"Spleen": Σουρεαλισμός, γρίφοι και οριγκάμι στη νέα έκθεση της γκαλερί Dio Horia

Το δεύτερο ατομικό πρότζεκτ της καλλιτέχνιδας Laure Mary θα παρουσιαστεί προσεχώς στην γκαλερί στη γειτονιά της Ακρόπολης.

Laure Mary Spleen

Τα Dio Horia παρουσιάζoυν την έκθεση "Spleen" της Laure Mary, το δεύτερο ατομικό πρότζεκτ της καλλιτέχνιδας στην γκαλερί. Στο "Spleen", η Laure Mary καλεί τους θεατές να ξεφύγουν στιγμιαία από την πραγματικότητα και να βυθιστούν σε ένα ονειρικό τοπίο, σαν σε έναν ανέμελο περίπατο σε ένα φανταστικό και εξαιρετικά οικείο μέρος.

Δίνοντας τον τόνο της έκθεσης, η ίδια η καλλιτέχνιδα σημειώνει: "Αυτή τη στιγμή ξεκινά ένας αντιφατικός και φευγαλέος περίπατος, σε έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά, σε αναζήτηση μιας απάτητης ακτής. Μπορεί κανείς να ακούσει τη διάφανη κραυγή –φίλη της σιωπής– που προστατεύει τους προσάνεμους χώρους. Σε αυτόν τον μετέωρο και ακίνητο κατακλυσμό όπου εξατμίζεται η λήθη, οι ολισθηροί δρόμοι των συνομιλητών εξαντλούν τη φλογερή ενέργεια των ονειροπόλων. Το σημείο συνάντησης σε ένα μυστικό βασίλειο, όπου η ψυχή αναζητά μια υπέρτατη αλήθεια, δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο για την ολοκλήρωση εκείνων που ανήκουν. Η ζωή έχει μεθύσει με το νερό ενός ποταμού χωρίς μνήμη. Αυτή η στιγμή είναι τέλεια, μην ξυπνάς...".

Η Laure Mary είναι μια καλλιτέχνιδα με πολύ ξεχωριστή προσέγγιση. Ξεκινά τη δημιουργική της διαδικασία γράφοντας ποιήματα και μεταφράζοντάς τα σε εικαστικά αριστουργήματα, ενσωματώνοντας με μαεστρία τεχνικές εμπνευσμένες από κλασικούς Ευρωπαίους ζωγράφους. Αντλώντας επιρροές από γνωστούς σουρεαλιστές, απεικονίζει αριστοτεχνικά καθημερινές σκηνές και τοπία μέσα από την αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς, απηχώντας τις λεπτές αποχρώσεις που απαντώνται στην ολλανδική ζωγραφική. Πέρα από τα αισθητικά τους θέλγητρα, τα έργα της εμβαθύνουν με οξυδέρκεια στο θέμα της μοναξιάς του ατόμου και της αέναης αναζήτησης για εσωτερική γαλήνη και σύνδεση με τους άλλους.

Laure Mary Spleen
Laure Mary, "Did it Really Matter?", 2024, Oil on linen, 61 x 50 x 2.5 cm

Στο πλαίσιο του "Spleen", οι ελαιογραφίες της Laure Mary επιμένουν να ενσαρκώνουν την ξεχωριστή σουρεαλιστική προσέγγισή της, η οποία παραπέμπει στους αινιγματικούς γρίφους του Μαγκρίτ, όπου οικεία αντικείμενα και τόποι αναταξινομούνται σε αντισυμβατικές και προκλητικές συνθέσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η καλλιτέχνιδα αποκλίνει από το καθιερωμένο στυλ της σε αυτά τα πρόσφατα έργα της, εισάγοντας ανθρώπινες μορφές και σχέδια οριγκάμι στις συνθέσεις της. Αυτή η παρέκκλιση εισάγει μια νέα διάσταση στην εκ μέρους της διερεύνηση της σχέσης μεταξύ αναπαράστασης και πραγματικότητας. Υπάρχει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ωριμότητας και μια τόλμη στην απρόσκοπτη συγχώνευση ασιατικών στοιχείων και ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης, που επιτρέπει στην καλλιτέχνιδα να μεταφέρει τις σκέψεις της αυθεντικά και να συνδέεται με το κοινό σε ανθρώπινο επίπεδο.

Laure Mary Spleen
Laure Mary, "Did Something Happen Here?", 2024, Oil on linen, 162 x 130 x 2.5 cm

Η χρωματική παλέτα της έκθεσης περιλαμβάνει βαθιά γκρι, μπλε και ροζ, ανακαλώντας την ατμόσφαιρα των ταινιών του Στηβ ΜακΚουήν ή του Μάικ Λι και αναπαράγοντας την ατμόσφαιρα του "Spleen", δηλαδή της μελαγχολίας. Παρότι ο αρχικός τόνος μπορεί να φαντάζει ζοφερός, η Laure Mary επιλέγει να ατενίσει τη ζωή μέσα από ροζ γυαλιά, προσφέροντας μια ποιητική προοπτική που ανοίγει δρόμους προς ένα μαγικό βασίλειο γεμάτο ελπίδα και όνειρα. Για να καθοδηγήσει τους θεατές στην πραγμάτωση αυτού του απατηλού κόσμου, θέτει μια σειρά υπαρξιακών ερωτημάτων μέσα από τους τίτλους των έργων της: Συνέβη κάτι εδώ; Είχε στ’ αλήθεια σημασία; Βελτιώνεσαι; Είσαι έτοιμος;

Διαβάστε Επίσης

Σε μια απόπειρα να ανακαλέσει μνήμες από όλα όσα είναι ξεχωριστά και ευχάριστα στις αισθήσεις, η καλλιτέχνιδα επιδιώκει να διακρίνει τι είναι το πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Παρά τη λεπτή και εύθραυστη φύση τους, όμοια με εκείνη μιας βάρκας οριγκάμι ή του άνθους της πικραλίδας, αυτές οι σπάνιες στιγμές είναι χαραγμένες στη μνήμη ως τέλειες. Εν κατακλείδι, η τέχνη της Laure Mary παραμένει ένας ακλόνητος διαλογισμός πάνω στις διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας – από την απόλυτη καταστροφικότητα ως την απεγνωσμένη επιμονή, την αισιοδοξία και την ουσιαστική τρυφερότητα που απαιτείται για τη διατήρηση της ζωής και της αγάπης εν μέσω των προκλήσεων του κόσμου.

Εγκαίνια: 20/1 (7-9.30 μ.μ.)

Info: Dio Horia Ακρόπολη | 20/1-24/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.