5 εκθέσεις που πρέπει να δεις τον Ιανουάριο

Όλα τα ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται τον πρώτο μήνα του 2024.

Terra Incognita

Terra Incognita

Ο Αθανάσιος Μαλούκος μάς παρασέρνει σε ένα φωτογραφικό ταξίδι με στάσεις σε Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Αιθιοπία, Μεξικό, ΛΔ του Κονγκό, Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία και τα Ιμαλάια. Στις λήψεις του αντικρίζουμε απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες και πολιτισμούς που εξαφανίζονται. Η έκθεση στην Τεχνόπολη είναι μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να αναδείξει άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης έκφρασης και ζωές ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο, παραδόσεις και απόψεις.

Εγκαίνια: 24/1 (7.30 μ.μ.)

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 24/1-25/2 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Mocking Game

Mocking Game
Lyn Liu, "Disturbance - triangle chair", 2023, oil on linen, 152.4 x 177.8 cm. Παραχώρηση: η καλλιτέχνις, Kasmin & The Breeder

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία εκτοπισμού, η Lyn Liu δημιουργεί ένα σύμπαν συμβολισμών και συχνά αλλόκοτων εικόνων, όπου στιγμές της καθημερινότητας μοιάζουν σα να τις βλέπουμε μέσα από έναν κινηματογραφικό φακό. Για την έκθεση στην The Breeder, η δημιουργός διερευνά τα δίπολα μεταξύ ατομικού και συλλογικού, υποκειμένου και αντικειμένου, απομόνωσης και ενσωμάτωσης μέσα από εννέα ζεύγη ζωγραφικών έργων.

Εγκαίνια: 13/1 (6-8 μ.μ.)

Info: The Breeder | 13/1-2/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Henri-Edmond Cross (1856-1910), "Το αγρόκτημα (βράδυ), 1893. Λάδι σε καμβά, 65 x 92 εκ. Ιδιωτική Συλλογή

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα υποδέχεται ένα ξεχωριστό εκθεσιακό αφιέρωμα, σε συνεργασία με κορυφαία μουσεία και φορείς της Ευρώπης, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή η έκθεση "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου", ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού που μας συστήνει σε ιστορικούς καλλιτέχνες, όπως Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce κ.α.

Εγκαίνια: 10/1

Info: Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή | 10/1-7/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος: early bird έως 31/12: €10, 6, προπώληση από 1/1: €12, €9

Performance ROOMS2024

Performance ROOMS2024
Dorina Kappatou

Στην 26η της εκδοχή, η έκθεση σύγχρονης τέχνης "Performance ROOMS" καλεί 19 επιμελητές και 15 καλλιτέχνες και ομάδες από τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τον χόρο, τη μουσική και τα πολυμέσα, να πειραματιστούν μέσα σε πέντε δωμάτια της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος, παρουσιάζοντας τις πιο σύγχρονες τάσεις στον χώρο της περφόρμανς.

Info: Αίθουσα Τέχνης Καππάτος | 25/1-10/2 | Είσοδος ελεύθερη

Στερέωμα

Στερέωμα
Χριστιάνα Σούλου, "The Emperor I", 2023 | Coloured pencil on paper | 53 x 42 cm | Digitalization: Graphicon

Βασισμένη σε σχέδια παλαιότερων πρότζεκτ της, η καλλιτέχνιδα Χριστιάνα Σούλου μελετά και πάλι τη σχέση κίνησης και έμψυχης μορφής, όπως αυτή αποτυπώνεται με μολύβι σε χαρτί. Η Σούλου παίζει με τους μύθους, το φύλο και τα όριά του, τον ερωτισμό και την ταυτότητα, δίνοντας έμφαση στις αποκλίσεις μεταξύ του ωραίου και του άσχημου. 

Εγκαίνια: 12/1 (6-9 μ.μ.)

Info: Bernier/Eliades | 12/1-8/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Χριστιάνα Σούλου. Στερέωμα

  • Ζωγραφική

Η καλλιτέχνιδα διαμορφώνει μία διάταξη αποτελούμενη από περίπου 25 ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε μελέτη σχεδίων της προηγούμενης δουλειάς της «Water» και σε επιλογή παλαιότερων σχεδίων της σειράς «Φανταστικά Όντα - μετά τον Borges». Ο κοινός παρονομαστής και το σημείο που ενώνει τα έργα αυτής της παρουσίασης είναι το ζήτημα της σχέσης κίνησης - έμψυχης μορφής, όπως αυτή αποτυπώνεται με μολύβι σε χαρτί. Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από την απόσταση που παίρνει η καλλιτέχνης από κάθε αναπαραστατική αφήγηση για να φτάσει σε μία αλήθεια που δεν διαδραματίζεται μέσα στον χρόνο, αλλά σε μία στιγμή που ξεφεύγει από κάθε διάρκεια. Το έργο της Χριστιάνας Σούλου, ερευνητικό, αινιγματικό και εμμονικό, πηγαίνει πέρα από την αναπαράσταση και την απλή καταγραφή για να εστιάσει στην βαθύτερη ψυχή των πραγμάτων - σ' αυτό που ζωντανεύει τις μορφές ώστε αυτά που κάνει να είναι πράγματα ζωντανά και έμψυχα. Στα έργα της ο μύθος και η ακραία υποκειμενικότητα συναντιούνται σε εικόνες που λειτουργούν ως μέρος του μαγικού, ως τελετουργικές επωδοί. Μέρος αυτής της τελετουργίας αποτελούν οι τίτλοι των έργων οι οποίοι συνιστούν ένα παράλληλο κειμενικό έργο. Τα έργα της Σούλου είναι μεταφορικά σε μία διαδικασία διαδοχικών μεταμφιέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του φύλου.

Lyn Liu. Mocking Game

  • Ζωγραφική

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία εκτοπισμού, η Lyn Liu δημιουργεί ένα σύμπαν συμβολισμών και συχνά αλλόκοτων εικόνων όπου αναπαρίστανται καταστάσεις της καθημερινότητας σαν να τις βλέπουμε μέσα από έναν κινηματογραφικό φακό. Στα έργα της η πραγματικότητα μοιάζει με μια αλληλουχία στοπ καρέ που αναδεικνύουν τόσο το εσωτερικό ψυχολογικό τοπίο του ατόμου όσο και την κοινωνική σφαίρα δίνοντας έμφαση στις πιέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο αλλά και εντός τους. Για την έκθεση στην γκαλερί The Breeder, η Lyn Liu διερευνά τα δίπολα μεταξύ ατομικού και συλλογικού, υποκειμένου και αντικειμένου, απομόνωσης και ενσωμάτωσης μέσα από εννέα ζεύγη ζωγραφικών έργων. Σε κάθε ένα από τα ζεύγη, το ένα έργο περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του υποκειμένου, της οντότητας που έχει εμπειρική και αντιληπτική ικανότητα και το άλλο γύρω από την ιδέα του αντικειμένου, την οντότητα που επηρεάζεται από τη δράση του υποκειμένου.

Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

  • Αφιερώματα

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα υποδέχεται ένα ξεχωριστό εκθεσιακό αφιέρωμα, σε συνεργασία με κορυφαία μουσεία και φορείς της Ευρώπης, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού που μας συστήνει σε ιστορικούς καλλιτέχνες, όπως Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce κ.α.

Αθανάσιος Μαλούκος. Terra Incognita

  • Φωτογραφία

Ο Αθανάσιος Μαλούκος παρουσιάζει μια μεγάλη ατομική έκθεση ταξιδιωτικής φωτογραφίας, με θέματα από χώρες όπως η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία, το Μεξικό, η ΛΔ του Κονγκό, το Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία, ή τα Ιμαλάια. Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο. Η έκθεση προσκαλεί τον θεατή σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των άγνωστων πτυχών της ανθρώπινης έκφρασης, προσφέροντας μια ματιά στις ζωές ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, παραδόσεις και πεποιθήσεις, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Performance ROOMS2024

  • Performance

Στην 26η της εκδοχή, η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Performance ROOMS» καλεί 19 επιμελητές και 15 καλλιτέχνες και ομάδες από τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τον χόρο, τη μουσική και τα πολυμέσα, να πειραματιστούν μέσα σε πέντε δωμάτια της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος, παρουσιάζοντας τις πιο σύγχρονες τάσεις στον χώρο της περφόρμανς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.