"Destination Athens": Η τουριστική άνθιση και η τωρινή πραγματικότητα της Αθήνας

Μια νέα έκθεση στο FokiaNou Art Space καλεί μια ομάδα εικαστικών να εξετάσουν το αβέβαιο μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας, μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικής τουριστικής κινητικότητας και αστικού εξευγενισμού.

Destination Athens Christos Movidis

Από την αρχαιότητα η Αθήνα προσέλκυε ανθρώπους να την επισκεφτούν, να ζήσουν ή να σπουδάσουν σε αυτή. Αιώνες αργότερα ξένοι περιηγητές περπάτησαν ανάμεσα στα ερείπια αυτού του παρελθόντος, καταγράφοντας εντυπώσεις με κείμενα και ποιήματα, σχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντας. Η Αθήνα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια κατέστη ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έστω και αν συνήθως λειτουργούσε σαν μια μικρή στάση πριν τα νησιά. Εμβληματικά κτήρια όπως το Χίλτον και ο Αστέρας με την αρχιτεκτονική τους συμβολίζουν αυτή την περίοδο. Τα τελευταία χρόνια η πόλη γνωρίζει μια πρωτοφανή τουριστική άνθιση, έχοντας αυτονομηθεί πλέον ως προορισμός, με τον αριθμό των επισκεπτών της να πολλαπλασιάζεται συνεχώς, όπως και τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης. 

Destination Athens
Panagiotis Ferentinos

Tο αστικό τοπίο μεταβάλλεται με ραγδαίο ρυθμό, παλιά και άδεια κτήρια έχουν πάρει ζωή και νέα μορφή, επιχειρήσεις ανοίγουν, ξεχασμένες γειτονιές ξεπροβάλλουν ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Για πολλούς ξένους, από ψηφιακούς νομάδες μέχρι καλλιτέχνες και επιμελητές, η πόλη έχει καταστεί τόπος κατοικίας. Την ίδια στιγμή όμως τα ενοίκια ανεβαίνουν σε υψηλά και δυσβάσταχτα επίπεδα, όπως και το συνολικό κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ οι υποδομές της Αθήνας παραμένουν ελλιπείς ακόμα και στα πλέον βασικά, όπως είναι τα πεζοδρόμια της, με τον έτσι και αλλιώς προβληματικό δημόσιο χώρο της πόλης, να έχει παραδοθεί ανεξέλεγκτα σε κάθε είδους ιδιωτική, εμπορική χρήση. 

Destination Athens
Constantina Halkias

Η Αθήνα δέχεται κόσμο και τους κόσμους τους, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από αυτούς.   Είναι ένας τόπος που προσφέρει εμπειρίες και συναισθήματα, γεμάτος μυρωδιές και γεύσεις, είναι ταξίδι και διαφυγή, πέρασμα και στάση. Τα φωτογραφικά κλικ και οι πόζες στο Instagram αντιπαραβάλλονται με την ανέχεια, οι ξέγνοιαστες στιγμές με την βιοπάλη.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα της Αθήνας του σήμερα, πίσω από την βιτρίνα των πολυάριθμων νέων ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ, πέρα από τα ξένα δημοσιεύματα που την παρουσιάζουν ως τον ιδανικό προορισμό που γοητευτικά συνδυάζει την ιστορία με το χάος, την τέχνη και την παραλία. Δεκατέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν την απάντησή τους σε αυτό το ερώτημα με διάφορα μέσα, ανταποκρινόμενοι στο ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυνε ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou, υπό την επιμέλεια των Παναγιώτη Βούλγαρη και Mary Cox.

Destination Athens
Neva Bergemann

Destination Athens
Kiveli Zachariou

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Neva Bergemann, Mary Cox, Sidan Ghazi, Κυβέλη Ζαχαρίου, Μαρία Καρασαββίδου, Πάνος Λιάπης, Χρήστος Μοβίδης, Δέσποινα Πανταζή, Geeta Roopnarine, Stephanie Sampson, Stella Sevastopoulos,  Παναγιώτης Φερεντίνος, Κωνσταντίνα Χαλκιά, Σοφία Χαρώνη

Εγκαίνια: 18/1 (6 μ.μ.)

Info: FokiaNou Art Space | 18/1-3/2 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

FokiaNou Art Space

Φωκιανού 24, Παγκράτι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.