πέρα από το μπετόν", η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στις 7.30-9.30 μ.μ.. Το νόημα του τίτλου αποδίδει επακριβώς το πνεύμα των έργων του Σκαμπαβίρια, καθώς ο ζωγράφος παρουσιάζει 25 λάδια συνοδευμένα από αριθμό μελετών τους σε ακουαρέλα και μολύβι, όλα με θέμα τους το σκληρό αστικό τοπίο της Αθήνας, του Πειραιά και των πέριξ προαστίων.

Πέρα από το μπετόν

Ο Σκαμπαβίριας όμως, χάρη στη ζωγραφική, εξανθρωπίζει την, συνήθως, σκυθρωπή όψη της μεγαλούπολης και φέρνει στην επιφάνεια την ιδιαίτερη ποιητική του Άστεως, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο Μπωντλαίρ για το Παρίσι του δέκατου ένατου αιώνα. Εμπνέεται ελάχιστα από την ιστορία και καθόλου από τη γραφικότητα, αλλά ανακαλύπτει το κάλλος και τη μυστηριώδη γοητεία του χαώδους αστικού ιστού, και προσπαθεί να βάλει σε ζωγραφική τάξη τον οπτικό ερειπιώνα της σύγχρονης Αθήνας. Καταφέρνει έτσι να την αναβιβάσει από κακιά μάνα σε καλή μητριά και την προσφωνεί με τον χρωστήρα του όπως ο Ποιητής: "Σ’αγαπώ, κακόφημη πρωτεύουσα!". Για να το καταφέρει αυτό, καταφεύγει στη γεωμέτρηση του τοπίου  - και έτσι ο Σκαμπαβίριας εντάσσεται τελευταίος κρίκος σε μια γενεαλογία μαθητείας: Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τέτσης, Ρόρρης.

Πέρα από το μπετόν

Ο Αντώνης Σκαμπαβίριας (γεν. 1984) σπούδασε ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων (2002-2008) και ζωγραφική κοντά στον Γιώργο Ρόρρη και την Κάλια Τριανταφύλλου (2010-2016).

Πέρα από το μπετόν

Εγκαίνια: 15/2 (7.30-9.30 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Σκουφά | 15/2-9/3 | Ωράριο λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουφά

Σκουφά 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.