"Experiment B": Χορός και επιστήμη συναντιούνται στο Flux Laboratory Athens

Η φετινή ομάδα των residents ερεύνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος τον ήχο, τον χωρικό σχεδιασμό, τα διαδραστικά συστήματα και τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα μέσω της κοινής εργαλειοθήκης τους.

Experiment B ©Ξένια Τσιλοχρήστου

Ο κύκλος των καλλιτεχνικών φιλοξενιών με τίτλο "Experiment" ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 ως μια απόπειρα διατομεακής καλλιτεχνικής φιλοξενίας (artistic residency) για χορογράφους και επιστήμονες-ερευνητές. Σκοπός του είναι η διερεύνηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνικής πράξης και επιστημονικής έρευνας μέσα από μια εμπειρία που στηρίζεται στη διαδικασία. H συνέργεια μεταξύ επιστήμης και χορού εδώ βασίζεται στην ανταλλαγή, τον διάλογο, την έμπνευση και τη συν- δημιουργία, ενώ διαμορφώνεται στα όρια των επιμέρους κλάδων.

Στη δεύτερη έκδοση της φιλοξενίας "Experiment B", η τελική παρουσίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου στον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε μέσω ανοιχτού καλέσματος υφιστάμενα συνεργατικά δίδυμα ή ομάδες που περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν/μια χορογράφο και έναν/μια επιστήμονα να υποβάλουν αίτηση με μια ιδέα ή έργο στο οποίο επιθυμούσαν να συνεργαστούν. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων ήταν: Κυριακή Νασιούλα (Experiment A καλλιτέχνιδα, χορογράφος), Μαρία Καρόγλου (Experiment Α επιστήμονας/ερευνήτρια, χημικός μηχανικός, ΕΜΠ), Χριστιάνα Καζάκου ( Experiment A μέντορας, διατομεακή επιμελήτρια, παραγωγός), Γεωργία Τέγου (χορογράφος), Νίκη Ξένου (σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων), Ανδρέας Καζαντζίδης (καθηγητής, τμήμα φυσικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας), Όλγα Κτενίδου (σεισμολόγος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

Η φετινή ομάδα των residents αποτελούμενη από τους Άγγελο Παπαδόπουλο (χορογράφο), Κωνσταντίνο Μπακογιάννη (μεταδιδακτορικό ερευνητή ακουστικής & μουσικής πληροφορικής, τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) και Παγώνα Μπουλμπασάκου (ερμηνεύτρια) ερεύνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος τον ήχο, τον χωρικό σχεδιασμό, τα διαδραστικά συστήματα και τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα μέσω της κοινής εργαλειοθήκης τους. Από τα μέσα Οκτωβρίου 2023 οι συμμετέχοντες έχουν καταλάβει τον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη μοιραστεί την έρευνά τους με φοιτητές στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου) και με την επαγγελματική σχολή χορού Μοραγέμου. Η συνεργατική αυτή διαδικασία ακολουθείται από τη βιντεογράφο Ξένια Τσιλοχρήστου, η οποία την καταγράφει με στόχο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βερόνικα Ράιμο: "Δεν ξέρω κανέναν.μία σύγχρονο.η Έλληνα.ίδα συγγραφέα και αυτό είναι πρόβλημα"

Στο βιβλίο "Ας πούμε πως είμαι εγώ" η Βερόνικα Ράιμο υπονομεύει το autofiction με χιούμορ πλάθοντας την αντι-περσόνα της. Συναντήσαμε τη συγγραφέα στην Αθήνα και είχαμε μια ωραία συζήτηση για τη μνήμη, τη μυθοπλασία, τη μετάφραση και την κουλτούρα της ακύρωσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
19/07/2024

Μαρίνα Αρβανιτάκη, γιατί η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού στην Ελλάδα;

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του "Σεξ – Ήθος" μιλά στο "α" για όσα την οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου, τις προβληματικές της σεξουαλικής εκπαίδευσης και πώς μπορούμε να έχουμε μια εμπεριστατωμένη αντίληψη γύρω από τη σεξουαλικότητα.

"Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα": Παρατηρώντας τη θάλασσα από μια κοινωνικοπολιτική σκοπιά

Σύνθεση φανταστικού και πραγματικού στο Παλιό σχολείο του νησιού από 11σύγχρονους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες.

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.