"Experiment B": Χορός και επιστήμη συναντιούνται στο Flux Laboratory Athens

Η φετινή ομάδα των residents ερεύνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος τον ήχο, τον χωρικό σχεδιασμό, τα διαδραστικά συστήματα και τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα μέσω της κοινής εργαλειοθήκης τους.

Experiment B ©Ξένια Τσιλοχρήστου

Ο κύκλος των καλλιτεχνικών φιλοξενιών με τίτλο "Experiment" ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 ως μια απόπειρα διατομεακής καλλιτεχνικής φιλοξενίας (artistic residency) για χορογράφους και επιστήμονες-ερευνητές. Σκοπός του είναι η διερεύνηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνικής πράξης και επιστημονικής έρευνας μέσα από μια εμπειρία που στηρίζεται στη διαδικασία. H συνέργεια μεταξύ επιστήμης και χορού εδώ βασίζεται στην ανταλλαγή, τον διάλογο, την έμπνευση και τη συν- δημιουργία, ενώ διαμορφώνεται στα όρια των επιμέρους κλάδων.

Στη δεύτερη έκδοση της φιλοξενίας "Experiment B", η τελική παρουσίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου στον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε μέσω ανοιχτού καλέσματος υφιστάμενα συνεργατικά δίδυμα ή ομάδες που περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν/μια χορογράφο και έναν/μια επιστήμονα να υποβάλουν αίτηση με μια ιδέα ή έργο στο οποίο επιθυμούσαν να συνεργαστούν. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων ήταν: Κυριακή Νασιούλα (Experiment A καλλιτέχνιδα, χορογράφος), Μαρία Καρόγλου (Experiment Α επιστήμονας/ερευνήτρια, χημικός μηχανικός, ΕΜΠ), Χριστιάνα Καζάκου ( Experiment A μέντορας, διατομεακή επιμελήτρια, παραγωγός), Γεωργία Τέγου (χορογράφος), Νίκη Ξένου (σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων), Ανδρέας Καζαντζίδης (καθηγητής, τμήμα φυσικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας), Όλγα Κτενίδου (σεισμολόγος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

Η φετινή ομάδα των residents αποτελούμενη από τους Άγγελο Παπαδόπουλο (χορογράφο), Κωνσταντίνο Μπακογιάννη (μεταδιδακτορικό ερευνητή ακουστικής & μουσικής πληροφορικής, τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) και Παγώνα Μπουλμπασάκου (ερμηνεύτρια) ερεύνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος τον ήχο, τον χωρικό σχεδιασμό, τα διαδραστικά συστήματα και τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα μέσω της κοινής εργαλειοθήκης τους. Από τα μέσα Οκτωβρίου 2023 οι συμμετέχοντες έχουν καταλάβει τον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη μοιραστεί την έρευνά τους με φοιτητές στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου) και με την επαγγελματική σχολή χορού Μοραγέμου. Η συνεργατική αυτή διαδικασία ακολουθείται από τη βιντεογράφο Ξένια Τσιλοχρήστου, η οποία την καταγράφει με στόχο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.