Πέθανε η Αιμιλία Γερουλάνου, πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη

Η διακεκριμένη αρχαιολόγος απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Νέος κύκλος ξεναγήσεων στο Μουσείο Μπενάκη

Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου η Αιμιλία Γερουλάνου, αρχαιολόγος και Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Η πορεία της Γερουλάνου στο Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε το 1985, όταν έγινε υποδιευθύντρια του μουσείου. Το 2000 έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και το 2005 ανέλαβε τον ρόλο της προέδρου στο μουσείο.

Κόρη του Παύλου Καλλιγά και της Ειρήνης Μπενάκη, η Αιμιλία Γερουλάνου φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Σημαντική ήταν η συνεργασία της με τον βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη για τη βυζαντινή έκθεση του 1964 στο Ζάππειο και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Στο Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε για τη διακεκριμένη αρχαιολόγο: "Η ζωή της Αιμιλίας Γερουλάνου, που έφυγε χθες από κοντά μας, ήταν πλούσια σε εμπειρίες και προσφορά. Ως αρχαιολόγος είχε την τύχη να εργαστεί πλάι στον μεγάλο Μανόλη Χατζηδάκη, στο Βυζαντινό Μουσείο, μαθαίνοντας πώς στήνεις μια έκθεση και πώς διοικείς ένα μουσείο. Όταν το 1969 απολύθηκε από τη χούντα, πήγε στο Μουσείο Μπενάκη, που είχε ιδρύσει ο παππούς της, δημιουργώντας το πρώτο στη Ελλάδα φωτογραφικό αρχείο. Αργότερα, πιστεύοντας ότι τα μουσεία πρέπει να προσφέρουν χαρούμενη γνώση, ξεκινώντας από τα παιδιά, δημιούργησε τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία, στην Ελλάδα.

Η ζωή της Αιμιλίας Γερουλάνου ήταν συνώνυμη της δημιουργικής περιπέτειας και της χειραφέτησης. Υπήρξε γυναίκα με έντονο δημιουργικό αποτύπωμα, πολιτικό ον με δυναμική παρουσία, μητέρα που μεγάλωσε δημιουργικούς ανθρώπους. Υπήρξε άνθρωπος για δύσκολες αποστολές. Από τις πιο δύσκολες, όταν βρέθηκε στο τιμόνι του Μουσείου Μπενάκη, μέσα στην κρίση, για να συμβάλει στη σωτηρία του και στην επέκτασή του. Αποχαιρετώ την Αιμιλία Γερουλάνου, μια πρωτοπόρο γυναίκα του πολιτισμού και της ζωής. Συλλυπητήρια στον Παύλο, στην Ειρήνη, στη Μαρίνα και στην οικογένεια του Μουσείου Μπενάκη που, χάρη και στη δική της συμβολή, δίνει το δικό του στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό του 21ου αιώνα".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.